• pj harvey ve matt donovan in oynadigi bi hal haltley filmi. millenium icin yapilmistir. 31 aralik gecesi isa, satan ve magdalena dunyaya geri gelirler. olaylar gelisir. iki sene once istanbul film festivalinde de gosterilmistir hatirladigim kadariyla.
  • olaylar kitabina uygun $ekilde geli$ir ve 63 dakikalik kisacik bir filmdir ayrica. book of life 'i mac os uzerinden cali$tiran zihniyeti de kinayayim hemen.
  • yönetmeninin adi hal hartleydir yanilmiyorsam. kara mizah ve hiristiyan mitolojisi** üzerine kurulu bir filmdir. 2000 yilinda dunya sona erecektir ya hani? ve mesih dunya sona ermeden once gelip hayat kitabinin muhurlerini kirip yuz kirk bin kusur kurtarilmis ruhu cennete geri alacaktir ya?
    seytan en sevdigi gunaha uygun olarak ikide bir mikrofona konusur. bir noktada isa ve seytan yumruklasirlar, ya da daha cok boks maclarinda yasak olan hareketlerden birini yapip sarilirlar. en eglenceli yerlerinden biri tanrinin avukatlarinin mormonlarin saldirisina ugradigi anlardir. misket atan tabancalarla plaza tipi isyerinde teror yasanir. cok guzel bir filmdir.
  • hal harleyin bir kere daha eli ayagi opulesi sahane bir yonetmen oldugunu kanitlamis, yakaladigi ironik felsefeyle tadina doyum olmaz hale gelmis mis gibi film...

    dv cekilmis filmde, goruntuler normalden dusuk hizla kayit edilmis olup, bolca motion blur kullanilmistir. ozellikle isa ve seytanin barda ictikleri sahnedeki diyalog beni benden alir.
  • beat kuşağı yazarlarından william s. burroughs'un sesini (radyoda vaaz veren papaz) duyabildiğiniz, revelation'da rivayet edildiği üzere her bin yılda bir şeytanın dipsiz kuyudan salıverilmesini ve takipçilerini toplamasını ve aynı zamanda isa'nın da the book of life içinde adı yazılı olanları kurtarmaya gelişini konu alan film. filmde the book of life isa'nın dizüstü bilgisayarında kayıtlıdır.
  • hal hartley 63 dakika boyunca incil soslu aforizmaları sıralarken fona da "what if god was one of us..tra la la la..." şarkısını koymuş.

    kusura bakma ama, filmde bol bol denildiği gibi, (bkz: bug off) hal!
  • isa, magdalena, şeytan üçgeninde geçen iyi-kötü savaşı. kafası karışık ve huzursuz olan isa'nın, babasına* karşı gelmesi an meselesidir. isa'ya minnet borcu olan magdalena kendini yalnız hissetmektedir ve kalbi biraz kırıktır; bundan mütevellit kendini sigaraya vermiştir. kıyamet kopana kadar yaptığının yanına kar kalacağına inanan şeytan ise hayat kitabı'nın peşinde, isa’yı kendi yanına çekmenin derdindedir. bütün bunlar olurken, yani isa ile şeytan, iyi ile kötü, inanan ve inanmayan karşı karşıya gelirken tek bilinmeyen tanrı'nın şu an ne yaptığıdır? acaba onun da kafası kulları gibi karışık mıdır?

    isa, filmde bir yerde şöyle der: "my father, he is a jealous god. to him the law is everything. even today, lawyers are his favorites."
    http://www.imdb.com/title/tt0167059/quotes

    bu arada filmde iki tane pj harvey şarkısı çalar. müzik market sahnesindeki the faster i breathe the further i go, filmin sonundaki ise love too soon'dur.
  • hartley'nin kişisel favorilerinden bu filmin temelini, isa'nın tekrar gelişini ve dünyanın sonunu bekleyen hristiyan binyılcılar üzerine yazdığı tiyatro oyunu soon'dan kalan fikirler oluşturur. film bir fransız kanalının milenyum konseptli, hepsi 31 aralık 1999'da geçen 10 filmlik serisi için çekilmişti. dv ile çekilen ilk filmlerdendi ve o zamanki teknolojinin yetersizliğinden 35 mm kopyasının görüntü kalitesi tatmin edici değildi. dolayısıyla muhakkak dvd'den izlemek gerek. ufak bir ayrıntı, filmde yo la tengo üyeleri salvation army band olarak arz-ı endam eder.
  • entellik bi yana goruntuler cekim teknigi v.s goz yorucu,izlenmesi oldukca zor,magdalena hanım kızımız daha cok death havasında olmus..hatta sandman serilerinde bire bir çizilmiş pj harveyler gormek mumkun,kısa lafın kısası festival filmi işte..
  • sting'in devleştiği şarkı. bu adam ingiliz falan değil içerde. ortadoğulu ya da hindistanlı bu adam. çok iyi. çok.
hesabın var mı? giriş yap