*

  • internetteki şüpheli haberleri seçecek, araştıracak ve doğrulayacak yeni bir girişim.

    medya ve sosyal medyadaki şüpheli haberleri araştırmayı ve internet kullanıcılarına doğrulanmış bilgiyi ulaştırmayı hedefleyen site, 26 ekim'de açıldı.

    internet sitesi: www.teyit.org

    twitter: https://twitter.com/teyitorg

    ***

    internet sitelerinin "nedir" bölümünden:

    reuters ınstitute for the study of journalism’in 2015 digital news report’una göre incelenen 18 ülke arasında sosyal medyanın bir haber kaynağı olarak en popüler olduğu ülke yüzde 67’lik oranla türkiye. sosyal ağların haber kaynağı olarak sıralamasında türkiye’den katılımcıların yüzde 69’u facebook, yüzde 33’ü twitter, yüzde 33 google+ ve yüzde 14’ü youtube’u kullandığını söylüyor. araştırmaya katılan altı ülke arasında ‘gördüğüm haberlere çoğu zaman inanırım’ diyenlerin sayısının en az olduğu ülke türkiye.

    istasyon tedu sosyal inovasyon merkezi içinde geliştirmekte olduğumuz teyit.org çalışması birincil haber kaynağı olarak interneti kullanan yurttaşların ve sivil toplum örgütlerinin çevrimiçi platformlarda doğru bilgiye ulaşmasını sağlamak, eleştirel düşünme alışkanlığını ve doğru bilgiye ulaşma bilincini kazandırmayı amaçlıyor.

    medyaya olan güvenin giderek azaldığı, kutuplaşmanın yaygınlık kazanarak derinleştiği son günlerde teyit.org‘un özellikle kriz anlarında, şüpheli içerikleri doğrulama ve analizlerini yayınlama, eleştirel düşünme ve kaliteli haber ve içeriğin üretimine katkı sağlamak için faaliyet göstermesinin hayati krizleri ve çatışma ihtimallerini minimize edeceğine inanıyoruz.

    teyit.org yaygın bilinen yanlışlardan, sosyal medyanın gündemine oturan şüpheli bilgilere, yaygın medyanın gündeme getirdiği iddialardan, şehir efsanelerine birçok alanda doğrulama yaparak okurun süzgeçten geçirilmiş bilgiye ulaşması için çalışacak.

    ***
  • logosu olmamış olan proje.
    (bkz: logo tasarım ilkeleri)
  • yeni başlamışlar. bilgi kirliliğinin önüne birazcık bile olsa geçebilseler ne ala.
  • yakın zamanda ülkenin en ciddi ve güvenilir haber sitesi olacaklardır.
  • gayet başarılı bir proje olacağı benziyor. ciddi manada bilgi kirliliği yaşadığımız bu günlerde eğer doğru işler yaparlarsa çok iyi yerlere gelebilirler. merakla takip ediyorum.
  • kesinlikle tam ihtiyaç duyulan şey. akit tetikçiliğini geçtim, "sol" kaynaklar bile haberin başını sonunu makaslayıp galeyan çıkar belki diye yayınlıyor.

    tutar bu iş.
  • müthiş bir fikir olduğu kadar zor bir iş. bu kadar bilgi kirliliğinin içinde haberin gerçek değerini bulmak çok zor.
    şimdiden başarılar
  • türkiye adına çok önemli bir "bilgi kirliliğinden arındırma oluşumudur". kesinlikle desteklenmesi, yayılması gerekir. özellikle havuz medyasının işkembeden salladığı ve ucuza photoshop yaptırdığı lakin her duyduğuna inanan okuyucu kitlesinin sorgulama girişiminde bulunmadığı sahte haberlere karşı çok güzel bir hareket olacaktır. kuranları ayrı ayrı tebrik etmek gerek..
  • haber sitelerinin ve medyanın yakında yoğurdu üfleyerek haber yapmalarını sağlayacak oluşumdur
  • işleri zor, kolaylıklar diliyorum. işin kendisi de zor; doğruyu ortaya çıkarmak, yanlışı düzeltmek. özellikle internet aleminde. kime göre neye göre, kaynağıdır kanıtıdır. dakika bir ekşicilik yapmak istemem ama umarım bozmazlar. açayım, umarım manipüle etmez edilmez, ele geçirilmez ve kötü amaçlar için kullanılmazlar. saçma gelse de bunların hepsi ihtimal dahilinde. güzel fikir, tekrardan kolaylıklar diliyorum. saygılar sevgiler.
hesabın var mı? giriş yap