• (osmanlıca, isim) 1. öksürtme.

    (osmanlıca, isim) 2. kolaylaştırma. zorluğa dair şeyleri kaldırma, güçlükleri giderme.

    (bkz: teshilat)
    (bkz: suhulet)
    (bkz: suübet sebebi teshil olur)
  • musa celebi'nin ardindan seyh bedrettin'in kaleme aldigi ve olgun insanlik cagina adalet getirecegini dusundugu eseri. kendi eli ile yazdığı bir kopyasini da mehmet celebi'ye yollamistir.
    (bkz: varidat)
  • adından da anlaşılacağı üzere, et-teshil; simavna kadısı oğlu şeyh bedreddin'in ilk yapıtı olan letâifu’l-işârât’ın anlaşılması güç bazı konularının şerhinden meydana gelmektedir. letâifu’l-işârât ise, mukayeseli bir hukuk çalışmasıdır. şeyh bedreddin'in belirttiğine göre, 29 aralık 1413'te edirne'de yazımına başlanan teshil, 3 eylül 1415'te bedreddin iznik'te sürgündeyken tamamlanabilmiştir.

    bedreddin'in anlatımıyla teshil'in yazılış süreci şöyle gelişmiştir:

    “816 (1414) yılında bu şerhimi yazmaya başladım. buradan (edirne) ayrıldıktan sonra 818'de (3 eylül 1415) tamamladım. hapis ve gurbetin verdiği acılar ve sürekli üzüntü içinde sürüklenmekteyim. kalbimin içindeki ateş tutuşmuş, günden güne artıyor. öyle ki kalbim demir bile olsa dayanıklılığına karşın eriyip gidecek. ey gizli lütuflar ıssı? korktuklarımızdan bizi kurtar!”

    eserin önsözü ise şu şekildedir; "uyanık ve zeki hukukçu, kimi söylentileri ezberleyip aktaran değil, kendi hukuk mantığı ile ortaya yeni buluşlar çıkarandır."
  • mondros mütarekesi 9. madde:
    "itilafiyun osmanlı tersane ve limanlarındaki umum sefain tamiratı vesait-i teshiliyesini istimal edeceklerdir. "
hesabın var mı? giriş yap