• ittihat ve terakki hükümeti sanayi politikalarını uygulamak amacıyla 1913'te çıkarılan, cumhuriyet'ten sonra da liberal iktisat politikalarının aracı olarak kullanılan yasa. 1927'de 15 yıl süreyle aynı adla yeniden düzenlendi. 1930'larda devletçiliğin ağırlık kazanması üzerine önemi azaldı.
  • 1927 yılında türkiye cumhuriyeti tarafından çıkarıldı. buna göre yeni ve gelişen iş yerleri için bazı vergi muafiyetleri getirildi. 1931 yılında chp kongresinde devletçilik resmi olarak devletin yeni politikası olarak belirlendi.
  • 1927 yılında çıkarılan teşvik-i sanayi kanunu’nda, şeker sanayini destekleyen maddeler de yer almış, 601 sayılı kanunda şeker fabrikası kuracaklara sağlanan kolaylıklar artırılmıştır.

    601 sayılı kanun 1956 yılına kadar bazı değişikliklerle yürürlükte kalmış, bu tarihten sonra 6747 sayılı “şeker kanunu” yürürlüğe girmiştir.

    yasal düzenlemelerin sağladığı olanaklar sonucunda, önce uşak ve alpullu’da daha sonra da eskişehir ve turhal’da şeker fabrikaları kurularak, şeker sanayinin temelleri atılmıştır.
hesabın var mı? giriş yap