• bizim köyde bunun kırmızı, üzeri şekerli olan tabletleri vardı. karın ağrısı için çocuklara verirlerdi. şekerli olduğu için de pek severdik.

    birgün doktor akrabamızın evindeki çekmecesinde bulunan tetrasiklin zulasını farkeden 4 yaşındaki şahsıma ait beyin hepsini yemeğe karar veriyor ve 3-4 kutu tablet tükettikten sonra yeni kutuyu açtığım zaman ev ahalisine yakalanıyorum. beni kurtarmak adına bir saniyelik göz temasının ardından anne ile teyze ne yapacaklarına karar veriyorlar ve en yakındaki tavuğu göze kestirip yakalıyor ve kanadından bir tüy koparıp direk boğazıma sokuyorlar. öncelikli amaç yutulan ilaçları mideden çıkarmak. ve başarılı deneme, boğazımda hareket eden tavuk tüyü sayesinde yuttuğum ilaçların hepsini birer birer çıkarıyorum. ne olur ne olmaz diye bir de yapıştırıyorlar serumu.

    farkedilmesem ölüm sebebim olabilirdi. hala da olabilir. kim bilir.
  • antikollagenolitik özelliği vardır. yani kollagenin yıkımını önler. hayvan yetiştiricileri tetrasiklinin bu özelliğini suistimal ederek, daha besili olmalarını sağlamak amacıyla hayvanlara bu antibiyotiği dayamışlar. bunu yapanlar muhtemelen toplumda tetrasikline karşı direncin gelişmesinde önemli bir rol oynamıştır. yüksek bir olasılıkla, hala her et yediğimizde, farkında olmadan tetrasiklin de alıyoruz bünyeye.
  • bakteriostatik bir antibiyotiktir, yani bakterileri oldurmez ama cogalmalarini durdurur, protein sentezi icin amino asit tasiyan t-rnanin ribozoma baglanmasini engeller, boylece bakteri protein sentezleyemez buyuyemez cogalamaz, ama olmezde, peki bize niye bole tehlikeli bir etki etmez derseniz prokaryotlarla (bakteri) okaryotlarin(insanoglu) ribozomlari farkli oldugundan bize bi zik olmaz denilir. tetrasikline direncli suslar bile tetrasiklin bulunan ortamda yavas buyur, bu yuzden, oldukca etkili bir antibiyotiktir. cocukken kullananlarda,austin powers disleri yapar, bir jenerasyon bu yuzden tetrasiklin sarisi adli bir terminolojiyle karsilasmistir, takribi baby boomers , cicek cocuklari, cumartesi gecesi atesi, 61 ve 80 darbeleri arasi doganlarda ve kronik bogaz enfeksiyonu olan cocuklarda gorulur bu renk disler, tetrasiklin dislim al yazmalim seklinde sarkilar duzulmustur zamaninda, bilkent sarisi gibi bir hava yaratilmistir o donemde, yan etkileri acaip cok oldugu icin pek kullanilmamaktadir bugun kokusuda denildigi gibi gariptir, eczane gibi kokar hafiften "ilacim lan ben tikkatli olun lan" der uzaktan.
  • kemik ve dişlerde birikme özelliği sebebi ile gebelerde de kullanılmaması gerekir. 8 yaş altında kullanıldığında da süt dişlerinin yerine gelmek üzere hazırlanan kalıcı dişlerde birikir ve çocuğun bembeyaz süt dişleri dökülüp yerine o korkunç renkteki dişler çıkar. tetrasiklinin bu zararı anlaşılana kadar bir dönem mucize antibiyotik kabul edilmiş ve peynir ekmek gibi kullanılmıştır. 1970 öncesi doğumlularda tetrasiklin furyasının izlerini görmek mümkündür. ve belirtmek gerekir ki tetrasiklinin oluşturduğu bu renk değişimi dişin içine işlemiş ve öyle fırçalamakla falan geçmeyen lanet bir şeydir. sıklıkla buna maruz kalan kişinin dişlerinin sigaradan dolayı o hallere düştüğü sanılır. ileri derecede etkilenmiş vakalarda opalescence gibi diş ağartıcılar bile işe yaramaz*.
  • tetrasiklin ve glisiklinler: doksisiklin ve minosiklin tetrasiklinken.

    tigesiklinise bir glisiklindir. ve sadece iv verilir.

    bunlar asla streptokok, neisseria gonorrhoeae ve pseudomonas adlı bakterileri tam olarak eredike edemezler.

    tetrasiklin ve aminoglikozid gebelerde en tehlikeli iki ilaçtır. ikisinin de gebelik kategorisi d'dir.

    minosiklin vücutta her yere geçtiği için mycobacterium leprae tedavisinde kullanılan tetrasiklindir.

    klinik kullanımları: klamidya, riketsiya, mikoplazma, kolera profilaksisinde ve tedavisinde , lyme hastalığında, h.pylori tedavisinde , mdr sıtma tedavisinde, whipple hastalığında, veba ve tularemi tedavisinde streptomisine ek olarak doksisiklin kullanılabilir.

    bir tetrasiklin olan demeklosiklin diabetes insipidus yapar. o nedenle uygunsuz adh sendromu tedavisinde kullanılır.

    tigesiklin'de proteus ve pseudomonas'a etksizdir çünkü bu iki bakteri doğal dirençlidir.

    eğer yenidoğana tetrasiklin verirsek bu bebekte psödotümör serebri'ye yol açar.

    eğer tetrasiklin'in son kullanma tarihi geçerse fanconi sendromu yaparlar böbreklerde.

    böbrek yetmezliğinde tamamı karaciğer ve safra yolundan atılan doksisiklin ve yarısı safrayla atılan tigesiklin kullanılabilir.
  • sivilce ilaclarinda kullanilan guclu bir antibiyotik. yillarca kullandigim, hicbir halta yaramayan onlarca krem, jel vs'den sonra ilk ve tek olarak bu* ise yaradi.
  • kemikte en yüksek aktiviteye sahip antibiyotik..

    emziren ve hamile kadınlarca kullanılmamalı..
    karaciğer hastalarınca da kullanılmamalı
  • bu ilaçlar içinde bir glisiklin olan tigesiklin ve bir tetrasiklin olan doksisiklin sadece böbrekle atılmaz. bunlar safrayla atılır ve dışkı ile vücuttan uzaklaştırılırlar.

    kalan hepsi böbreklerle atılırlar.

    bir de tetrasiklinler içinde sadece doksisiklin ve minosiklin'in emilimi alüminyum, demir gibi diğer metallerle azalmaz.

    ayrıca yine minosiklin meningokok eradikasyonunda ve lepra tedavisinde kullanılır.

    doksisiklin ise h. pylori tedavisinde kullanılır .

    kamu spotu: 8 yaşın altındaki çocuklara ve hamilelere verilmezler.

    edit: emilim özelliği eklendi.
  • bakteriyel ribozomun 30s subunitine bağlanarak etki gösterir, ca içeren dokularda birikir (dişler, kemik). hücre içi hemen her organizmaya ileri derecede etkilidir (özellikle ricketsia ve clamidia).
  • tetrasiklin penisilin etkisini azaltır.oral kontraseptiflerin etkisini azaltır.koagulanların ise arttırır.bakteriyostatik antibiyotiklerdir.
hesabın var mı? giriş yap