• değirmen ve haç. pieter brueghel'in çarmıha gidiş adlı tablosu üzerine yapılmış bir film.
    hz. isa'nın çarmıha gerilişi ile ispanyolların o dönem protestan flamanlara yaptığı zulümleri paralel işleyen bir yapısı var. izlemeden evvel brueghel'i, resmini ve dönemin tarihini bilmenizde fayda görüyorum.
    yönetmeni lech majewski.
    bruegel'i rutger hauer oynuyor.
  • flaman ressam pieter brueghel'in çarmıha gidiş tablosu üzerinden anlatılan bir görsel olay.
    film'den başka bir şey zira...
    her bir karesi bir resim gibi seyredilir.
  • marjinal bir sinematografik deneme olarak değerlendirilebilecek, filmin sarmadığı durumlarda porno film gibi sardırarak izlenilebilecek bir sinema filmi.
  • rüya, masal gibi ama tuhaf biçimde gerçekçi harmanlanmış manzaralar sunan, sanatçı üzerinden bir kısım tarihe ışık tutan farklı bir film.
  • bir tablo üzerinden kurgulanan belgesel niteliğinde çok etkileyici bulduğum film. bilgi sahibi olmadığımdan sinematografik boyutuyla terimsel olarak ele alamayacağım fakat gözüme çarpan net olarak şuydu: ışık, açı, sahne üzerindeki gölge/açı oyunları, tablo boyutunda ve muazzamdı. absürt bir tarafı var. film yaklaşık bir buçuk saat, bunun toplam on dakikası kadar konuşma bulabiliyorsunuz filmde. sıkılgan ve biyografi/belgesel seven bir tutumunuz yoksa sanırım filme bok atmanız olası sözlükdaşlar. bu kadar eyyorladığım yeter.

    söylemeden edemeyeceğim: dönemin ispanyol senyörlerine ve paralı asker zulmüne güzel selam çakılmıştır. kadınlar, kadınlar... diyor bir sahnede; diri diri toprağı boyladılar onlar. diri diri kuzgunlara yem edilen eşlerinden sonra belki.
  • önce tabii ki brueghel hakkında fikir sahibi olunup, sıradan seyirlik bir film olmayacağıni bilerek izlemeli. görünenin kıyısı köşesindeki 'asıl' detaylarla...
  • brueghel'in tıpkı bethlehem'de nüfus sayımı resmindeki gibi zamanı başka zamana mekanı başka mekana taşımış olduğu resminin bence aynı güzellikte sinemaya yansıması olmuştur. brueghel'in dehası bana göre hemen yanı başımızda olan hakikati hem göstermesi hem de aynı anda saklayabilmesidir. en merkezde ve fakat en gizli. filmde brueghel ve arkadaşının tuval başındaki konuşması muhteşem ötesidir. her sanat severin mutlaka izlemesi gereken filmdir klişe olacak ama tek defa izlemek yetmez.
  • the procession to calvary adlı brueghel tablosunu yapisöküme uğratan (bkz: deconstruction) filmdir.
hesabın var mı? giriş yap