• alma belasco ile ıchimei fukuda'nın aşkını anlatan, ırina bazili gibi bir de sağlam yardımcı karaktere sahip ısabel allende romanı. 333 sayfa romanın son 3 bölümünde transfer bombaları peş peşe patlıyor.
    abd'deki moldovalı bir göçmen olan ırina'nın annesinin aksaray'da başından geçenler oldukça ilginçti. türk fuhuş mafyası bir allende romanında kendisine yer bulabilmiş.
    çok küçük bir detay aklımda kalmış; alma ile bakıcısı the lake house'ta, kadın mahkumların konu olduğu bir televizyon dizisi izler. o dizi aslında orange is the new black'tir.

    buradan can yayınlarına soruyorum; aşk yaşayan kadın polonya asıllı bir amerikalı, japon olan erkek tarafı... peki kitabın kapağında neden bir japon kadın görseli var?.
  • marquez'in kolera günlerinde aşk kitabını hatırlatan kitap. ikinci dünya savaşında ailesi tarafından polonya'dan teyzesinin yanına amerikaya gönderilen alma ile amerikada yaşan japon ichimei'nin yıllar süren ve hiç bitmeyen aşkı anlatılıyor.

    sadece aşkın anlatıldığını söylemek kitaba büyük haksızlık olur, ikinci dünya savaşı, ülkesini terk etmek zorunda kalan yahudiler, toplama kampları, bölünen aileler, amerikada yaşayıp enterne edilen japonlar, çocuk istismarı, kadın istismarı, eşcinsellik, fakirlik, sadakat, aldatma, yaşlılık gibi çok fazla konu işlenmiş. bu kadar çok konu olunca kitabın bazı bölümleri derinlikten uzak kalmış. özellikle sonlara doğru bu konular çok sıkıştırılmış, yazar yazmaktan sıkılmış, kesip atmış hissiyatı uyandırdı.

    bunun dışında güzel, okunası kitap.
  • isabel allende'nin yaklasik bir ay once piyasaya surulmus henuz turkceye cevirilmemis yeni romani. kitap bir ask romani, isabel allende'nin dili yine cok akici, ama bazi seyler eksik kalmis. romanda ara ara bosluklar var. karakterlerin hayatlarindaki yillar arasi gecislerde ozellikle bosluklar var. kitapta polonyadan nazi isgalinden kacip amerikada amcasinin yanina yerlesmis kucuk alma belasco ile, o ailenin bahcivanin oglu olan japon ichimei fukuda arasindaki yillar boyunca suren ask anlatiliyor, hikayenin diger karakterleri de var elbette. alma yaslanip bir huzurevinde yasamaya basladiginda da hayatina giren diger genc ana karakter ırina'nin yasami da hikayenin bir parcasi oluyor.

    guzel kitap, okunuyor.

    --- spoiler ---

    simdiye kadar iki tane isabel allende romani okudum ve ikisinde de karsima cinsel istismar cikti. hikayenin bir yerinde surekli bunun karsima cikmasi, acaba diger romanlarinda da ayni sekilde bununla karsilasacak miyim sorusunu aklima getirmiyor degil.

    bence bu hikayede irina'nin cinsel istismara ugramis olmasi, bunun sonrasinda gozumuze sokulmasi ve ustelik seth ile irina'nin hicbir sekilde duygularini hissettirmeyen iliskileri cok zorlama ve yapmacikti. bence alma ile ichimei zaten hikayeyi sirtlamisti, toplumsal mesaj vermek yerine (ki kendisi bunu mayanin defterinde yapmisti) seth ile irina daha sakin, sade bir sekilde alma ve ichimei'nin iliskisini arastirirken yakinlasabilirdi.

    yine de alma'nin hissettiklerinden kacisi, hayatinin askini, sirf toplumsal statu ve maddi farklar bakimindan terketmesi, ama hep bunun vebalini tasimasi ve kitap boyunca gozumuze sokmadan o askin ve bu vicdan borcunun hissettirilmesi cok etkileyiciydi.
    --- spoiler ---
  • "japon sevgili" adıyla can yayınlarından çıkan isabel allende kitabı. kapağına bakıp aldanmamak gerekiyor (kapakta bir kadın var sadece) içeriği çok zengin bir kitap.
hesabın var mı? giriş yap