• john steinbeck klasigidir. 1962 yilinda nobel odulu almistir*.

    "ethan hawley adindaki bas karakter, italyan bir gocmen kisinin bakkaliyesinde calismaktadir. rahatsiz bir karisi ve hosnutsuz teenage cocuklari vardir. bir gun ethan ahlakini bir kenara iter ve vicdanini dinlememeye karar verir." olarak ocetlenebilir konusu.
  • 1983 yilinda televizyon icin filmi cevrilmistir. ana karakter olan ethan hawley'i donald sutherland canlandirmistir.
  • reality bites'ın gergin sahnelerinden birinde çalan telefona bakan troy*un sarfettiği cümlede de yer bulan klasik eser

    - "hello, you've reached the winter of our discontent."
  • ing. mutsuzluğumuzun kışı.
    mot a mot olmasa da olur diyenlere:
    un coeur en hiver*`, yanına bir daha bonus, etti mi sana ayazda iki yürek. (mutsuzluğumuzun diyor our diyor kardeşim, çoğul birşey bu belli ki)
  • steinbeck in vaktiyle içime isleyen beni üsüten arada da buz çatirdatarak yürüten kitabi. türkçeye aci günler diye çevrilmisti benimki...
  • john steinbeck'in son romanı.
    ethan hawley, bir zamanlar büyükdedelerinin nüfuzlu insanlar olduğu kasabada bir italyan göçmenine ait şarküteride tezgahtar olarak yaşamını sürdürmektedir. abd için savaşmıştır, cephede kurşun sıkmış düşman avlamıştır. ancak bir zamanlar hawley'lerin olan o yerler ekonominin mahiyetindeki değişimle beraber uçup gitmiştir. artık kafayı kullananların "bir şey" olduğu bir dünya söz konusudur. sosyal statülerinin bu denli gerilemesi onu üzer, bir iç hesaplaşmaya iter. eşi ve bu hayatı haketmediklerini düşünen çocuklarıyla yüzleşmesi gerekir. o da kafayı kullanmaya karar verir.
    hawley'in atalarının ülkeye "balina yağı" getiren gemiciler olması herman melville'in ünlü romanı moby dick'i, hatta gregory peck'in oynadığı o nefis filmi hatırlatır. 1900'lerin başında itirbaren balina yağı yerine daha az maliyetli yakıtlar girecektir hayatımıza...
  • steinbeck'in bu romanının çok yıllar önce (ben diyeyim seksenler, siz deyin yetmişler) altın kitaplar'dan "acı hayat" adıyla çıkmış bir çevirisi vardır.
  • adını shakespeare'in richard iii oyununun açılış sözlerinden alır.

    "now is the winter of our discontent
    made glorious summer by this sun of york;
    and all the clouds that lour'd upon our house
    in the deep bosom of the ocean buried."

    ayrıca ana karakterin (ethan) yer yer yaptığı incil şakaları da bana oğuz atay'ı hatırlatmıştır.
  • john steinbeck'in son romanıdır. ayrıca yukarı mahalle sakinlerinden danny taylor'a ne olduğunu merak edenler için bir sürpriz de barındırır içinde.

    (bkz: tortilla flat)
hesabın var mı? giriş yap