• neredeyse yarisina geldigim, ise gidip gelirken dinlemesi muthis keyifli bir podcast serisi - ortalama 20-25 dakikalik 180 tane bolum var!

    sanirim ayni adam bizans icin de yapmis bir tane, hazir eli degmisken osmanliya da bir el atsa keske!
  • (bkz: #72034858)
  • bu aralar sardığım 2012 de tamamlanmış bir podcast serisi.

    https://open.spotify.com/…ow/6wied40opbq9uk1rspiy8i

    yalnız dinlediğiniz zaman üzerinden geçen 1500-2000 yılda siyasi olarak pek birşeyin değişmediğini görmek çok umut kırıcı. bir de game of thrones falan çocuk hikayesi kalıyor bu 900 yıllık cumhuriyet ve imparatorluk döneminde yaşananlara kıyasla.

    mike duncan adlı tarih yazarı arkadaş tatlı tatlı anlatıyor 20-30 dk'lık bölümlerle roma tarihini. zamanında çok ısrar edildiyse de bizans kısmına dokunmamış ve seriyi 179. bölümde 476 yılında bitirmiş. ama sonradan revolutions diye başka bir seriye başlamış, onu henüz dinleyemediysem de çok övülüyor.

    bizim öğrenciliğimizde okuduğumuz sıkıcı ve sebep sonuç içermeyen tarih dersleri yerine şöyle podcastler vs bin kat daha değerli.
  • bastan ikinci kez dinliyorum.

    ikinci seferde beni en cok sasirtan confiscation kelimesinin cok fazla kullanildigini fark etmek oldu. roma tarihinin buyuk kismi savas ve mulkiyet haklari uzerine donen olaylarmis. hristiyanlik ile beraber din de giderek artan bir paya sahip ama bati roma'nin yikilisina oldukca yakin bir zamanda geldigi icin cok yer tutmuyor.
  • eğer gerçekten roma tarihi öğrenmekse amaç kesinlikle dikkatli dinlenmesi gerekli. yoksa bir anda sejanus kim fulvia kim sabina kim diye sorgularken kendinizi bulabilirsiniz. ama genel kültür kıvamında bilgim olsun diyorsanız arka ses olarak durabilir.

    henüz (bkz: third century crisis)'e yeni gelebildim ve roma'nın görkemli bir cumhuriyetten nasıl giderek yozlaştığını hissetmek her bölüm geçtikçe daha da mümkün oluyor.

    bir de ilginç not olarak roma tarihi octavian ve antony'nin iç savaşına dek genelde politika, dış siyaset ve savaş üzerinden şekillenirken imparatorluktan sonra iç meseleler ve saray oyunları üzerinden anlatılıyor. bu dönemde roma'nın gücünü test edecek neredeyse hiçbir devlet veya kabile kalmaması bir yana sanki o dönemde yapılan savaşların kayıtlarını da tarihçiler daha kötü tutmuş gibi gözüküyor. bu da bana roma tarihçilerinin cumhuriyet dönemindeki savaşları varoluşsal olarak gördüğünü ama imparatorluğun gücünün onların da gözünü kör ettiğini ve romayı kimsenin tehdit edemeyeceğini sandıklarını düşündürtüyor.

    özetle bu podcasti dinleyiniz efendim baştan sona harika bir eser
  • güzel podcast, şiddetle tavsiye ediyorum. şu anda 9. bölümdeyim. herşey iyi hoş, ancak keşke orta italya dışındaki bağlamı da biraz anlatsa. sadece roma ve direk komşularından bahsediyor. akdenizin diğer bölgelerinde aynı zamanda neler olduğuna dair bir iki cümle ile roma ve çevresinde olan olaylar daha geniş bir bağlama oturur gibime geliyor.

    edit: su gibi akıyor. 60. bölümü geçtim. roma'nın hakim olduğu bölgeler arttıkça akdeniz ve orta doğu'yu daha geniş kapsamlı anlatmaya başladı.

    edit2: 150. bölümü geçtim. podcasti yapan mike duncan'ın devrimler üzerine bir seri podcasti daha varmış. rus, abd, haiti, fransız devrimlerini anlatıyormuş. hele şu gothlar, almanlar, hunlar el ele verip batı roma'yı yıksın, onları da dinleyeceğim.
hesabın var mı? giriş yap