• corona günlerinde izleyip içinde bulunduğumuz durumdan ders çıkarmamız gereken çok ağır bir film her yönden tabi anlayana
  • verdiği mesajlar yerinde, sürükleyici ve rahatsız edici film.
  • marvelcilerin izleyip anlamadığı ağır film. baştan sona sınıf çatışmasını, bencilliğimizi, idealizmin gel gitlerini başarılı bir şekilde aktaran film.
    özellikle corona yüzünden evden çıkmayıp bayıldığınız bir günde, hale şükür ettiren bir şaheser.
  • herşeyi bir kenara, film boyunca hiç rahatsızlık vermeden insan oğlunun nasıl bir tür olduğunu gözler önüne seren film.
    --- spoiler ---

    bana göre kızın mesaj olması, o seviyeye kadar inen birileri kızı kurtarıp yukarı gönderiyor ve sistem böylece çökmüş oluyor. çünkü iyi insanların da olduğu mesajını alıyoruz filmin bir bölümünde. çukurdan canlı birinin çıkması her şeyin sonunu getiriyor. teorim böyle.

    --- spoiler ---
  • ciddi ciddi bu kadar dolu ve insanın direkt yüzüne çarpan bir film beklemiyordum. gerçekten çok güzel ve ders verici bir konu işlenmiş. ayrıca senaryoyu en minimal düzeyde tutarak oldukça vurgulu bir film yapmışlar. kesinlikle öneriyorum. oldukça saykodelik.

    kast sistemini, insanın hırslarını, yaşam uğraşısını, aç gözlülüğünü net bir şekilde yüzümüze vuruyor. öyle ki bazen çok acayip görüntülere maruz bırakıyor film. ama kesinlikle ''bu da artık yapılmaz. yok artık'' diye tepki veremiyor insan. çünkü cidden içimizde çok garip bir yaşama tutkusu var. hayatta kalmak için altımızda yaşamaya çalışan yüzlerce insanı hiçe sayabilecek kadar büyük bir tutku bu.

    başlarken hiç böyle bir şey izleyeceğimi düşünmemiştim. gerçekten tebrik ediyorum.

    --- spoiler ---

    sonunda trimagasi ile birlikte sohbet etmeleri, yaşadıkları şeylere rağmen hayallerinde-son anlarında bile birbirlerine saygı duymaları ve birbirlerinin yaptıklarını anlamaları çok hoşuma gitti.

    --- spoiler ---
  • derin anlamlar içeriyor evet ama sonu olmamış. küp serisi aklıma geldi bu filmi izlerken.
  • muazzam şekilde sosyolojik ve psikolojik öğeler barındıran, kıymeti kuvvetle muhtemel sonradan anlaşılacak olan film. sınıf farklılıkları, açgözlülük, hırs gibi insanı anlatan bir çok şey kısa sürede çok derin şekilde işlenmiş. takdir, tebrik.
  • --- spoiler ---

    yönetim tanrı, kusursuz bir dünya yaratıyor. yani filmde delik olarak adlandırılan sistemi. bu kusursuzluğa yapılan atfı patronun aşçıları bir tatlıda çıkan kıl sebebiyle toplayıp azarladığı sahnede görebiliriz. aşçılar ise tanrının hizmetkârları olan melekler. köpeğiyle deliğe katılan eski çalışan ise daha çok diğer dinlerde gördüğümüz nephilim olarak da adlandırılan bir düşmüş melek. tanrı adaleti sağlamak için bir takım kurallar koyuyor, tıpkı kutsal kitaplardaki gibi. başkasının malına göz dikerseniz yani alttakilere gidecek yemeği kendi katınızda depolamaya çalışırsanız sizi cehenneme atarım diyor. filmde de katınızda, asansör aşağıya inmeye başladıktan sonra yemek kalırsa birden sıcaklık artmaya, ya da düşmeye başlıyor. tabi tanrının koyduğu kurallara kendince çözümler bulan insanoğlu, depolamama yasağına mecbur uyuyor ama sıra kendisine gelince önündeki yemeklere hızlıca dalarak hakkından fazlasını yiyor. böylece alt katlara pek bir şey kalmıyor. tanrının verdiği nimetlerden yararlanamayan alt kesim çözümü birbirini yemekte buluyor. filmde her ay farklı katta bulunulması reenkarnasyonla ilişkili olabilir. küçük kızla verilen mesajın sonucu gösterilmiyor. çünkü sonuçsuz bir mesaj. dünyanın işleyişini bilmeyen insanların geçmişte tanrıya kurbanlar sunması gibi. deliğin işleyişini, amacını tam bilmeyen insanların gerçekleştirdiği rastgele bir eylem. tanrı açısından bir anlam barındırmıyor.

    yönetim devlet olarak da düşünülebilir, başka şeylere de benzetilebilir. film full metafor üstüne kurulmuş, kendi içinde bir mantık barındırmıyor. yemekleri getiren asansörde ip bile yok. mekanizması belli değil. küçük kızın öyle bir yerde tek başına hayatta kalmasının imkanı yok. şahsen hem kendi içinde mantık barındırıp hem metaforlardan yararlanan filmleri daha başarılı buluyorum. kimi filmlerde alt metnin bile alt metni olabiliyor. 3 film izlemiş oluyorsunuz, bu filmde ise filmin kendi metni yok, karışık, anlamsız, başı sonu yok. sadece alt metin var. o yüzden 6.5/10 yeterli görüyorum.

    edit: küçük kızın sağ kalması ile ilgili olarak aşağıda bir yazar arkadaşımız güzel yakalamış. aslında annesi kızını aramıyor, en alt katta sakladığı kızına her gün yemek götürdüğü için asansöre biniyor. sanırım kız yatağın altında saklandığı için yönetim tarafından fark edilmemiş, katı da değişmiyor. annesi hangi katta olursa olsun her gün oraya inmek zorunda kalıyor. (edit 3: arkadaşlar burada hata ile her gün yazmışım. her gün inse yukarı geri çıkamazdı. ayda bir katları resetlenince yanına aylık yiyecek alarak iniyor. o ayı kızıyla geçiriyor. yemek bulamadığı durumlarda insan eti götürüyor. )

    edit 2: bir yazardan mesajla gelen tespiti de eklemek istiyorum. gördüğümüz üzere platform küçük kızın olduğu katta bekledi. yani yönetim onun farkında.
    buradan eski çalışanın sistemle ilgili tüm bilgilerinin yanlış olduğunu anlıyoruz. yönetimi devlet olarak ele alırsak; yazı, evrak işiyle uğraşan memurlar devletlerin kirli işlerinden haberdar değildir, işlerin doğru bir şekilde yürütüldüğünü düşünürler, mesajı verilmek istenmiş olabilir. tanrı olarak ele alırsak; din adamlarının dinlerin kanlı tarihine rağmen kendi dinleriyle ilgili kusursuz bir tablo çizmelerine vurgu yapılmış olabilir.

    --- spoiler ---
  • insan doğası ve günümüz dünyasını çok iyi özetleyen, bir o kadar kan ve vahşeti barındıran film. mesajları iletme konusunda hiçbir problem yok, her şeyi net anlayabiliyorsunuz ancak sonu daha iyi olabilirdi. film o kadar akıcıydı ki sonunun çok çok iyi bitmesini bekliyorsunuz. onun için hayal kırıklığı gibi bir şey oluşmuş izleyenlerde, ben dahil.

    --- spoiler ---

    filmdeki çekik gözlü 'kızını arayan kadın' da durumu daha önce fark etmiş ve düzeni bozmak için çabalıyormuş. yaşlı adamın küçük kızı nereden duyduğu konusunda fikir yürütemesem de çekik gözlü kadın da aynı yolun yolcusuymuş yani. eski çukur çalışanı kadın'ın tüm katların varlığından haberinin olmaması ve küçük kızın hapishanede olmadığını söylemesi de filmin ayrıca merak uyandıran bölümü.
    --- spoiler ---
  • netflix'ten nadiren çıkan kaliteli işlerden biri. şahsen ben çok beğendim.

    --- spoiler ---

    epeydir bu tarzda gerilim - kurgusal yapım gelmiyordu. en büyük örneği hypercube mesela. en son circle gibi başarısız bir denemenin yanında bu film çıtayı epey yükseltmeyi başarmış.

    göndermeler çok yerinde. bir ispanyol gerilim filminde, dünyanın en önemli ispanyol eserlerinden biri olan don kişot'a yer verilmiş olması çok başarılı ve ironik bir ayrıntı.

    üç tip insan vardır; yukarıdakiler, aşağıdakiler ve düşenler göndermesi ana karakterin yanına aldığı kitapla ilgili, don kişot'a yapılan bir atıftır.

    "insan hayatında üç kez don kişot’u okumalıdır. kahkahanın bolca dudaklara fırlayıp duyguları harekete geçireceği gençlikte, mantığın hâkim olmaya başladığı orta yaşta ve her şeye felsefe açısından baktığı ihtiyarlıkta."

    tüketim çılgınlığı, doyumsuzluk ve vahşet gibi olumsuzlukların, insanoğlunun değişmez bir unsuru olduğu başarılı bir şekilde vurgulanmış.

    --- spoiler ---

    edit: imla.
hesabın var mı? giriş yap