• tıp kelimesinin kökenini oluşturan şehir ismi. zamanında ıtpta o kadar ileriymiş ki tebabet bilmi adını burdan almış.

    batılı kaynaklarda thebes olarak geçer.
  • (bkz: seks ve ceza)

    thebai şehrinin eşcinsel savaşçıları ideal kutsallık mertebesine ulaşmıştı.

    mö 378’de thebai ordusu “şahsi sevgiyle birbirine bağlanmış genç erkeklerin” oluşturduğu 150 çiftlik elit bir birim kurmuştu. bu birim, ordunun meşhur askeri personelinin çekirdeğini oluşturuyor ve kutsal thebai takımı diye anılıyordu. buradaki “kutsal” tabiri büyük ihtimalle platon’un sempozyum kitabına dayanıyordu. zira bu kitapta platon, erkek sevgiliden yüce dost diye söz ediyordu.
    plutarkhos ise kutsal takım’ın taktik gerekçelerle organize edildiğini şu sözlerle açıklar:
    aynı kabileden veya aileden gelen erkekler tehlike gelip çattığında birbirlerine pek değer vermezler; ama sevgiye dayalı bir dostlukla yoğrulmuş bir takım asla dağılmaz ve yenilmez; âşıklar maşuklarının gözü önünde aşağılık duruma düşmekten utandıkları için birbirlerinin kurtuluşu uğruna seve seve tehlikeye atılırlar.
    önce thebai piyadeleri arasına yayılan sevgili-asker çiftleri, sonrasında korku duyulan tek bir birlik içinde kümelendi. yenilmezdiler, ta ki atinalı müttefikleriyle birlikte mö 338’de chaeronea savaşı’nda ıı. philip ve oğlu iskender’le karşılaşana kadar. atinalılar bozguna uğratılınca thebai ordusu yalnız kaldı ve kuşatılarak mağlup edildi. onca ölüme rağmen teslim olmayı reddeden askerler yok olana kadar savaştılar.
    philip mağlup askerlerle alay etmek veya bedenlerine kötü muamelede bulunarak zaferinin tadını çıkarmak yerine onlara saygı duyar:

    savaştan sonra philip, kendi birliğine karşı savaşmış üç yüz kişinin birlikte ölü halde yattığı yere gelerek katledilenlere baktığında hayret etti ve onların sevgililerden oluşan bir takım olduğunu anlayınca gözyaşı döküp şöyle dedi: “bu adamların alçakça bir şey yaptığını veya böyle bir şeye uğradığını sanan her kim olursa, ona yazıklar olsun.”

    savaştan otuz sekiz yıl sonra thebai halkı, kutsal takım’ın mezarlığına dev bir aslan heykeli dikti. restore edilmiş heykel , onurları uğruna savaşmış son derece cesur -ve eşcinsel- askerlerin anıtı olarak hâlâ orada durmaktadır.
  • yunan mitolojisinde yüksek surlarının amphion lirinin sesi ile taşların yürütülmesiyle yapıldığına inanılan ünlü şehir.
  • biotia'da,asopos ırmağının kuzeyinde yer alan ve efsane kahramanı oidipus'un egemen olduğu sanılan eski yunan kenti
  • kadmos tilkisi: dionysos'un thebai kentinin başına sardığı bela, yakalanamayan tilki. kreon tahta geçince aktifleşen lanet. bu sorun ancak neyin peşine düşerse yakalayan köpekle karşılaşınca bir açmaz haline geliyor, zeus tilki ve köpeği birlikte taşa çeviriyor.

    "ingres'in*'in "oidipus ve sphinks" adlı resmi louvre'daydı ve seyirciyi etkileme gücü düşüktü. bende bıraktığı tek iz, bir mağaranın ağzından arkada soluk bir tepe olarak gözüken thebai şehrinin gerçekçi mi resmedildiğini kendime sormak oldu." orhan pamuk - kırmızı saçlı kadın

    "bir öğleden sonra taksi tutup arkadaşımı bir saat uzaklıktaki thebai şehrine götürdüm. burada da terk edilmiş demiryolu hatları, sarmaşıklar ve örümceklerle kaplanmış eski vagonlar, boş fabrikalar, hangarlar gördük." orhan pamuk - kırmızı saçlı kadın
  • boiotia'nin baskenti.
  • (bkz: nykteus)
  • (bkz: teb)
  • modern zamanların thivası, boiotia nın başkenti değil 2. büyük şehri.
  • theban olarak da anılır.
hesabın var mı? giriş yap