*

  • "öbür dünya mı? can atarım! ne var ki, öyle olmasını dileyişim, onu gerçek kılmaz.

    işte burada, zihni, insanları tanımak amacıyla anlama sorunu yatar: inanç sistemlerimiz inanmak istediğimiz şeyleri desteklemenin bir yolunu, hemen her zaman bulacağımız şekilde düzenlenmiştir. bu bakımdan uhrevi bir şeye -ister zihin, ister ruh, isterse de tanrı olsun- inanma yönündeki baskın arzu, söz konusu inanç alanlarındaki savlara karşı kuşkuculuğumuzda özellikle uyanık olmamızı gerektirir.

    bilimsel monizm dinsel düalizmle çatışır mı? evet. ruh ölümden sonra varlığını sürdürüyor ya da sürdürmüyordur; öyle olduğu ya da günün birinde öyle olacağı yönünde bir bilimsel bulgu yoktur. bilim ve kuşkuculuk hayattaki her anlamı söküp atar mı? sanmıyorum; aslında tam aksini düşünüyorum. sadece bu dünya varsa, her günün, her anın, her ilişkinin ve her kişinin, ileride nihai amacını gözlerimizin önüne serileceği, sonsuz bir yarından önceki geçici bir sahnenin dekorları olarak değil, geçici amacı yarattığınız şu anda değer verilen özleri olarak önem taşıdığı bir ortamda, yaşamımız, ailemiz, dostlarımız, sosyal çevremiz ve başkalarına davranış biçimimiz ne kadar da anlamlı hale gelir.

    sınırlı zaman ve mekan içinde hep birlikte yaşamın seyrinden geçerken, yani kozmosun oyununda anlık bir sahne alış yaşarken, bu gerçekliğin farkında olmak hepimizi daha yüksek bir insanlık ve tevazu düzlemine yükseltir."

    (bkz: michael shermer)

    kitapta işaretlediğim çok fazla bölüm var ancak bunu paylaşmak geldi içimden. alfa bilim'in nurettin elhüseyni çevirisinden okudum. çeviri kötü, maalesef. yukarıdaki pasajda bile anlamayı zorlaştıran cümleler var. bire bir alıntıladığım için müdahale etmedim fakat etmemek için kendimi zor tuttum. bendeki 2017, üçüncü baskı. yeni baskılarda düzenleseler keşke.
hesabın var mı? giriş yap