• dashiel hammett in icki yasagi yillari amerikasinda gecen bir polisiye romani.
  • başrollerinde william powell ve myrna loy'un oynadığı film.
    çekildiği döneme göre de gayet uzun sayılabilecek bir filmdir. *
  • film noir'ın ya da dedektif hikayelerinin altın çağını yaşadığı 40'lı ve 50'li yılların şahane eserlerine nispeten daha nostaljik bir gözle izlersek bu filmi, keyif katsayımız da o oranda artar sanıyorum. sonradan alasını göreceğimiz hard boiled dedektifin yerinde, çıt kırıldım, aristokraf bir dedektif vardır bu filmde misal. evli, köpekli falan. bu durum hard boiled dedektifin temel işlevi olan "aristokrati ve burjuvayi koruyup kollama" durumunu da bir kenara iter, zira kahramanımız korumak zorunda olduğu komünün bir parçasıdır hali hazırda.
  • 5 tane devam filmi, tv dizisi vs. de vardir.

    (bkz: after the thin man) (bkz: another thin man) (bkz: shadow of the thin man) (bkz: the thin man goes home) (bkz: song of the thin man)
    bonus belgesel: (bkz: alias nick and nora)
  • (bkz: the third man)
  • komik olduğu için beğenilen, ancak komedi ve cinayetin, film-noir etiketinde güzel durmadığını gösteren filmdir.
  • habere göre rob marshall ve johnny depp ikilisiyle yeniden çekilecek olan klasik. genelde klasiklerin yeniden çekimlerine pek sıcak bakmam ama ikiliyi duyunca bir tebessüm etmedim değil.
  • charlie's angels'da yer alan kötü adam.

    adından belli olduğu üzere zayıf bir arkadaştır. dehşet sigara içer lan. sigarayı bıraktım 3 yıl oldu, bilgisayar başında özendim adama. verin lan yakayım bir tane.

    http://www.youtube.com/…?v=uix7-yqosxe&feature=fvst
  • dedektif filmlerinin altın çağı film noir furyasından yaklaşık 10 sene önce, sesli filmlerin daha ilk yıllarında çekilmiş komik de olan bir dedektiflik filmi. ("film noir furya"sı deyince olumsuzmuş gibi oldu. "güzel film noir akımı" diyeyim.) tabii ki daha sonra gelen ustaca yapılmış dedektiflik filmleriyle karşılaştırırsak vasat bir film ama yapmamız gerektiği gibi 1934 yapımı bir film olarak ele alırsak özellikle nick, nora ve asta üçlüsünün ve profesör wynant'ın çok iyi kararkterler olduklarını söyleyebilirim. bunun yanı sıra final sahnesinin gerçekten de iyi olduğunu düşünüyorum. film, daha sonraki film noir örnekleri gibi öyle acayip merak ettirmiyor katilin kim olduğunu ama finaldeki o toplu yemek ve katilin gerçekten de sürpriz çıkması çok güzeldi. nick ve nora köpekleri asta ile beğenmemenin, yakınlık duymamanın çok zor olduğu bir çift olmuşlar. çok iyiler. tahminim zaten bu güzel çift ve köpeklerinin çok sevilmesi sayesinde bu filmden sonra 5 devam filmi yapıldığı. ben bile 80 sene sonra bir daha ve bir daha izlemek istiyorum nick ve nora'nın sahnelerini. 1934'ü de aklımdan çıkarmayarak 9'a yakın 8 verdim.
  • sinemada film noir türünün başlangıcından hemen hemen 10 sene önce, bu akıma ön ayak olan, komedi unsurlarının da hakim olduğu 1934 yapımı keyifli bir dedektiflik filmi. ve sanıyorum ki sinema tarihinin en sempatik çiftini de bu filmde görüyoruz.
    film noir'den alıştığımız sert, ketum, bir başına ve zengin sınıfının yanında olan bir dedektif yerine evli, karısını çok sevip her fırsatta onunla cilveleşen, köpeği ile her yere giden esprili bir dedektifimiz var. ayrıca özellikle final sahnesi ile agatha christie' nin poirot' unu anımsatıyor. arada 90 sene olmasına rağmen bir an bile sıkmıyor ve sırıtmıyor. tiyatro tadında adeta.
    devamında 5 filmi daha bulunuyor ve izlemek için sabırsızlanıyorum.
hesabın var mı? giriş yap