• mimi, mariah'ın küçükken yakınlarınca kullanılan az bilinen takma adıymış. malesef bu albümde de mariah uzun süredir vazgeçemediği "zencisiz şarkı söylemem" prensibini büyük ölçüde devam ettiriyor. umuyoruz charmbracelet'dan daha başarılı bir albüm olur, mariah'da hastanelerde daha az vakit harcar.
  • ing. mimi'nin özgürleşimi. sofistike bir albüm ismi olmasına rağmen içindeki parçalar her zamanki gibi birbirinden bağımsız sıradan aşk meşk sözlerini içermekte, özgürlüğe dair herhangi bir işaret bulunamamaktadır. albüm kapağından şarkı sözlerine kadar aynı mariah. şu anki liste başarısını ortalıkta pek adam gibi şarkı ve şarkıcı bulunmamasına bağlayabiliriz pek tabi..

    mimi gibi bir nick almak yeterince komikken bunu bir de albüm ismine taşımak ayrı bir hoşluk katmış. serbest çağrışımlar için;
    (bkz: mimi teyze)
    (bkz: mimi taverna)
    (bkz: oh mimi)
  • dunya capinda 10 milyon satis barajini asmis, boylece kendisinden onceki 2 studyo albumu**, 1 best of* ve 1 remix albumunun* toplam satisini gecmeyi basarmistir.
  • 12 nîsan 2005 çıkışlı mariah carey albümü. 1997'de çıkmış butterfly'dan beri abd'de 1 numaraya yükselen ilk mariah albümü olarak sanatçının önceki albümleri glitter ve charmbracelet'ın düşük satışlarının getirdiği "mariah bitti." söylentilerini silip atmıştır.

    albümden çıkan ilk single it's like that oldukça ses getirmişse de, asıl bomba ikinci single we belong together'la olmuştur. single dünyânın pek çok ülkesinde yüksek liste başarıları kazanmış, amerika'da art arda tam 14 hafta zirvede kalarak billboard'un 48 yıllık târihindeki en uzun süre 1 numarada kalan 2. single olmuştur (birinci single yine mariah carey'ye âit olan, 16 hafta zirvede kalan boyz ii men düeti one sweet day'dir.).

    we belong together hâlâ zirvedeyken çıkan üçüncü single shake it off aynı listede 2 numaraya yükselerek mariah'yı billboard târihinde aynı anda ilk iki sırayı parselleyen ilk kadın şarkıcı yapmıştır.

    dördüncü single get your number abd dışındaki pazarlarda, özellikle de avrupa ve avustrâlya'da büyük bir hit olarak "mariah yalnızca amerika'da popüler." diye bik bik edenlerin çenesini kapatmıştır.

    beşinci single, albümün yeni sürümlerinde (bkz: the emancipation of mimi ultra platinum edition) bulunan ve mariah'yı billboard hot 100 listesinde tam 17. kez bir numaraya taşıyan don't forget about us'tır.

    bundan sonra çıkan single'lar say somethin' ve fly like a bird, diğerleri kadar başarılı olmasa da mariah'nın prestijini fazlasıyla cilâlamışlardır. 'say somethin''in klibi mtv trl'de 1 numara olmuştur; 'fly like a bird' de mariah'nın grammy törenindeki canlı performansıyla ayakta alkışlanmıştır. ayrıca single olmayan parçalardan mine again grammy adaylığı kazanmıştır.

    albüm dünyâ çapında 10 milyonu aşkın bir satış yakalayarak 2005'in en çok satan albümü olmuş, sâhibesine 3 de grammy kazandırmıştır.

    şarkı listesi:

    1. it's like that
    2. we belong together
    3. shake it off
    4. mine again
    5. say somethin' (snoop dogg ile)
    6. stay the night
    7. get your number (jermaine dupri ile)
    8. one and only (twista ile)
    9. circles
    10. your girl
    11. i wish you knew
    12. to the floor (nelly ile)
    13. joy ride
    14. fly like a bird

    bonus şarkılar:

    15. sprung
    16. secret love

    ayrıca: mimi takma ismine sallayan moron madonna hayrancıklarının dita, esther, m-dolla gibi madonna zırvaları hakkındaki görüşleri merâk edilmektedir.
  • efendim çoluk çocuğun bok atma çabasına hee hee deyin geçin; daydream ve butterfly'ın ardından en büyük özgürleşme manifestosudur mariah hanımın.

    şimdi burada kadını dünyâyı kurtaracak sanacak kadar salak değilsek, eldeki "özgürleşme"nin nelerden kaynaklandığını bilmek lâzım gelir. sony'den ve bu şirketin patronu olan eski eşi tommy mottola'dan nasıl kaçtığı ortada; e bunların kadını glitter döneminde bile adım adım izleyip şarkılarında kullanacağı sample'ları önceden öğrenip jennifer lopez için satın almaları, efendime söyleyeyim destiny's child'ın single'ını mariah'nın yeni single'ına karşı strateji olarak kullanmaları falan derken hâlâ kendisinin peşinde oldukları da sır değil. üzerine bir de sony sonrası şirketi virgin records'ın bok yemeleri var, bir gece doğru dürüst uyutmadan eşek gibi çalıştırmışlar yavrumu ve habire "para para para 100 milyon verdik transfer ettik seni, iki mislini isteriz para para para" diye sayıklamaktalar. sonrası mâlûm; fiyasko.

    ama burada mariah'nın en büyük mücâdelesi aslında kendisine karşı idi. glitter sonrası "durun ben bitmedim." deme aracı olan gereksizler gereksizi kötüler kötüsü charmbracelet ve bu albüm döneminde kendini feci kasması, vokâlini boka çevirmesi vb vb derken ne sony ne de virgin'in etmediğini kendine etmişti mariah.

    “the emancipation of mimi” her şeyden önce bu "düşmedim düşmedimmmm!" diye kasım kasım kasılmacayı ortadan kaldırmıştı. tam bir dibe vurmuş insan rahatlığı ile, dinlenip kendine gelmiş ve eğlenip kimi sıkıntılara gülüp geçmeyi öğrenmiş kişi psikolojisi ile kaydedilmiş bir albüm bu. bu yüzden de it's like that gibi bir parti şarkısı ile açılması ve tanıtımlarının bu single ile başlaması kadar iyi bir fikir olamaz. gerisi zâten mâlûm, we belong together, your girl, joy ride ve don't forget about us gibi charmbracelet'ın uyuz havasını darmadağın eden güçlü r&b ritimleri ve eskisi gibi gürül gürül bir vokal, glitter'daki rapçi toplantısından korkup ortaya çıkardığı tuhaf charmbracelet parçaları you got me ve irresistible'ın inadına çatır çatır hip-hop parçaları shake it off ve one and only ve albümün her yerine yansıyan kalite, ferahlamışlık, kendinden eminlik... glitter sonrası mariah'nın en çok gereksinimi olan her şey yâni. kazandığı her kuruş, her ödül, her liste başarısı o kadar hak edilmiş ki...

    tabii burada virgin'in yaptığını yapmayıp ilk başarısızlıkta kendisini harcamayan ve ayrıca ilk single olarak stay the night ile gelen mariah'yı "git jermaine dupri ile daha güzel şarkılar kaydet öyle gel." diyerek kovan l.a. reid'in elini ayağını öpmek şarttır gönül dostları. o olmasaydı ne it's like that, ne we belong together, ne shake it off, ne de get your number olacaktı. stay the night'ın ardından say somethin''i çıkarıp sonra da elinde billboard dergisi ile intihar ederdi artık deli karı.
  • bugün çıkmasının üzerinden tam 15 sene geçen efsane mariah carey albümü. fikrime göre hala en iyi albümü de budur. albümde 1 tane bile kötü şarkı yok. bitti denilen mariah'nın küllerinden yeniden doğmasını sağlayacak kadar, yerini bir 20 sene daha sağlamlaştıracak kadar klasik bir albümdür.
hesabın var mı? giriş yap