*

  • yönetmenliğini, a fost sau n-a fost filmiyle dikkatleri çeken, corneliu porumboiu yaptığı 2015 tarihli romen filmi.

    http://www.imdb.com/title/tt4515684/?ref_=nv_sr_5

    http://www.rottentomatoes.com/…6/?search=the treasu

    krizden ötürü iş yerini kapatmak zorunda kalmış, kullanmış olduğu kredi yüzünden evini kaybetme tehlikesi yaşayan mr. nagaescu, büyük dedesinden kalma arazide gömülü olduğunu düşündüğü hazine (comoara) yi arayabilmek için, detektöre gereksinim duymaktadır. fakat bunu karşılayabilecek parası yoktur. komşusundan borç para ister ve ilk başlarda bunu reddeden ama kendi de bankalara kıskıvrak yakalanmış bulunan komşu bunu bi' şekilde kabul eder. yanlarına detektörü kullanmayı bilen birini de alıp söz konusu arazi de yaptıkları hazine arayışını konu ediyor film. fakat bunu yaparken, izleyenleri sıkmadan karakterlerin diyaloglarıyla romanya'nın geçmişine de ışık tutuluyor. 48 devrimi-komünist dönem ve en son olarak günümüz acımasız kapitalist sistemine ilişkin kimi taşlamalar var.
  • sonunu merak ettiren ama biraz da sıkıcı ilerleyen film. izlemeseniz çok bir şey kaybedeceğinizi söyleyemem.

    --- spoiler ---

    bu hikayeden ne entrikalar ne çakallıklar ne aksiyon çıkar ama masum masum ilerleyip masum masum biten bir film.

    --- spoiler ---
  • her şeyin olabileceği bir film gibi ilerleyip ama hiçbir şey olmayan ve sonunda da çok şey olan bir film. nevi şahsına münhasır nitelikte bir yapımdır, tavsiye edilir.
  • başrolün hiko babaya benzediği filmdir.
    galiba filmin hazine arayan 3 karakteri romanya yakın tarihindeki kesimleri ifade ediyor. toma işçi sınıfını, dedektörcü adam devrimden önceki komünist hükumetleri, arsa sahibi de 48 devrimini yapan ve komünistlerce tasviye edilen düşmüş burjuva kesimi. aşırı okuma mı yapıyorum bilmiyorum ama film o kadar bir şey anlatmıyor ki buna itilmiş olabilirim
  • la gomera ile tanıştığım çağdaş romen sinemasının yükselen değerlerinden corneliu porumboiu’nun yönetmenlik koltuğuna oturduğu comoara, alt metinlerinde romanya’nın yaşadığı sosyal sorunlara, komünist geçmişine, kapitalizme dair göndermeler barındıran alçak gönüllü, minimalist ancak hem sinematografik açıdan hem de iddiasız ancak etkileyici kurgusuyla dikkat çeken bir define avı hikâyesi anlatıyor. dedesinden kalma evin bahçesinde gömülü bir hazine olduğuna inanan fakat dedektör kiralamak için yeterli parası olmayan ekonomik çıkmazdaki nagaescu’nun maddi destek sağlaması halinde bulunacak hazineyi yarı yarıya bölüşmek vaadiyle komşusunu ikna etmesi ve kiraladıkları dedektör operatörü ile birlikte yaptıkları keşfi konu alan film, sakin ancak hep bir terslik olacak hissiyle seyirciyi diken üstünde tutan anlatısıyla sürükleyici bir hikâyeye sahip. sıradan insanların gündelik kaygılarını; umutlarını, heyecanlarını, hayallerini abartıya kaçmayan son derece doğal bir anlatımla ele alan, kendine has mizah anlayışıyla seyircisini bolca gülümseten, nefis diyaloglarla romanya tarihine dair ince göndermeler yapan ve sürpriz finali ile de bize bir hazine bırakmamış dedelerimizi sorgulatan alternatif sinema izleyicisine yönelik nefis bir film comoara.

    7
hesabın var mı? giriş yap