• enteresan bir şekilde tam olarak tesbih imalatina hazir tesbih taneleri şeklinde meyve veren ağaç. bu ağaçtan koparılan minik tesbih tanelerinin ortası delik, dışı pırıl pırıldır..
  • dilekte son nokta.
    agaclara ipler baglamak yerine dualar edildikten sonra eldeki tesbih bu agaca baglanır ve dilek dilenir * * *. tesbih baglandıktan sonra hızlıca agacın etrafında diz dovulerek 3 tur atılıp agacı sulayarak dilegi carcabuk buyuyup gerceklesmesi icin agacın dibine dogru tukuruk fırlatılır.

    not: tespih boceginin her nekadar bu agacın dallarındaki tesbihleri disi bocekler sanıp altında uremek icin bekledigi soylense de yanlıs bir inanıstır, kendisi bu agacın altına sadece dinlenmek, golgesinde faydalanmak amacıyla ugramaktadır.
  • bitki zararlılarını yok etmek için bu ağacın tohumunu parçalayıp suyla karı$tırmak iyi bir seçenektir.
  • tesbihağacıgiller (meliaceae) ailesinden uzakdoğuda yetişen, meyveleri zehirli, kabukları halk arasında ateş düşürücü olarak kullanılan, sert odunlu ağaç. çin leylağı olarak da bilinen bu egzotik ağacın zehirli denilen meyveleri özellikle yeşil papağanların pek sevdiği bir besinmiş nasıl şeyse. şaşırdım...
    ing.; margosa.

    edit: ayrıca tesbihağacı diye bitişik yazılmalı.
  • neem olarak bilinen ağaç. bu ağacın meyvelerinden elde edilen yağa ise tespih ağacı yağıdenir. birçok cilt hastalığına iyi gelir.
  • hakkında bu kadar az giri olmasına şaşırdığım m uhteşem ağaç.yılda dört mevsim var ve bu ağaç her mevsim ayrı güzel görünür; baharda çiçek açar, çiçekleri mis gibi kokar, yazın çiçekleri tesbih tanelerine benzer salkımlar halinde sarımsı tohumlara dönüşür müthiş gölgesi olur, son baharda yaprakları sapsarı bir hal alır, bütün ağaç sanki sarı bir elbise giymiş gibidir, kışın yapraklarını döker ancak tohumlar bahara kadar üzerinde salkımlar halinde kalır ve görsel şov böylece devam eder gider.
    çok hızlı büyür, arsızdır, çabuk yayılır, bir yere dikildikten sonra kökünü kazıyıp sökmeden bu ağacı yok etmek mümkün değildir.
    yeşil sevenler, ağaç sevenler , orman sevenler bu ağacın fidanını ya da tohumunu boş bir araziye dikin ve görün ne kadar kısa zamanda sonuç alıyorsunuz.
    muhteşem taç yapar, gölgesi güzeldir..
    tabi altına tohumları dökülür, süpürmek gerekir, artık o kadarcık da zahmeti olsun değil mi ?
  • yapraklari aloe vera ile birlikte benmari usulu hindistan cevizi yagi icinde kaynatilir. suzulur 6 ay budolabinda saklanarak sac diplerine surulurse saci cabuk uzatir ve saglik verir. yapmadim. yaparsam editliycem
  • antik çağın ünlü coğrafyacısı amasyalı strabon'un 'geographika' adlı kitabında, selge'den bahsederken bölgenin zengin bitki örtüsünün yanı sıra 'styrax ağacı' hakkında bilgiler vermesi dikkat çekiyor:
    bunlar arasında günlük ağacı vardır. bu ağaç fazla büyümeyip, yukarı doğru düz olarak uzar. ve bundan tıpkı kızılcık ağacından olduğu gibi cirit yapılır. bu ağacın gövdesinde yaşayan bir cins ağaç yiyen kurt, ağacı içeriden dışarıya doğru yiyerek, ağacın köküne önce kepek veya talaş gibi bir toz döker. sonra hemen sertleşerek sakıza benzer bir madde haline giren bir sıvı bu deliklerden sızar. fakat bu sıvının bir kısmı ağacın kökündeki tozun üzerine dökülerek hem bu tozla hem de toprakla karışır. yalnız tozun üzerinde kalan bir kısım, sıvıyla ağaçtan sızarken donan sakız saftır. halk, toprak ve ağaç tozuyla karışmış olan ve saf olmayan karışımdan bir madde yapar. bu, saf olandan daha kokulu olmakla beraber, kuvveti daha azdır. (çok kimse bunu fark etmez). bu madde tanrıları kutsayanlar tarafından buhur olarak kullanılır. ''
    http://www.turizmhaberleri.com/…yrinti.asp?id=32283
  • içeriğindeki kimyasal maddelerin akvaryumlar için zararlı olmayışı nedeniyle, dekoratif olarak, akvaryumlarda kullanılabilen bir ağaç türüdür.

    geçen haftalarda, mahalledeki eczanenin önündeki tespih ağacının dallarını budamışlar. uzun zamandır ağacın dallarını gözüne kestiren, bendeniz, kayıtsız kalamayıp güzel şekilli bir kaç dal toplayıp eve getirdim. öğrendiğime göre, tespih ağacının, akvaryumlarda kullanılabilmesi için öncelikli olarak öz suyunun güneş altında kurutulması, kabuklarının kazınması, sonra bir fırında veya tencerede yüksek ısıya maruz kalması gerekliymiş.
    bu şahane ağacın dallarına yosun sarıp canlı bir ağaç görünümü vermeyi hedefliyorum.*
    yosun sarılı ağaç dalı
  • dünyanın en güzel çiçeklerine sahip ağaçtır.bizim memlekette zamzalak ağacı derler. morlu beyazlı çiçeği çıkar bahar aylarında çok da güzel kokusu vardır. küçükken korkutmak için mi derlerdi bilmem de kopardiktan sonra elinde fazla tutma zehirlidir demişlerdi.
hesabın var mı? giriş yap