• national geographic'le ibm'in ortak projesi. dünyadaki göçlere bagli gen analizini çikartabilmeyi planliyorlar.
    national geographic'in sayfasindan 128 usd'ye bir kit alip, sizde bu projeye katilabilir, atalarinizin nereden geldigi hakkinda fikir edinebilirsiniz.
    http://www5.nationalgeographic.com/genographic/
    http://www5.nationalgeographic.com/…l#international
  • (bkz: #7273434)
  • national geographic'in oryantalist ve siniflandirmaci çizgisini sevmesem de paraya kiyabilirsem meraktan* katilmayi düsünebilecegim proje. fazla paranoyaya gerek yok bence, eger genetik yapimizi çok merak etselerdi "türklere beles" gibi bir ibare olurdu ilgili sayfada.
  • human genome diversity project vardi birde, genlerin geldikleri yerlerin izi suruluyordu. yuzyillardir, melezlesmeden kalabilmis kabileler ve asiretlerden ornek toplaniyordu. tabi ilac firmalari bu gibi bilgilerin pesinde olacaklar hatta sahip olacaklar bir gun
  • bu çalışmayı minyatür düzeyde yaptıkları bir belgeselleri milli coğrafya kanalında yayınlanmış idi. genetik çeşitlenme ve benzerlikler ve bunların hızları konusundaki bir takım varsayımlardan yola çıkarak ilk insanin bugün orta afrika'da san-buşmanların yaşadığı yerden otuz bin yıl önce çıktığı güneybatı asya'dan hindistan, güneydoğu asya, avustralya ve çin'e yayıldığını anlatıyorlar idi. iddia odur ki, avrupalılar aslen karadenizin kuzeyinden asyadan avrupaya gelmişler neandertallerin yerini almak üzere. ilginç bir şey de on bin yıl önce alaskadan amerikaya geçen insan topluluğu o soğuk bölgede yüzlerce yıl bir kaç yüz kisi olarak hayatta kaldıktan sonra amerika kıtasının aşağılarına inip çogalmışlar, yani brezilyadan meksikaya kadar tüm amerikan yerlilerinin ataları bu birkaç yüz kisi imiş.
  • kendi web sitelerindeki sıkça sorulan sorularda söylenenlere göre "bir insanoğlu kimiz ve nereden geliyoruz" sorularının cevabını arayan bilimsel proje. national geographic ve ibm işbirliği ile yürütülüyor. proje çeşitli etnik grupların ayrıca gönüllü olarak projeye katılan herkesin genomunu inceleyerek dünya'ya yayılmış insanoğlu ilk olarak nerede ortaya çıktığını ve ortaya çıktığı bu bölgeden nasıl yollar izleyerek dünyaya yayıldığını inceleyecek.

    genomun incelenmesi bakımından 23andmeye benziyor, fakat onun aksine genographic ticari bir oluşum değil bilimsel bir proje. bununla birlikte 23andme gibi belli bir ücret karşılığı (100 dolar) isteyen herkesin genomunu inceleyip atalarının nereden geldiğine ilişkin bir rapor sağlıyorlar.

    https://www3.nationalgeographic.com/…_about.html#q1
  • bilimsel anlamda, oldukca heycan verici bir arastirma tabi hala arastirma oldugu icin gecerliligi tartisilan bir calisma ve her gecen gun eklenen kisilerle calismanin alanlari gelismekde. gecen yil calistigim firmanin national geographic'le bu calismayi surdurmesinden dolayi bu arastirmaya katildimistim ve buna gore ogrendiklerim:

    1. ilk once tukuruk ornegi alinacak set size yolaniyor:
    https://www3.nationalgeographic.com/…c/journey.html

    2. yaklasik 2 ay icersinde size yollanan setin ustunde ki size ait numaradan dna'nizin arastirma icersinde her surecini gorebiliyorsunuz:
    https://www3.nationalgeographic.com/…c/process.html

    3. yaklasik 2 ay sonra sonucu, yine size verilen numara ile inertnetden ulasabiliyorsunuz:
    https://www3.nationalgeographic.com/…ic/report.html

    bu arastirmaya gore tum insanlik dogu ve bati afrikadan geliyor (bulunan ilk insan kalintilarindan ve onlarin kemiklerinden alinan dna orneklerinden ve sizin dna'nizdaki mutasyonlardan arada bag kuruluyor). kadinlarda sadece anne, ve anneanne, buyukanne (maternal) derken mitochondrial eve kadar sadece kadin atalarini goclerini dna'lerini gorebiliyorlar. buna karsilik erkekler hem anne, hem de baba (maternal ve paternal) atalarini gocunu gorebiliyorlar.

    bu arastirmanin genel bilgilerine: https://www3.nationalgeographic.com/…/overview.html

    bana gelen sonuc oldukca genis bir alani kaplamakda yani cok detayli degil sadece hangi habla group'a ait oldugumu gosteriyor ve grubun goc tarihi, mutasyonlari ve nerelerde goruldugu. daha detayli bilgi yani aile agacinin yakin tarihi icin daha farkli testler yapilabiliyor: https://www.familytreedna.com/

    (arastirma icersinde ki habla gruplar: a, b, c, d, e, f, h, hv, hv1, i , j, k , l1-2-3, lly22, m, m1, m119, m122, m124, m130, m15, m168, m17m.... p15, p31, p37, pre hv, r, t, u, u5, u6, v, w, x, yap, z)
  • national geographic ile ibm'in işbirliğinde, uluslararası birçok bilim adamının katılımıyla yürütülen, insanoğlunun genetik köklerine inmeyi amaçlayan kapsamlı bir çalışmadır. projede çalışan bilim adamları, daha önce yapılan çalışmaların, çoğunlukla tarihteki göç haritalarını, yazılı veya sözlü tarihsel olayları içerdiğine değinirler. bu projede, bahsettiğimiz tarihsel gerçekler ve söylentiler göz önünde bulundurulmakla beraber, aslında bu göçler sırasında kesişen genetik kodların ve insanoğlunun tarihsel dna haritasının çıkarılması asıl araçtır. bu araç vasıtasıyla, kromozomlarımızın tarihsel izlerini geriye doğru takip ederek bilim adamlarının 60.000 yıl önce afrika'da yaşadığını tahmin ettikleri ilk insana, yani bilimsel adem'e ulaşmak ise esas amaçtır.

    genel olarak bahsettiğim bu projenin altyapısı ise kabaca, bir anket veya istatistiksel çalışma olarak nitelendirilebilir. bu anketin verilerini de insan dna'sındaki mutasyonlardan elde ediyorlar. babadan oğula geçen y kromozomu beraberinde benzersiz mutasyonunu da götürdüğünden bir kişinin genetik işareti nesiller boyunca kalıtılır. bunun en bilinen örneklerinden biri cengiz han etkisi'dir. bugün çok geniş bir coğrafya'da cengiz han'ın y kromozomunun taşıdığı mutasyon nesiller boyunca yayılmıştır ve milyonlarca insanda görülmektedir. işte bilim adamları bunun gibi ortak verileri değerlendirip, yaygın mutasyonlar içinde en yaygın olanına ulaştıklarında bilimsel adem'e de ulaşacaklardır.

    özü gayet anlaşılır olan bu projenin de elbette pek çok zorluğu bulunmaktadır. ilk insandan bugüne katlanan nüfus, tarihte insanların sürekli yer değiştirmeleri, ve bu yer değiştirmelerin oldukça karmaşık kesişimleri bunlardan yalnızca birkaçıdır. ayrıca, sonuçların tutarlı olması için de araştırmacılar dünyanın her köşesinden, yeterli gördükleri bir çoklukta vericiye ihtiyaç duymaktadır. bu sayede isteyen herkes, dna örneğini vererek araştırmaya iştirak etmekle beraber, kendi genetik kökenlerini de öğrenebilmektedir.

    daha doğru ve detaylı bilgi için:
    (bkz: https://www3.nationalgeographic.com/genographic/)
    (bkz: http://en.wikipedia.org/…ki/the_genographic_project)
hesabın var mı? giriş yap