• 1550 almanya rönesansında, yahudilik, hıristiyanlık ve islamın yanı sıra hinduizm ve budizm'den de yapılan birçok klasik mucize hikaye alıntıları içeren, başarılı ve şaşırtıcı derecede ilginç tasvirlerin resmedilip yazıldığı resimli el yazması.
    the book of miracles olarak da geçer.

    169 sayfalık bu kitap; yaratılış ve nuh'un gemisinden başlayıp, gök olayları, kuyruklu yıldızlar, meteor yağmurları, sel felaketleri, takım yıldızları ve çeşitli mitolojik-canavarımsı öğeler, ortak kutsal-dini olaylar ile devam edip, babil'in çöküşüyle sona eriyor. bu olaylar, guaj ve sulu boya ile resmedilmiş.

    antik geleneklerden kalma "gökyüzü fenomenlerini kıyamete yorma"nın ne kadar yaygın olduğunu, kitapta geçen olayların bir şiddeti tasvir edercesine çapıcı şekilde resmedilmesinden yola çıkarak dönemin ruhunu çok rahat anlayabiliyoruz. kitabın bu açıdan özelliği astrolojiye de yorulabilir.

    örneğin bir resmin altına, bir kuyruklu yıldızın geçişinin ardından istanbul'da gerçekleşen yıkıcı depremlerin sonucunda yaşanan insan ölümleri not düşülmüş. bir başka resimde de güneş tutulması ve kırmızı ay olayları sonrasında yaşanan depremler anlatılmış.

    aslında resmedilen kaygılı olaylara bakılınca mucizeler kitabından çok felaketler kitabı ismini daha uygun buluyorum ama eski ahit, dini unsurlar falan, düşününce felaket demek yanlış kaçabilirmiş 16. yy'da.

    kitapta her biri farklı yerlerde, farklı şehirlerde ortaya çıkan örneğin ejderhalar, gökyüzünden yağan altın toplar, uçan balina, denizden çıkan kanlı ve kılıçlı bir insanımsı varlık... ve bunların sonucunda yaşanan felaketler anlatılmış hep.

    mesela şöyle bir kısım var: "1552'de, hollanda'da dordrecht'e inen korkunç bir fırtına. yaklaşık yarım saat sürdü. taşların bir kısmı birkaç kilo ağırlığındaydı." acaba ne yaşadılar? başlarına daş yağmış, helak mı olmuş hollandalılar... neyse en iyisi ben yorum yapmayayım.
hesabın var mı? giriş yap