• lotr yanında hikaye kitabı kalıyor. orta dünya mitolojisi bile bambaşka
  • iki eseri karşılaştırmak ne denli doğrudur bilemem. ama benzerlikler olduğu malumunuz. fantastik edebiyatın babası tolkien, birçok fantezi yazarı tarafından örnek alınmıştır. yolunu izleyenlerden birinin de martin olduğu zaten bilinen bir gerçek. aşağıda bahsedeceklerim daha önce yazıldı mı bilmiyorum. eğer yazıldıysa yazan kişi affetsin çalmak istemedim tamamen şuan benim aklıma geldi (bkz: vurmayın)

    --- spoiler ---

    1. öncelikle king aragorn nasıl ki çok kaçmasına ve hiç istememesine rağmen kral olmayı kabul edip vatanına ve babasının tahtına geri dönmüşse, jon snow da aynı şekilde hiç gözü ve ilgisi olmamasına rağmen babasının tahtına geri dönecektir. nasıl aragorn karanlığa (sauron) karşı savaşanların lideri, beklenen kral, halkına huzuru yeniden getiren kişi ise jon da öyle olacaktır. o da white walker'lara karşı savaşacak ve bence nihayetinde gece kralını yenecektir. böyle bir 'kralın dönüşü' mantığını george r. r. martin'in de kullandığını tahmin ediyorum. özellikle geçmişinin çok çetrefilli olması ve bu gerçeğin ortaya çıkmasının birçok şeyi değiştireceğini düşündüğümüzde jon'un bu kişi olduğuna kendimce inandım.

    2. yapılan fedakarlık. burada devreye hatunlar giriyor. arwen nasıl ki ölümsüzlüğünden vazgeçmiş ve aşkı uğruna çok değer verdiği şeyleri gerisinde bırakmışsa, dany de (her ne kadar hala-yeğen olayı dolayısıyla tuhaf bulsam da gidişata göre ve yeni sezondan gelen spoiler ışığında) çok istediği tahtından ve belki de kendi yaşamından vazgeçecek ve meydanı jon'a bırakacaktır.

    3. kılıç mevzusu. hepiniz biliyorsunuz ki azor ahai anlatılarına göre ışıkgetiren adındaki efsanevi kılıç büyük savaşta kullanılacak ve kötülüğü yok edecektir. herkes özellikle 5.sezon 8.bölümdeki hardhome macerasından sonra bu kılıcın longclaw olduğunu düşündü. buna benzer bir kılıç sembolü aragorn için de var. elrond, arwen'in ısrarlarına dayanamaz ve aragorn'un babasına ait olan ve parçalanmış durumda olan kılıcı yeniden dövdürerek aragorn'a teslim eder. bu kılıcı gören ölüler ordusu da aragorn'un gerçek varis olduğunu kabul ederek kendi hainliklerini affettirmek ve huzur bulmak için savaşa iştirak ederler. işte game of thrones dünyası için bu kılıç bence ned'in kılıcıdır. tywin lannister tarafından ikiye ayrılan kılıç bence yeniden birleştirilecek ve jon'a teslim edilecektir. bu işi de gendry yapacak bence (bu konudaki yeteneklerini biliyorsunuz. kendisi bir demirci. daha sonra dizide ondan pek bahsedilmedi. arada kaynadı ama mutlaka hikayede bir rolü olmalı. özellikle boğa miğferi yapması, bunun zorluğu ve bu konudaki yeteneklerinden sıkça bahsedilmesi bana bunu düşündürdü). jon azor ahai olarak bu kılıcı kaldıracak. kılıca daha ilk bölümden dikkat çekildiğini de unutmayınız.
    --- spoiler ---

    ben bunları izlediğim diziye göre ele aldım. tabi ki katılmadığınız ya da yanlış bulduğunuz şeyler olabilir. ben sadece şuanki gidişata bakarak gördüğümü söylüyorum. hiçbir sahnenin de tesadüfi olmadığını düşünüyorum.
  • got un yazarı bile tolkien hayranı birisi iken siz neyi tartışıyorsunuz burda
  • film ve dizi bağlamında değil de kitap bağlamında yapıldığını umduğum karşılaştırma. george r. r. martin çok iyi bir hikaye anlatıcı, lakin şimdi efendim karşılaştırdığınız kişi de tolkien... tolkien diyorum bak yuh? ayrıca lord of the rings ile olmaz o iş sadece, yaratılan fantezi evrenlerini karşılaştırabiliriz bunu da bütün orta dünya külliyatını hesaba katarak yapmanız gerekir. bunu yaparken de karşınıza silmarillion diye bir kitap çıkar. o anda da bu vs yaptığınıza zaten pişman olur, tası tarağı toplar siktir olur gidersiniz.

    edit: versusu sadece film ve diziyi baz alarak yapanlar olmuş haliyle got daha iyi diyolar. lotr toplamda 9 saatlik bir film, got 6 sezondur yayınlanan ve yayınlanmaya da devam edecek bir dizi. tabii ki dizi daha detaylı ve karakter açıdan daha zengin olacak. kitapları okumadan yorum yapanlara gülüyorum. dizi ve filmi karşılaştırırsanız lotr vs got olmaz. olsa olsa peter jackson vs david benioff karşılaştırması olur.
  • game of thrones tamamen pembe dizi havası. lord of the rings'in felsefesi ile karşılaştırılamaz bile. game of ise tamamen overrated bir dizi.
  • karşılaştırma yapanı eru çarpar
  • birinde ensest ilişki rahatça yaşanırken diğerinde ensest ilişkide olduklarını öğrenen karakterler fantastik şekillerde intihar eder. (y.efendisi =tüm orta dünya tarihi)
  • game of thrones seven adama bir şey diyemem sonuçta iyi bir eser. fakat lotr'daki felsefi derinlik got'da yok.

    yüzüğün yok edilmesi içsel bir hikayedir. dini açıdan bakarsan nefsin öldürülmesi, felsefi açıdan bakarsan güç istencinin yok edilmesi, uzak doğu kültürünün gözünden bakarsan nirvanaya ( ateşi söndürmek ) ulaşmaktır. got'da ise aksine herkes gücün peşinden koşar ve bu konu ile ilgili bir alt metinde yoktur. ( çok sevilmesini anlıyorum got'un günümüz insanı menfaat çatışmalarını, devamlı değişen konumları, entrikayı " zeka " zannediyor. bayılıyor bu tür ucuzluklara. araya da iki meme oldu mu ergenler cepte. )

    diğer taraftan tolkien eserinde der ki : ey insanlık ! birbirinizle didişmeyi bırakın, sikko kültürel farklarınızı, fiziksel farklılıklarınızı unutun tek düşmanınız endüstri ve kapitalizmdir. çünkü bu düşman doğanın, yiğitliğin, şövalye ruhunun, dini duyguların, sanatın her şeyin içine eder, her şeye bir fiyat biçer. bundandır cücelerin, elflerin, insanların, hobbitlerin ittifakı. kaybetmekte olduğumuz dünyaya bir ağıttır. sonunun iyi bitmesi ise her şeye rağmen umudunu kaybetmemesidir. ve bu yüzük kurtarma işini basit buçukluklara yaptırır. bu bile gücün öldürülmesi için başlı başına bir mesajdır.

    martins sadece ve sadece entlerin ( doğanın ) isengardı ( endüstriyi ) yıkması ile ilgili dört tane kitap falan yazması gerekir. ( gerçi martins her defasında tolkien hayranlığını belirtir ama ergen fanlarından dolayı güme gidiyor yapacak bir şey yok )

    dahası denmiş ki : lotr'da her şey siyah beyaz. ulan gollum gibi bir karakter tek başına grilik abidesidir. bu karakterle tolkien şunu söyler : gücün peşinden koşarsanız fiziksel olarak değil ama karakter olarak golluma dönersiniz. saruman isimli bir tür meleğin ( maia ) darkside'a geçmesi başlı başına griliktir. akraba kıyımı yapmış elfler mi sütten çıkmış ak kaşık ? veya yüzüğün büyüsüne kapılan dokuzlar ( insan krallar ) mı iyi ? hani iyiydi lan insanlar ? elflere tarihin en büyük kazığını atmış cüceler mi ? şu geri zekalıca her şey siyah/beyaz yea olayını bir geçin.

    game of thrones'ta bu tür alt metinler, temel düşünsel derinlik maalesef yok.

    game of thrones özellikle günümüz insanının bayıldığı, menfaatçiliği, çıkarcılığı son derece normalleştiriyor. anlıyorum zeitgeist ( zamanın ruhu ) bu. duygusuz, kaba materyalizm. benmerkezciliğin kutsandığı iğrenç bir çağda kendi çıkarı için girmeyeceği şekil ve yapmayacağı ittifak olmayan günümüz tiplerinin bayılacağı bir bakıma fantastik soft porno. ve eserin bu ideolojisini sevmiyorum. yüzüklerin efendisindeki destansılık, naiflik ve felsefi gücün yüzde onu yok got'da.

    daha çok yazarım da ben de o motivasyon yok şimdi.
  • birbirinden bok iki yapım. ikisi de tam sümüklü ergen işi.
  • biri türün baş yapıtlarındandır. diğeri ise kalan kitaplara bakarak karar verilecektir.
hesabın var mı? giriş yap