• ansiklopedi savaşları'nın ennn güzel hediyesidir bu. küçük kardeş junior larousse ve ortanca kardeş dictionnaire larousse'un abisidir. yazarlar ve çevirmenler arasında birçok meşhur isim bulunmuştur (yayın müdürü hakkı devrim'dir). altı ciltten oluşur:

    1. insan ve tarih: tarih, siyasal sistemler, düşünce tarihi, dinler
    2. bugünün dünyası: ülkeler coğrafyası, demografi, iktisadî coğrafya, ekonomi, jeostrateji, toplum, diller
    3. bilim ve teknoloji: evren ve dünya, matematik, fizik, kimya, teknoloji
    4. yaşam bilimleri: biyoloji, tıp, tarım, gıda sanayii
    5. sanat ve kültür: edebiyat, güzel sanatlar, müzik, dans, sinema, medya
    6. sanat ve kültür (türk-islam): edebiyat, güzel sanatlar, müzik, dans, sinema, medya
    (bkz: encyclopedie théma larousse) (bkz: théma larousse)

    görüldüğü gibi, herkesi kucaklayan bi ansiklopedi (gerçi "fizik" olmasaymış daha iyi olurmuş eheh). şu var ki, bi süre önce açtığım ankete göre neredeyse hiç okunmamış. ne diyelim, bizde zorlama yoktur. öbür dünyada bulacaklar hak ettiklerini..

    maalesef bu güzelliğe gölge düşüren şey ise türkiye edisyonunun "***sansür***" içermesi. en bariz olanlar ise tarihi haritalardaki "ermenistan" ve "kürdistan" kelimelerinin kara kalemle silinmeleri. bunlar tarihi hatalar değil. inceleyelim:

    - "hititler, persler ve bozkır halkları" (cilt 1, sayfa 46)
    ermenistan. "trakya", "hindistan" gibi terimlerden rahatsızlık duyulmamış nedense! behistun yazıtı'na göre persler, urartuları "armina" olarak tanımladıklarından bi yanlışlık yok.
    - "büyük iskender ve yunan yayılmacılığı" (cilt 1, sayfa 52)
    gene ermenistan. bugün yayınlansa "pontos" da silinirdi ha.
    - "roma: augustus'tan severus alexender'a imparatorluk" (cilt 1, sayfa 56)
    ermenistan burda gözden kaçmış :))
    - "haçlı seferleri" (cilt 1, sayfa 110)
    küçük ermenistan krallığı. nam-ı diğer kilikya ermeni krallığı. zaten bu sayfada, krallık hakkında hiç bilgi yok.
    - "osmanlı imparatorluğu: genişleme dönemi" (cilt 1, sayfa 154)
    ermenistan ve kürdistan. etimolojisi biraz daha geriye gitse de, selçuklular zamanında sencer tarafından "kürdistan eyaleti" kurulduğundan gene bi yanlışlık yok.
    - "osmanlı imparatorluğu: gerileme ve çöküş" (cilt 1, sayfa 208)
    gene ermenistan ve kürdistan. bu dönemde de emir bedirxan'ın isyanı sonrası kürdistan viyâleti dahi kurulmuştu.
    - "çokuluslu devletler ve devletsiz uluslar" (cilt 2, sayfa 27)
    burada sözü geçtiği için yazdım. kürtlere değinilmiş. oricinalıyla karşılaştırmadığımdan sansür olup olmadığını bilemem.

    aslında bu sansürlerin, ansiklopedi'nin yayın kurulu tarafından değil milliyet yönetiminin müdahelesi olduğuna inanıyorum. amaç sansür olsa, zaten türkçe'ye çevrilmezdi ve kör gözüm parmağına kara kalemle silinmezdi diye düşünüyorum. "aman başımıza iş açılmasın" işgüzarlığından başka bişi değil. ayrıca, ansiklopedi'de de belirtildiği gibi ("'pay kuponu'ndan 'ansiklopedi savaşları'na", cilt 6, sayfa 441) promosyonlar gayet çirkin yürütüldüğünden rakip gastelerin "ülkeyi bölüyorlar!" gibi çığırtkanlık yapması işten bile değildi.

    ne olursa olsun, théma larousse alemlerin kralıdır. marko paşa'nın meşhur "fevkalade hıyar sayısı" ile tanıştırmıştır ;)
  • ortaokul ve lise boyunca hangi dersten hangi konuyu seçersem seçeyim dönem ödevlerimi tek başına yapan, hepsinden de 100 çaktıran muhteşem ansiklopedidir.
  • anacağızım ben 3-4 yaşlarında iken kupon biriktirip almıştı bunu, getirene kadar o kalın kitapları otobüslerde neler çekmiştik. hepsi de oğlum büyüyünce okusun ilim irfan öğrensin diye çekilen çileydi.

    önceleri okuma yazma bilmediğim zamanlar açar açar bakardım gezegen ve yıldız resimlerine. anneme okuturdum defalarca, anlamazdım tabi tekrar okuturdum, kadın sabırla okurdu, sonrasında da gider yatar uyurdum.

    okuma yazma öğrendiğim zamandan beri fizik, matematik, astronomi içeren sayısını (3. cilt olması lazım) hatim edip kafama kazıdım. içerdiği bazı terimleri, bazı kısımlarını anlamak için 12 sene o dersi almayı beklediğim(calculus, fizik 2, mühendislik mekaniği vb) olmuştur.

    evren hakkında sahip olduğum tüm bilgiyi bu ansiklopediye ve walter lewin'in mit'deki fizik derslerine borçluyum. bu iki kaynağın türkçe'ye çevrilmesine vesile olan kim varsa elini ayağını öpeyim.

    gündem'deki çocukken ansiklopedi okumak başlığını görünce aklıma geldi. yaş oldu 30 ve ben büyük adam olamadım, akademisyen falan da olamadım. ama yine de bu kitap/ansiklopedi bana çok şey kattı.

    günümüzde hiçbir kıymeti yok. internetten her türlü bilgiye ulaşmak çok kolay. ama o zamanın şartlarında bulunmaz nimetti, annem hala saklar bu ansiklopedi serisini. 3. cilt eskiyip harap olmuş olsa da eksiksiz biçimde durur. keşke getirebilseydim yaşadığım yere.
  • ilk sayfasında "günümüz insanının sorunu bilgi eksikliği değil, tam tersine bilgi bolluğudur." diyerek başlayan ansiklopedi serisi.
  • zamanında hürriyet ve sabah'ın verdiği ansiklopedilerin yanında eski solcu babanın kupon biriktirmeye başladığı ansiklopedi.

    nitekim kampanya öncesi dağıtım noktalarında örneğini karşılaştırıp, kalitesi ile sağcı aile çocuklarına hava yapmışlığımız vardır.
  • ilk iki cildinden sonrası olmadığı için epey üzüldüğüm ansiklopedidir. felsefeye falan hep ilk cildindeki bilgilerle başlamıştım.
  • (krş: memo larousse)
  • milliyetin dictionnaire larousse ve junior larousse ile birlikte 3lü olarak verdiği ansiklopedi idi. milliyetin 2000 yılında verdiği axis 2000 ve 1990'da verdiği memo larousse ile birlikte verdiği en iyi 3 ansiklopediden biridir. tematik olması değerini gözümde bir kat daha arttırır.
  • yalnız bizdeki kopyasında mıydı yoksa genel durum muydu bilmiyorum ama, ansiklopedinin orijinal tarihi haritaları üzerinde olan ve türkçe'ye çevrilmiş olan "ermenistan" ve "kürdistan" yazıları koyu asetatlı kalemle kapatılmıştı. ne olduğu merak edilip sayfa ışığa tutulduğunda anlaşılabiliyordu altında ne yazdığı.
hesabın var mı? giriş yap