• - savunmadan bir gün önce tezinizi baştan aşağı özümseyerek okuyun.
    - bir power point sunusu hazırlayın, ancak power point sunusuna neredeyse hiç bakmayarak kendi aklınızdan anlatın ki jüriyi etkileyebilin.
    -adeta bir ders anlatıyormuşcasına sunum yaparken odanın boş alanlarını kullanın.
    - vücut dili çok önemli; mümkün mertebede (aşırıya kaçmadan) ellerinizi ve kollarınızı açık şekilde kullanın.
    - tabloları gösterirken sunumun yansıdığı perdeye doğru yönelerek verileri elinizle gösterin. bunu yaparken sanki bir buluş yapmış edasında olun.
    - çok fazla uzun tutmayın. gerekli ve önemli kısımlar üzerinde can alıcı sözler sarf edin.

    yarından sonraki gün tez savunmamı yapacağım. gerçekleştirmek istediğim savunma şekli böyle , lakin gidişat hiç de öyle değil.
    bol şans.
  • kendi kendinize boş bir odada bir iki kere sunu yapın. bu sunuyu yaparken süreye, vurgulayacağınız yerlere, ses tonunuza dikkat edin. siz beğenirseniz, herkes beğenecektir.
    boş bir odada sunu yaparken kendinizi topluluk karşısında hissedin masa ve sandalyeyi rahatlıkla zihninizde insana çevirebilirsiniz, böylece gerçek savunmada karşısında sizi korkutan, heyecanlandıran hocalar bir anda eşyaya dönüşüp o odanın ve sizin bir parçanız haline gelebilir böylece panik yapmadan savunmayı bitirirsiniz.
  • öncelikle kendinizi tanıtmayı unutmayın .

    problem cümleniz neyse bundan kısaca söz edin
    gerekçe ve önem, ayrıca amaçlarınızı çok kısa anlatın
    araştırmanız ile ilgili kuramsal açıklamalar kısmını başlık başlık ve belkide araştırmayı ilgilendiren kısımlarını 2 şer cümle şeklinde yazarak bitirin.
    yöntem kısmını biraz daha detaylandırabilirsiniz, jüri araştırmayı nasıl yaptığınızı hangi tür ölçekleri nasıl kullandığınızı merak ediyor.
    bulgular, tartışma ve yorum kısmını beraber alın. her bulgunuza ilişkin literatür bilgisini kısaca verin.
    özet şeklinde (mümkünse tablo yaparak) tüm elde ettiğiniz sonuçları yazın.
    son olarak önerilerinizi(uygulayıcılara, gelecekte yapılması planlanan araştırmalara dönük) yapın
    ve
    son olarak teşekkür etmeyi unutmayın
  • saçma sapan klişe tavsiyelerin hiçbirini iplemeyin. onların hepsi zaten tez savunma yönergelerinde yazıyor.
    fen ve teknoloji bölümlerinde çalışma yapanlara bir şey diyemeyeceğim ama eğer sosyal ve beşeri bilimler alanında tez yapmışsanız. jüri üyelerini tek tek analiz edin.
    hangisi bu tezi okuyup da savunmaya geldi? hangisi öyle yüzünden baktı geldi? hangisi kapağını bile açmadı, başkasından öğrendikleriyle savunmaya geldi? hangisi didik didik etti? hangisi ego tatmini için veya kendi çalışmalarına atıf var mı yok mu sadece bunu önemsediği için konuşuyor? hangisi savunmada aday eziklemeyi marifet sayıyor? hangisi sadece alanda nitelikli bilimsel ürün ortaya çıksın derdinde?
    bu soruların kimisine savunma öncesi tezi hocalara okuturken yapacağınız gözlemlerle, kimisine o hocaların savunma jürisinde sınav olmuş başka kurbanlarla görüşerek, kimisine de bizzat savunma esnasındaki tavırlarına bakarak yanıt bulabileceksiniz. sonra da savunmada yapacağınız konuşmanın stratejisini bunun üzerine bina edin. olabildiğince kısa konuşun. 5 dakikayı geçmemeye çalışın. uzattıkça sıçarsınız.
    savunma esnasında hocalardan birisi size en saçma soruyu sorup eleştirse, hatta eleştirdiği şeyin cevabı aynı paragrafın devamındaki cümlede yer alsa bile, sakın ani ve reaksiyoner cevap vermeyin. eleştiri ve soruları not alın. sonra söz isteyip, isim vermeden yumuşak ifadelerle tek tek cevap verin. arada "bu konudaki eksikliğimi bana ifade ettiğiniz için teşekkür ederim, aslında bunu ben de fark etmiştim ve şöyle şöyle bunu aşmaya çalışmıştım hebele hübele" gibi ifadeler kullanın.

    edit: imla
  • gereğinden fazla kendinizden emin olmayın ama yaptığınız çalışma size ait değilmiş gibi çekinik kalmayın. kısaca jüri konuya hakim olmanızı bekler ancak eleştirilere de bir o kadar açık olmanızı.
  • öyle ya da böyle tez artık bitmiş. tez savunmasına sayılı saatler kala cevaplayamayacağınız soruları kendi kendinize sormayın.
  • jüriye tatlı ikram edin, yedikçe mutlu olsunlar. mutlu oldukça muhabbet gevşer, rahat olun.

    şaka şaka ne yaptığınızı ve neden yaptığınızı bilin, geri kalan zaten danışmanınızın kurgusu ve kendinizi sevdirmenizle ilgili.
  • yararı olacağını düşündüğüm tavsiyelerdir, ben faydasını gördüm en azından... öncelikle sakin kalın ya da kalmaya çalışın, jüriye ne ikram edeceğiniz ya da etmeyeceğiniz konusunu önceden danışmanınızla görüşün, onunla görüşemediyseniz eski mezun bulun, bölümdeki araştırma görevlilerine sorun ve ona göre hazırlık yapın. sağlam bir laptopta sunum oluşturun, ara kablo ve dönüştürücü alın, hdmi, vga çıkışlarındaki fark sorun yaratmasın, anlatırken aralarda hocalarla göz göze gelin, sorulan soruları net cevaplamaya çalışın, kolaylıklar dilerim...
  • sadece savunun!
    tezinizi siz yazdınız, o tezi kimse sizden daha iyi bilmiyor. siz nasıl ifade etmek istediyseniz, öyle ettiniz. eleştirileri ve önerileri alın cebinize koyun ve savunun.
    ve lütfen yüz mimiklerinize hakim olun, gülümsemeye çalışın:d sizi mahvettiklerini düşündürmeyin. agresif olmayın.
    cevabını bilmediğiniz bir soru için cevabı şu an hatırlayamadığınızı söyleyebilirsiniz.
    neden bu modeli seçtin, neden bu iki veriyi bu şekilde karşılaştırdın gibi eleştirilere sizin bunun uygun gördüğünüzü ve nedenlerini tane tane açıklayın.

    çok üzgünüm ki tez savunmanıza gelen meslektaşlarınız sizin tezinizin sadece giriş ve sonuç kısmını okuyarak geleceklerdir. umarım supervisor ınız haksız eleştirilere karşı sizi savunabilecek bir karakterdedir.
  • savunmaya gitmeden önce bu başlığı okumuş biri olarak sıcağı sıcağına tecrübelerimi anlatmaya geldim. daha önce yazılanlardan aklıma yatan her şeyi uygulamış biri olarak konuşacağım.
    -adamların 50 kere yazmasında bir sebep varmış arkadaşlar, tezinize hakim olun. burada hakim olun derken ne yazdığını bilmekle sınırlı bir hakimiyetten bahsetmiyorum. kendiniz hazırladıysanız zaten ne olduğunu bilirsiniz. ama tam anlamıyla hakim olmak daha başka bir şey. bir tablo hayal edin, teziniz gözlerinizi kapattığınızda bu tabloda canlansın. sunum anında bir kopukluk yaşar da dikkatinizi toplayamazsanız su içerek zaman kazanın ve hayalizdeki tablodan bir sonraki adımı takip edin.
    -paniklerseniz bunu dinleyicilere belli etmemeye çalışın. sorulan soruyu anlamadıysanız tekrarlanmasını isteyin, anladığınız kadarıyla cevap vermeye kalkmayın. cevabı bilmediğinizi ve lafı dolandırdığınızı düşündürmek istemezsiniz.
    - savunma dediler diye körü körüne yaptığınız şeyi savunmaya kalkmayın. karşınızda art niyetli olduğundan emin olduğunuz biri yoksa söyledikleri çoğu şey yapıcı oluyor.
    - konunuz ile yakından ilgili olmayan sorular da gelebiliyor. panik yapmadan cevap vermeye çalışın.
    -yaptığım en büyük hata danışmanımla sürekli göz teması kurmak oldu, bunu yapmayın. çalışma boyunca birlikte hareket etmiş olmanız savunmada söylediğiniz her şey için onay almanızı gerektirmez. ben sürekli onay bekler şekilde hocaya baktım, bu da hocanın kendimden emin olamadığımı ve müdahale etmesi gerektiğini düşünmesine sebep olmuş.
    - ikram konusunu abartmayın. kimse savunmayı bırakıp yemek derdine düşmez. ayrıca bu aşamada arkadaşlarınızdan yardım alın. çünkü arkadaşlar bunun içindir. :)
    -küçük şakalar fena olmuyor ama duracağınız yeri bilin. benim bazı ciddiyetsiz cümlelerim oldu, neyse ki gözden kaçmış.
    - jürinin çalışmalarına ve konunuza bakış açısına hakim olun. yaptığım bir yorumla iki hocanın tartışmasına sebep oluyordum neredeyse.
    -konuşma hızınızı, jest ve mimiklerinizi kontrol altına alın. konuşma hızımı ayarlayamadığım için cümle geçişlerinde büyük sessizlikler olduğunu hissettim. umarım yararlı olur...
hesabın var mı? giriş yap