• matematiği en sade manyetik çevrelemetekniğidir. manyetik lülelerde sıklıkla kullanılır. amper kanuna göre, bir bobinin etrafından geçirilen akım iç yüzeyde sabit bir manyetik alan yaratacağından dolayı, manyetik gerilme kuvveti oluşmaz zira manyetik alanın gradyanı sıfırdır.

    bu durumda tam gelişmiş plazma akışı formasyonu ele alınırsa, atalet kuvvetlerinin yokluğunda manyetik basınç ve mekanik basınç gradyanlarından oluşacak kuvvetin sıfıra eşit olması, newton kanunlarının bir gereğidir.

    başka bir deyişle manyetik ve mekanik basınç kuvvetlerinin toplamı sabittir, yani biri artarken diğeri azalır. plazma dış yarıçapı dışında plazma basıncı olmayacağından dolayı, bu sabit, amper kanunundan türetilen plazma manyetik basıncıdır.

    bilindiği gibi yüklü parçacıklar lorentz kuvveti nedeniyle manyetik alan çizgileri etrafında dönmeye başlarlar. haliyle bu hareketleri de başka bir elektrik akımı yaratır zira elektron ve iyonlar zıt yönlerde dönerler. çevreleme tekniğinde zıt yönde bir manyetik alan oluşur. dışsal manyetik alana zıt yönde olan bu manyetik alan plazma içinde bir manyetik alan indükler.

    bunun nedeni radyal eksende basınç gradyanının sıfır olmamasıdır. yaratılan basınç gradyanı indüklenmiş manyetik basınç gradyanıyla dengelenir. öyle ki çevreleme manyetik alanını artırdıkça plazma dış yarıçapı düşer ve artan mekanik basınç nedeniyle plazma ısınmaya başlar. plazma sıcaklığı merkezde uzun bir radyal eksen boyunca sabit kalır zira bütün manyetik basınç yüksek bir gradyanla plazma dış ekseninde indüklenmiştir.

    teta pinch tokamaklarda yaratılan dışsal manyetik alan vektörlerinden biridir ve birçok uygulamada kullanılmaktadır.
hesabın var mı? giriş yap