tezhip
-
sim'e benzer aksesuarlarla süsleme sanatı... takribi 73. sanat falandır, her gün sırası değişebilir, şu andaki sırası budur.
-
yazma kitaplarda, sayfalarin yaldız ve boya ile bezenmesi, yaldızlama, süsleme, bezeme. (bkz: müzehhip).
-
osmanli el sanatı. zer (altın) isim kökünden türemiş altınlama, süsleme anlamına geliyor.
en çok hat'ın etrafında levhalarda ve kitap süslemelerinde kullanılır. osmanlı zamanında yaldız yerine altın varak kullanılırmış. -
-
el yazması kitaplarla (bkz: murakka)ların botezhya ve altın tozu ile süslenmesine verilen addır. bu şekilde süslenmiş eserlere müzehheb, bu işi yapan kişiye ise müzehhib denir. sırf altınla yapılan işlere (bkz: halkari) denir. müzehhibler nakışla (bkz: minyatür) da ilgilenen sanatkarlardır. tezhib sanatını ya da zanaatını türkler orta asya'dan getirmişler, selçuklu da gelişme kaydetmiş osmanlı ile doruğuna ulaşmıştır. 16. yüzyıl osmanlı'nın siyasi tarihinin olduğu gibi bu sanat/zanaatın da en üst noktasıdır. bundan sonra müzehhebler kendilerini tekrar etmeye başlamışlar. yazma eserlerin tükenmesiyle de bu sanat ortadan kalkmıştır.
tezhibin yapılış tarzına göre değişik çeşitleri vardır.
(bkz: halkari), tahrirli halkari, perdah, (bkz: şikaf), (bkz: şukufe), (bkz: zerenderzer), (bkz: zerefşan), (bkz: minyatür),(bkz: lake) vb. -
(bkz: illumination)
-
(bkz: mamure öz)
-
incelik ve sabrın harmanlandığı sanat, küçük küçük bezemelerden oluşan ahenk, göz zevki gönül dökümü zenginlik.
-
http://zeynebistan.blogspot.com/ adresinden tarihçesini, çeşitli örneklerini ve inceliklerini görebileceğiniz geleneksel sanatımızdır.
-
şap,jetalin,nişasta ve su aracılığıyla kağıdı yapılan,her aşaması zahmetli,kurallarıyla bilinen,tek bir motife bile anlam kazandıran ,yapanına müzehhib denilen bitmez tükenmez yol.