• pink floyd'un wish you were here albümünün yapılışını ve kayıtlar sırasındaki syd barrett ziyaretiyle ilgili hazırlanmış olduğunu tahmin ettiğim eagle-rock vision'dan çıkan belgesel. roger yine formunda david ve nick biraz yaşlanmış ama gözler çok fena rick'i arıyor trailer'ı izlerken. rick. çok erkendi...

    http://www.youtube.com/watch?v=6iqvesmgcss

    darısı animals'ın başına.
  • çok başarı bir documentary. kesinlikle, kayıt sürecindeki stüdyo atmosferine çok başarılı bir şekilde ışık tutmuş. belgeselde yaygın olarak, shine on you crazy diamond'dan dolayı syd barrett sık sık anılıyor. roger waters shine on you crazy diamond'ın genelleştirmemesi gerektiğini çünkü sadece syd barrett'la ilgili olduğunun altını çiziyor. onun pink floyd tarihinde sırf ilk albümde olduğunu ama o olmasa belki hiç başlayamayacaklarını belirtiyor. nick mason ise, syd barrett başta olmasa biz dark side of the moon'u yapamazdık diyor. david gilmour shine on you crazy diamond'ın uzun melodik kısımlarına ise, uzun uzun söylemeden sadece çalmaktan hiç korkmadıklarını söylüyor. nick mason ve david gilmour bir gün stüdyoya tanımadıkarı bir adam geldiğini ve sonradan bu adamın syd barrett olduğunu anlamaları sonucu şoka uğradıkları söylüyorlar. storm thorgerson, syd barrett'ın tanınmayacak hale geldiğini görmelerinden sonra roger ve david'in ağladığını bile belirtiyor.

    ayrıca albümün kayıtlarının başında david gilmour'un 1 sene önce shine on you crazy diamond ile beraber üzerinde çalıştıkları henüz isimlerini almamış dogs ve sheep parçalarının üzerinde durulmasını istediği, ancak roger waters'ın o parçaları shine on you crazy diamond ile uyumsuz bulduğunu ve david ile arasındaki tartışmayı kendisinin kazandığını ve sonucunda 2 farklı parçayla (welcome to the machine ve have a cigar) çıkıp geldiğini söylüyor.

    welcome to machine'de, roger waters'ın harikalar yarattığı gözler önüne seriliyor. ancak dikkatimi çeken bu harikaları yaratmasındaki etken sadece syntheiser olmadığı, parçanın girişindeki bas gitar kullanışının olması. ayrıca, roger waters'ın parçayı neredeyse tek başına ortaya çıkardığı gerçeği de göze çarpıyor. yani diğer pink floyd elemanları pek de denileni yapmak dışında yaratıcılık anlamında pek katkıları olmamış gibi duruyor.

    have a cigar parçasında tabii ki en çok üzerinde durulan olay, parçanın roy harper tarafından söylenmesi. roy harper yan stüdyoda kayıt yaparken pink floyd'un yanına uğramış ve karşılaştığı manzarayı david gilmour ve roger waters'ın parçayı söylemek konusunda "ya bu işi nasıl halledecez" gibi durumunda bulduğunu görmesi sonucunda, "isterseniz bir de ben deneyim" diyerek atılması sonucu olduğunu söylüyor. david gilmour çıkan sonuçtan çok tatmin gözükürken, roger waters parçayı bir türlü istediği gibi söyleyemeyip roy harper'a bıraktığı için büyük pişmanlık duyduğunu belirtiyor. roy harper ise gülerekten parçanın çok önemli bir hit olduğunu ancak söyleyeni dünyanın birçok yerinde roger waters sandıklarını dile getiriyor.

    wish you were here parçasının kayıtlarında, david gilmour parçanın o meşhur girişini çalmasından sonra roger'ın hey david sen güzel bir şey çaldın bunun üzerine güzel bir şeyler eklemeyim gazıyla şarkının sözlerini yazması ve david ile beraber müziğin geri kalanını yazmaları sonucu parçanın şekillendiği anlaşılıyor. david gilmour bu parça için roger'ın harika sözler yazdığını, roger ise bu parçadaki david ile olan işbirliğinden çok memnun olduğunu ve beraber müthiş bir iş çıkardıklarını söylüyor. açıkcası birbirlerini belgeselde sırayla onöre etmeleri de çok güzel olmuş.

    albümün kayıtlarında grup elemanlarının kendi içindeki yabancılaşma, roger waters'ın grubu 1985'te terk etmesiyle sonuçlandı deniliyor. belgeselde 2005 live 8 konserine 24 sene sonra ilk defa tam kadro çıkan pink floyd'un performansının en üst olduğu noktanın wish you were here şarkısı olduğu söyleniyor. ancak buna katılmıyorum çünkü bana göre o performansın en üst noktası comfortably numb idi. tabii bunun wish you were here belgeseli olduğu için böyle bir yorum olmasını normal karşılıyorum.
  • eagle rock entertainment tarafından yapılan 2. pink floyd belgeseli.
    belgeselde david gilmour, nick mason ve roger waters dışında joe boyd, venetta fields, jill furmanovsky, roy harper, brian humphries, peter jenner, nick kent, aubrey powell, ronnie rondell jr., gerald scarfe ve storm thorgerson'a yerverilmiş.
    john edginton'ın yönetmenliği yaptığı belgeselde, albüme ait orjinal kayıtlar abbey road studios arşivinden alınmış.

    http://www.eagle-rock.com/…ere-here-4/#.vsy4a5olre4
    http://www.bbc.co.uk/programmes/b01j0yyv
  • pf_tsowywh.avi versiyonunun altyazısını bulamadığım belgeseldir... varsa yeşillendirin.
  • belgeselin sonunda yıllar sonra bir araya gelip konser vermeleri ve ardından gösterilen syd barret görüntüleri ile duygulandıran belgesel.

    youtube üzerinden izlenebilir.
hesabın var mı? giriş yap