• doktorlar bir zamanlar thalidomide'in zararlı olmadığını söylemişlerdi. sonuç kolsuz, bacaksız doğan çokça çocuktu*. zararsız olduğu söylenen birçok ilacın zararları sonradan çıkıyor*... ayrıca laboratuarda üretilen hiçbir ilaç yoktur ki yan etkileri olmasın, aspirinin bile.
    imiş.
  • thalidomide in yan etkisinin sebebi iki enantiomerinin de rasemik karisim halinde piyasaya sürülmüs olmasidir. bu su demek. thalodomide molekülünün bir enantiomeri yani bir ayna görüntüsü ilac olarak davranip, hastaligi iyilestirirken, diger enantiomeri vücud ile ayni etkilesime giremeyip baska etkilesimler sonucu kolsuz bacaksiz cocuklarin dogmalarina neden olan yan etkileri gostermistir. bu olay optikce aktif ilaclarin kullanilmasi gerektiginin anlasildigi bir dönüm noktasidir. thalidomide olayindan sonra ilaclarin yalniz gereken enantiomerleri sentezlenmeye calisilmis ve bu da asimetrik sentez e verilen önem korkunc derecede arttirmistir. bunun bir sonucu olarak da 2001 kimya nobel ödülü, asimetrik sentez konusunda katalizörler gelistiren üc bilim adamina *** layik görülmüstür.
  • (bkz: talidomid)
  • bazı lösemi türlerinin tedavisinde olumlu sonuçlar alınmasına yol açtığı söylenen ilaç.
  • 1962 yılında sherry finkbine adlı 4 çocuk annesi bir amerikalı, beşinciye hamileyken, kullanmakta olduğu thalidomide adlı bu uyku ilacının avrupa'da, fetusta sakatlığa neden olan aşırı deformasyonlara yol açtığını öğrenince kürtaj yaptırmak istedi. aynı ilacı kullanan diğer hamile kadınları uyarmak için olayı gazetelere duyurmak istedi. hikayesini bir gazeteciye anlattı. haberin yayınlanması üzerine kürtajın yapılacağı hastane randevuyu iptal etti, kürtaj alehtarları finkbine'ı ve çocuklarını ölümle tehdit etmeye başladılar. fbi korumasına alınan anne adayı, kürtaj için gitmek istediği japonya'ya vize alamayınca, isveç'te kürtaj oldu ve fetusun anormal derecede deforme olduğu ortaya çıktı.
  • pharmion adlı ilaç şirketinin ilik kanseri (multiple myeloma) tedavisinde kullanılmak amacıyla avrupa birliği'nde tekrar satış izni almaya çalıştığı ilaç. 1960lı yıllarda yaşanan trajediye rağmen ilacın multiple myeloma tedavisinde etkili oluşundan dolayı şu an avrupa'da senede 11 milyon kapsül tüketiliyor. bu kapsüller ya (abd veya serbest olan altı ülkeden) ithal ediliyor ya da küçük üreticiler veya eczaneler tarafından kimyasal bileşim yoluyla elde ediliyor. pharmion ise "ben izin alırsam tüm satışları bir 'risk idare programı' çerçevesinde yapacağım" diyor. kısacası (işin ucunda büyük kar olduğu için) sakat doğan onca çocuğa rağmen ilaç endüstrisi (utanmadan) bu ilacı tekrar piyasaya sürebilmek için uğraşıp duruyor.
  • arjantinli yazar carlos de napoli'nin iddiasına göre, naziler tarafından keşfedilen ve toplama kamplarındaki esirler üzerinde denenen tıp faciası.

    carlos de napoli, 'hitlerin laboratuvarları' adlı kitabında, ilacın üretildiği şirketin müdürü fritz ter meer'in hitler'in ötenazi programını yürüten ss generali karl brandt'a gönderdiği yazıda ilaçtan bahsettiğini, test edildiğini ve kullanıma hazır olduğunu yazdığını söylüyor. de napoli, nazilerin bu ilacı geliştirerek ikinci dünya savaşı kamplarında kullanıldığından hiç şüphesinin olmadığını anlatıyor.

    ilaç, 1957-1961 arasında güvenli olduğu konusunda yeterince test yapılmadığı halde onlarca ülkede piyasaya sürülmüştü. avrupa ve afrika'da 10 bin bebek bedensel ve beyinsel sakatlıkla doğdu.
  • yanlıs hatırlamıyorsam irvine welshin bir kitabında* bu ilactan muzdarip bir kızın ilac firmalarına karsı kendi tarzındaki mucadelesi konu alınıyordu..
  • ingiliz hukumetinin 50 yıl sonra ozur dilemesine sebep olan ilaçtır.

    http://www.independent.co.uk/…lidomide-1868029.html
hesabın var mı? giriş yap