• mcdonald's'ın fast food imparatorluğunda yükselişinin karanlık hikayesini anlatacak olan biyografik film. başrol için michael keaton ile görüşmelere başlanmış.
  • kadrosunda michael keaton, patrick wilson, nick offerman gibi ünlüleri barındıran ve ağustos ayında vizyona girmesi beklenen film.
  • ilk fragmanı düşen film.

    https://www.youtube.com/watch?v=dgfk_fbpvrs
  • --- spoiler ---

    the social network tadi aldigim film olmustur kendisi. dick ve mac kardeslerin ray kroc tarafindan nasil alt edildigini anlatiyor. filmde basarinin anahtari olarak "persistence", yani israrcilik/azim gosteriliyor. ancak bu tarz filmleri izledikce sanirim biraz da kotu insan olmak gerekiyor diye dusunuyor insan. steve jobs'in ordan burdan gordugu teknolojileri araklamasi, apple'in ilk haline gerekli payeyi vermemesi; zuckerberg'in facebook'un fikir babalarini ve ilk baslarda parayi saglayan arkadasini satisi; simdi de ray kroc'un mc donald's ismini bulan ve hamburgerciyi ilk acan dick ve maurice mcdonald kardesleri kaziklamasi. hayir yani adamlari o kadar kazikladin ettin, isim haklarini bile ellerinden mcdonald's icin uc kurus sayilabilecek bi paraya aldin tamam da, gidip adamlarin tam karsisina dukkan acmak da neyin nesi? dick ve maurice kardesler kendileri genisletselerdi isleri belki bu kadar basarili olamazlardi ama, muhtemelen kalite de bu kadar yerlerde olmazdi.

    --- spoiler ---
  • bir nasıl orospu çocuğu olunur hikayesi. hiç rasyonalite aman efenim hayatın gerçekleri filan diye gelmeyin. ray kroc adlı oroszbu sozuğu gariban mcdonald biladerlerin hakkını hukukunu gasp etmiş. gerçi biladerler de biraz fazla saf davranmışlar. adam götlerindeki dona kadar almış hala %1 kar payını sözleşme yapmadan el sıkışarak alabileceklerine inanıyorlar.

    lan bu arada filmin başında bi yerlerde ronald mcdonald bu bizim biladerlerin üçüncü kardeşi olarak çıkacak diye bekledim. kaçak viskiden ayarı kaçırmış bir eleman olduğu için boş beleş gezmesin diye bunu palyaço olarak kullanmışlardır diye düşünmüştüm. meğer bu ray pezevenginin yine sağdan soldan çalarak oluşturduğu bir karaktermiş.
  • bir dunya devi hikayesi daha azim/israr/orospu cocuklugu üçlemesi ile sonuçlandı.
    ulan bir sirketi de dualarla, alkışlarla, hamdusenalarla büyütün bee!
    yazık. vallahi sinirimden filmi beğendim bile diyemiyorum...
    demek oluyor ki; açgözlülük etmedikçe, kaliteden ödün vermedikçe, ekip arkadaşlarını sikmedikçe bi halt başaramıyor insanoğlu...
    ulan mc! madem bu terbiyesizlikleri yaptın, paraları gömdün! en azından hamburger diye amonyaklı tendon, doku, yag kütlesi yedirmeseydin yıllarca bize ! pissss!
  • derslerde (pazarlama) okutulan ray kroc'u ayrıntıyla tanıtan film. iyi bir pazarlamacı olduğundan hep söz edilirdi. filmde de bu yönü işlenmiş. mc ve dick kardeşlerin kurduğu mcdonald's'ı franchise haline getiren kişidir. yani oraya buraya bayilik açarak büyüten kişi. bu arada her yerde filmin konusu yanlış yazılmış: ray, mcdonald's'ın kurucusu değil. mcdonald's'ı mc ve dick kardeşler kuruyor, ray de büyütüyor. film eğlenceli, mcdonald's'ın nasıl büyüdüğü, bu noktaya geldiği ya da nasıl kurulduğu merak edilmiyorsa dahi keyif veriyor film. michael keaton gene iyi oynamış. yukarıda dendiği gibi the social network'ün izinden gidiliyor ki birisi 2000'lerin başlarında, diğeri 50'lerde kurulan bu iki büyük şirketin arkaplanı epey benzerlik taşıyor. the social network daha iyi tabii ki.

    spoiler

    filmi izlerken mark piçini hatırlamamak zor. hatırlanırsa; ikizler (adlarını unuttum) mark'tan kendileri için bir site açmalarını istiyorlar ve facebook'un temelini oluşturacak fikri bu şerefsizle paylaşıyorlar. sonra herif bunları kazıklıyor, facebook'u kuruyor, paraya para demeyeceğini anladığında da dostunu satıyor. yani bu noktaya fikir hırsızlığı ve arkadaşlarını satarak geliyor. tabii ki bu fikri geliştiriyor, daha cazibeli hale getiriyor. ama neticede temel fikir ikizlerden çıkmıştı ve mark da onları oyalayarak fikri geliştirip facebook'u kuruyor, fikri çalmış oluyor. tabii sonra herkese para veriyor mahkeme kararıyla ama neticede fikir ondan çıkmamıştı.

    burada da aynı dümen mevcut. evet, ray kardeşlerle tanışmasaydı mcdonald's belki bu kadar büyümeyecekti, kardeşler bu denli hızlı bir şekilde bayilik açamayacaklardı. ama neticede ray ilk mcdonald's'ı açan şirketin kurucularına büyük bir kazık atıyor. iş dünyası işte. uyanık olmak lazım, herkese güvenmemek lazım, şirketin iplerini elinden kaçırmamak lazım. hep olan bir şeyin mcdonald's'ta da olduğunu görüyoruz. facebook'la bu açıdan benzerlik mevcut. ray de, mark da başkasının fikirlerini-emeklerini çalıyorlar. evet, ray'in hakkını veriyoruz tabii ki. herif pek çok yere bayilik açtı, bayiliklerle mcdonald's'ı marka haline getirdi. kardeşlere kalsa belki daha uzun bir sürede markalaşacaktı ama mark gibi o da insanları kazıkladı. işi çirkin oynayan kişilerden ray. yatacak yerin yok ray. hoş, herif 1984'te öldü, o zamandan beri mezarda yatıyor.

    spoiler
  • ray kroc'un nasıl orospu çocuğu olduğunu anlatan film. para kazanıyor. kazandığı kaba pisliyor. para kazandıktan sonra karısını aldatıp, aldattığı kişiyle evleniyor.
  • ray kroc un hayatı. mc donald' s ın var oluş / hayata geçirilmesi süreci. aslına bakarsanız tahminimden çok daha iyi çıktı. eğlenceli ve güzel iş çıkarmışlar. hem zevkle izliyor hem aydınlanıyorsunuz. izlenir. (7 /10 )

    --- spoiler ---

    ray kesinlikle bir orospu çocuğu. ama delirmesinde ve acımasız hale gelmesinde mc donald's biraderlerin de payı büyük. o kadar çok hayır der her işte pimpirikli olursanız sonucu bu olur. mc donald's biradeler teknik anlamda zeki iş hayatı anlamında facia iki tip orası kesin. soyisimlerini kaptırdıkları ve adam başı bir milyon dolar alarak imza attıkları sözleşmeye koydurmak istedikleri " kardeşler şirket durduğu sürece her sene kar dan yüzde 1 pay alır " maddesine ray' in '' yazılı olarak koyamayız ama el sıkışırız . sözüm söz '' tahüdü karşısında tamam diyen iki saf bunlar . ( ki bugün o yüzde bir lik pay senelik yaklaşık 100.000.000 dolar a denk geliyor ).

    ne diyorduk . evet mc donald's lar sistemin mucidi ama ray olaya dahil olmasa elli yıl bi yerde hizmet veren tek bir büfe olmaktan da ileri gidemezlermiş.

    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap