• farklı sonlar, daha fazla seçenek ve daha fazla platformla 2019 yılında çıkacak yeni bir the stanley parable oyunu. ilk kez the game awards 2018'de çok komik bir trailerla tanıtıldı. bu sefer konsollara da gelecek.

    (oh, fine, it'll be on pc too)
  • oyunla alakalı birkaç gün önce yayınlanmış, spoiler içermeyen update videosu için şöyle buyrun sesini özlemişiz narrator. oyun 2020'ye sarkmış bu arada, gelişmeleri takip için;

    web sitesi
    twitter adresi
    youtube hesabı

    ağustos 2020 edit: oyunun çıkışı 2021'e ertelenmiş

    aralık 2021 edit: az önce firmanın resmi youtube hesabında yayınlanan videoya göre 2022 başlarında çıkacağı net olarak kesinleşmiştir. evet önceki seferlerde de kesin demişlerdi ama, neyse işte*
  • haftaya epic games store'da the stanley parable'ın ücretsiz olacak olmasıyla "lan acaba?" diye düşündürten oyun. umarız sürpriz yapıp haftaya çıkarırlar gerçekten.

    aylar sonra gelen edit: olmadı tabii ki, oyunun geliştirilmesiyle ilgili bir update bile alamadık. yedin bitirdin bizi crows.
  • oyunun steam sayfasında duyurduklarına göre 27 nisan da geliyormuş (oley smileysi)
  • mübarek günde gelmiş 4/27
    "the stanley parable is a game that plays you."
  • birinci oyunu oynanır. bu paket ise ilk defa oynanacak olanlara önerilir. felsefesi belli üstüne pek bir şey konamaz
  • ilk oyunun üzerine yeni içerikler ekleyen ve yer yer güldüren yer yer düşündüren güzel oyun. ilk oyuna sahipseniz steam'de 26 liraya alabiliyorsunuz. ben gayet memnun kaldım, ilk oyunu oynamış, çok sevmiş ve "keşke biraz daha uzun olsaydı" demişseniz kesinlikle göz kırpmadan alabilirsiniz.
  • bu oyunun ilk oyununda go outside diye bir achivement vardı
    bu achivement ı yapmanız için oyunu 5 sene boyunca açmamanız gerekiyordu..
  • yıllardır beklediğim (bkz: #98468987) oyun sonunda geldi ve bugün tüm günümü vererek*tüm yeni sonlarına ulaştım.

    beklemeye değdiğini söyleyebilirim. ilk oyunun üzerine koyan ama bunu olabilecek en yaratıcı şekilde yapan bir eser olmuş. ilkini sevdiyseniz bunu sevmemeniz mümkün değil.

    çok şey yazabilirim ama elimden geldiğince spoiler vermek istemediğim için kendimi tutuyorum çünkü bu oyun (ve tabii ki asıl olan ilk oyun) gerçek anlamda oyun dünyasında devrim yarattı ve anlatılmaktan çok yaşanması/deneyimlenmesi gerekiyor.

    tercihlerinizin gerçekten etkili olması (ama aslında olmaması) tüm yaratıcı diyaloglar, sayısız son, bug'ların bile easter egg'lere dönüştürülmesi, sürprizler, popüler kültüre olan referanslar, bu sefer doğru seçtim dediğinizde oyun yapımcılarının bunu da öngördüğünü fark edip şok olmanız, meta diyaloglar...

    belki iddialı olacak ama yaklaşık 5 yaşından beri yani (30 yıla yakındır) oyun oynayan biri olarak kendine oyuncu diyen herkesin oynaması gerektiğini düşünüyorum. türkçe altyazı var mı bilmiyorum ama yoksa ne yazık ki ingilizceye gerçekten hakim olmanız gerek tam anlamıyla oyunun içine girebilmeniz için. bunun dışında benim kaç yıllık laptopum çalıştırıyor yani teknik anlamda konuşacak olursak optimizasyonu iyi.
  • --- spoiler ---

    ilk başta bu new content olayının sadece kıytırık bir jump circle'dan ibaret olduğu zokasını ciddi ciddi yuttum. daha sonra aynı kapıdan tekrar geçtiğimde narrator "bak süper bir fikrim var ahanda the stanley parable 2 fuarı işte fikirlerim şunlar bunlar" moduna girdi, ben de "bu adamlar bu reimaginingi aslında bunun duyurusunu yapmak için yayınladılar" fikrine kapıldım. sonra fuar'ın sonuna geldiğimde narrator "aslında bu yeni fikirler tek başına iş görmez bunları ilk oyundaki fikirlere, onun ruhunu kaybetmeden yedirmek lazım" dedi tam "lan yoksa..." diyecektim ki ana menüye döndük ve koskoca the stanley parable 2 yazısı gözümün önünde belirdi.

    yani evet, bu oyun hem bir reimagining hem de aynı zamanda bir sequel. *

    sequel kısmı biraz daha teknikte kalıyor yalnız, narrator'un anlattığı fikirlerin büyük bir kısmını ana oyunda görmeniz mümkün: seç(me)diğiniz balonlar olsun, stanley figurineleri olsun, hatta ve hatta stanley parable reassurance bucket olsun, ki bunu elinize aldığınızda oyundaki sonlar baya değişiyor...

    hatta bir noktadan sonra ana menüde epilogue kısmını açıyorsunuz, ve oyunun en başından beri size sorular soran siyah ekrandaki yazı ile karşılaşıyorsunuz, kendileri de "narrator oyunun ruhuna sadık kalması gerektiğini düşünüyor, ben bunu saçma buluyorum, hiç birşey değiştirme koy oyunun adına yeni numarayı girsin, sömürebildiğin kadar sömür seriyi amk" diyor. düşüncelerine katılırsanız artık oyunun her açılışında sondaki sayı 1 artıyor, ve siz alt başlıklardan alt başlık beğeniyorsunuz *

    adamlar kendi oyunlarında ironin dibine vurarak güzel oyun piyasası eleştirisi yapmış.

    --- spoiler ---

    bize de "well played" demek düşüyor burada artık. *
hesabın var mı? giriş yap