• türkiye'de 12 belalı adam adıyla gösterilen unutulmaz film.
  • savaş filmi sevmeyenlerin bile sırf kadroya bakıp hmmm deyip seyretmesi gereken bir film.
    bu kadar sağlam adam bir filmde sinema tarihinde çok ender bir araya gelir.

    http://www.imdb.com/title/tt0061578/

    (bkz: on iki belalı adam)
  • tum ekip isi suc/savas/macera filmlerinin aga babasidir. 7 samuraydan apartma magnificent seven ne kadar ciciyse, bu o kadar toz topraktir, pictir, erkek isidir. lee marvin sen nelere kadirsin.
  • commandos'un en büyük esin kaynağı filmdir. enteresan biçimde ekibin gerçekleştirmek toplandığı operasyon süre olarak filmin küçük bir kısmını oluşturur ancak hissiyat olarak 2 filmlik aksiyon ve gerilim sunar. esas olarak operasyondan ziyade film boyunca on iki üstü başı pis askeri suçlunun bir takım olmalarını ve askeriyeye ayarı vermelerini izleriz. dönemin havasına uygun biçimde savaşı fon olarak kullanan gayet eğlenceli bir aksiyon filmi çıkar ortaya, finalin biraz aceleye gelmesi dışında da "zamansız" güzel bir filmdir.

    ayrıca lee marvin'in de ekstra hastasıyız.
  • 1967 yapımı ikinci dünya savaşı hakkında bir film ancak diğerlerine pek benzemiyor.normalde savaş filmlerini hiç sevmem ama bu film diğerleri kadar ciddi ele almıyor savaşı, ciddiyetin içine espri katarak anlatıyor.konusu itibariyle de oldukça enteresan ve gayet de güzel bir dram.kesinlikle tavsiye ederim.
  • vay amk dedirten bir kadroya sahip. şu an saçı sakalı ağarmış olan donald sutherland genç bir halde karşımıza çıkar. keza john cassavetes'i de ilk başta tanıyamadım. western filmlerinden aşina olduğum charles bronson da kadroda. geçtiğimiz haftalarda vefat eden ernest borgnine bir kaç sahnede gözüküyor. keşke rolü daha uzun olsaydı ama hep yardımcı rollerde karşımıza çıktığından şaşırmadım. filmin başrolü lee marvin'e paslanmış. kendisini fritz lang'ın the big hat'inde izlemiş, beğenmiştim. burada da oldukça iyiydi. sağlam bir kadrosu var filmin. 150 dakikalık bir süresi mevcut. hiç sıkmıyor. savaş filminden çok aksiyon filmi. ama aksiyon da az. birbirlerini tanımayan on iki kişinin tanışıp birbirlerinin arkasını kollayan bireyler haline gelmeleri anlatılır. filmin çoğunda eğitimler anlatılır. başarılı bir filmdir özetle. quentin tarantino'yu da etkilemiş, inglorious basterds'ta bu filmin izleri görülebilir.
  • (bkz: kirli düzine)

    environmental working group tarafından kirleticiler ile bulaşmış olduğu belirtilen 12 gıda.

    çilek
    nektarin
    şeftali
    elma
    ıspanak
    marul
    patates
    dolmalık biber
    salatalık
    yabanmersini
    üzüm
    kereviz
  • mgm'in zamanında büyük bütçeyle çektiği, bunun da sayesinde aksiyon sahnelerini gayet başarıyla kotaran, fakat özellikle comic relief'lerin bir savaş filminin ciddiyetini bozacak kadar sıklıkla kullanılması ve yönetmenin vaktini ekonomik kullanamamasından muzdarip olan 1967 yapımı güzel bir ikinci dünya savaşı filmi.

    en büyük özelliği ise hayattaki en büyük keyfi sevdiği filmlere referans verip hürmet etmek olan quentin tarantino gibi gerçek bir sinefile büyük bir ilham vermesidir. (bkz: homage)

    bilmeyenler için filmin konusunu da spoiler vermeden yazalım: disiplinsiz olduğu gerekçesiyle üstleri tarafından pek tutulmayan bir komutana 12 adet idam mahkumunu eğitip nazi işgali altındaki fransa'da nazi subaylarının sıklıkla ziyaret ettiği bir şatoya intihar misyonu düzenlemesi emri verilir. size de bir şeyler hatırlattı mı?

    (bkz: inglourious basterds)

    alakasız bir not olarak kuvvetle muhtemel eminem'in grubu olan d12'in (dirty dozen) ismine ilham kaynağı olmuş filmdir.
hesabın var mı? giriş yap