• the 1973 ingiliz yapımı film. aslen aynı isimli best seller kitaptan uyarlamadır. cezayir'e bağımsızlığını verdiği için özellikle ordudan çok sayıda düşman edinen charles de gaulle'ye yapılması planlanan bir suikastın öyküsünü anlatır. suikasti yapacak olan jackal kod adlı bir kiralık katildir ki kimse aslen kim olduğunu bilmemektedir. gerek hükümetin jackal'ı izleme, gerek jackal'ın izini kaybettirme metodları takdire şayandır, izleyiciyi bir oturur bir kaldırır. film gerçeğe daha bi yakın olsun diye (ki sanırım hikaye gerçektir) tanınmayan artizler kullanılmıştır ancak jackal izleyiciyi kılkuyruk ingiliz aristokratı tipiyle biraz hayal kırıklığına uğratır. netekim yapımcılar 1993'te jackal adıyla yeni bir versiyonunu çekerken bu tepkiyi de gözönüne almış olacaklar ki kiralık katil rolüne bruce willis'i uygun görmüşlerdir -filmde richard gere de vardır. seyretmedim gerçi ama ekşi sözlükten edindiğim bilgilere göre yeni versiyonu bok gibiymiş.
  • (bkz: çakal carlos)
  • frederick forsyth'in belki de en guzel romanidir. bu bruce willis'li film de tabir yerindeyse roman pic edilmistir. roman son derece profesyonel bir kiralik katilin son derece profesyonel, sogukkanli ve hesapli bir suikasti planlamasini ve uygulamaya koymasini anlatir. hedef dunyanin en iyi korunan adamlarindan biri olan charles degaulle'dur ve katilin basarisizligi sans faktorune dayanir, motivasyonu ise paradir. malesef filmde ortaya bir adet eski sevgili, yilisik silah saticisi gibi tipler atilmis, iyi adamla kotu adam arasinda kisisel hirslar, intikamlar katilmis. bir de ustune ustluk film inanilmaz klise bir metroda catisma sahnesi ile bitiyor ve bruce willis'in karakteri sapiklastikca sapiklasiyor. hollywood'un butun kliselerini kullanmak zorundaymiscasina, guzelim romani hacamat etmisler.
  • filmin kanımca en önemli kusuru, çakal'ı oynayan aktörün* feci şekilde kaya çilingiroğlu'na benzemesidir. bu kadar mı benzerlik olur be kardeşim, yuh dedirtir adama. ee öyle olunca haliyle filmin ambiyansı falan kalmaz, her an golf oynabilecek bir insan olarak bakar, ciddiye almazsınız çakalı. allahtan filmin ortalara doğru tipi değiştirir çakal da filmin havasına girilir, fazla kalınmadan çıkılır.
  • filmde derek jacobi'nin otuzbes yaslarinda cicegi burnunda hali de gorulmeye degerdir.
  • kitabin orjinalinde yer alan asiri fransizca kelimeler okumayi zorlastirsada cok guzel bir romandir...
  • gerek suikast silahı, gerekse (otel kayıtlarının toparlanması, vb) diğer ayrıntılarıyla başarılı bir eserdir.

    filmi izlemeye başlamadan önce yapım tarihini kontrol etmeyenlerdenseniz, "vay be 70'li yılları ne kadar başarıyla canlandırmışlar, filmi de eskitmişler, amma para gömmüşlerdir figüranlara ve dekorlara" dedirtir.

    fransa'da geçmesine rağmen, film ingilizce'dir ve bir yerinde çakal, izini kaybettirmek ve kayıtsız konaklamak için dost kazanmak üzere canayakınlığıyla dünyaca meşhur türklere ulaşabileceği yegane noktaya sürdürür taksi'yi, türk hamamına.
  • de gaulle'ü öldürmesi için çakal'ı kiralayan örgütün ismi gerçekte de de gaulle'e karşı zırt pırt suikast düzenlemiş oas'tır. kurgusuyla, anlatımıyla alanında yarmış bir kitaptır. klasik holywood kilişeleriyle içine edilmiş olan, bruce willis'in başrolde oynadığı (ki kitaptaki karakterle alakasız bir tiptir) film versiyonu romanının yanına bile yaklaşamaz.
  • jean-marie bastien-thiry ile açılır ardından olaylar gelişir.
hesabın var mı? giriş yap