• nasıl bir sey oldugu hakkında en ufak bir fikrim bile olmayan bir film. ama ismi enteresan tabi...

    http://www.imdb.com/title/tt0472268/
  • iskoç bisikletçi graeme obree'nin gerçek yaşamını anlatan 2006 yapımı film. obreeyi filmde jonny lee miller canlandırmaktadır.
    yerel bir yarışçı olan graeme obree, bir takım eski metal, bisiklet ve çamaşır makinası parçaları kullanarak kendi bisikletini yaparak pist 1 saat yarışı için rekoru eline geçirmek için çabalar. obree'nin her başarısının ardından dünya bisiklet federasyonu yepyeni kurallar icat ederek onun önünü kesmeye çalışmaktadır. (bkz: michael schumacher)
  • digiturkte bu aralar "uçan ingiliz" adıyla yayınlanmakta olan film. filmin içerisinde adama "ingiliz" dedikleri için herif delleniyor ama digiturkte bu isim verme işini kim yapıyorsa bunu bile kavrayamıyor anlaşılan.
  • turkce cevirisiyle -ucan ingiliz- beni cok guldurmus filmdir. ozellikle bunu cevirenin neler dusundugunu cok merak ediyorum. acaba turk halki iskoc ile ingiliz arasindaki farki bilmez diye mi dusunmustur, yoksa kendisi mi bilmemektedir. ama bir sey acik ki filmi seyretmeden cevirmistir ki en aci kismi da budur. zira film graeme obreenin ozellikle bu rekoru kiran ilk iskoc oldugunun ve iskoc milliyetciliginin ozellikle uzerinde duruyor. dusunuyorum da cok garip ceviri basliklar gordum, ama gordugum en absurt ornek kesinlikle bu, resmen basligin korsan film versiyonu gibi.
    (bkz: yatay limit)

    --- spoiler ---

    bir de filmin sonunda sanki obree son intihar denemesinde basarili oldu gibi bir yerde birakiyorlar, yada ben biraz dikkatsiz izledim o izlenimi aldim. oysa adam hala hayatta. hatta mayis 2009'da yine bir denemesi vardi ama detaylari bilmiyorum, 43 yasinda hala rekor denemesi yapacagindan supheliyim cunku.

    --- spoiler ---
  • the world's fastest indian tadı bırakan bir film.
  • eminim ki benim ve daha birçok kişinin bilmediği çok fazla sayıda harika film vardır ama bu film bana kendimi o birçoklarının içine girmediğim için şanslı hissettiren filmlerden biri. maalesef benim bilmem yine de bu filmi az kişi tarafından bilinen şaheser filmler listesine girmekten kurtarmıyor. gerçi bu kötü mü yoksa iyi bir şey mi tartışılır ama ben genellikle beğendiğim şeylerin toplum tarafından en azından bilinmesini, üzerinde arkadaş çevresinde iki kelam edebilmeyi seven bir kişiyim. şimdi flying scotsman dediğimde "onun aslı dutchman değil miydi ya" tepkisi almak pek de muhabbet açıcı bir başlangıç olmuyor.

    tam olarak neden bu filmi bu kadar sevdim bilmiyorum. acaba kimsenin bilmemesi benim aksini düşünmeme karşın zihnen beni daha farklı mı etkiledi onu da bilmiyorum. spor temalı filmleri her zaman çok seven biri olarak bu filmdeki eşsiz hırs ve kararlılık duyguları da beni etkilemiş olabilir. ya da bir zamanlar her pazar michael schumacher'i izlemek için erken kalkmış biri olarak bu hikayedeki benzerlik beni daha da içine çekmiş olabilir. gerçekten tam bilmiyorum ama bildiğim bu filmin gerçekten beni etkilediği ve üzerimde garip bir etki bıraktığı. bu yüzdendir belki filmlerle ilgili ilk girdimi buraya yazmam. 4 sene oldu galiba izleyeli ama hala filmin çoğu sahnesi aklımda. yok buraya spoiler yazmayacağım ama umarım bu filmi en azından bir kişinin daha izlemesine vesile olurum.

    son olarak filmin ayrıca bir biyografiden esinlenerek yapıldığını belirtmek gerek elbette. armstrong'un tüm dünya tarafından bilindiği günümüzde kimsenin bilmediği gerçek bir bisiklet efsanesi, namı diğer "flying scotsman" graeme obree.
    film kendisinin çocukluğundan kesintiler içererek spora ve bisiklete nasıl başladığını, nasıl yokluk içinde bir numaraya kadar yükseldiğini ve yine nasıl bazıları tarafından aşağı çekilmeye çalışıldığını çok iyi yansıtıyor.

    filmi izlemek isteyenler buradan da graeme "flying scotsman" obree'nin film hakkında ufak bir röportajını izleyebilirler: http://youtu.be/c6mwojw1bfs (ingilizce ve iskoç aksanı içerir.)
  • düzenli olarak yol bisikletine binen veya hiç bisiklete binmeyen 7'den 70'e herkesin seveceği bir film.
hesabın var mı? giriş yap