• harvard mezunu bir profesor.. universitede cali$ip para biriktirdikten sonra bir dag evinde teknolojiden tamamen uzak ya$amaya ba$lami$ sadece daktilosuyla oraya buraya mektuplar gonderip abuk sabuk yerleri bombayla havaya ucurmu$tur. sonunda karde$inin ziyaretinde daktilodaki bir mektubu kaza eseri gormesiyle ele gecirilmi$tir.. mahkemede ve sorgularinda hic konu$mami$tir..
  • tyler durden konsepti ciktigindan beri insanlar ona farkli gozle de bakmaya ba$layabilir..
  • aka theodore j. kaczynski. 1978'den 1995'e kadar 16 ev yapımı bombalama eylemi yapan, 3 kişinin ölümüne neden olan amerikalı u.c. berkeley matematik profesörü. kendi imalatı olan bombalarını, genelde, alanında ünlü üniversitelerin mühendislik, bilgisayar, kimya, genetik gibi bölümlerine ve havayolları müdürleri, boeing fabrikaları gibi en üstün teknolojiyle birebir alakadar kimselere ve yerlere göndermiştir. bombaları, genelde kitap ya da kaset şeklinde paketleyip, üzerine de: "sizin pozisyonunuzda birinin mutlaka okuması gereken bir eser," diye notlar iliştirmiştir. paketlerin iade adresine de yine çeşitli üniversitelerin bölüm başkanlarını, ünlü genetikçilerin ev adreslerini yazmıştır. paketler, hemen her seferinde, kaczynski'nin hedefine ulaşmıştır.

    95'de, newsweek, new york times ya da benzeri, çok okunan bir basılı medya aracının, 37 bin kelimelik manifestosunu hiç değiştirmeden yayınlaması karşılığında ev yapımı bombalarını göndermeyi bırakma sözü vermiş, manifestosu, yanımıyorsam times'da ek olarak yayınlanmıştır. yazılanları, belirtilen fikirleri; özellikle teknoloji düşmanlığını tanıdık bulan kadeşi tarafından ihbar edilerek montana dağlarında senelerdir tek başına yaşadığı, teknolojinin, elektrik dahil hiçbir lüksünün bulunmadığı evinde yakalanmıştır. manifestonun yazıldığı daktilo da ele geçirilince, tutuklanmıştır. manifestosu, özetle endüstriyel devrimin zararlarını anlatır, teknolojinin ilerleyişini dehal durdurması gerektiğini savunur. zaten bomba gönderdiği kişiler genelde ünlü genetikçiler, teknisyenler, havaalanları, teknik üniversitelerdeki profesörlerdir demiştik. bütün hayatını ve manifestosunu (bkz: joseph conrad) ın kitapları, özellikle (bkz: secret agent) üzerine kurmuştur. davası ömür boyu hapis cezası ile sonuçlanmıştır. kendi isteği ile temyize gitmiştir, yeni davada kendi kendini savunmayı istemektedir. büyük ihtimalle paranoid şizofren olduğu açıklanmıştır. ailesini reddetmektedir, kendisini ihbar eden kardeşiyse idam cezası almaması için kampanyalar başlatmıştır.

    akabinde, kendisini savunma isteği reddedilince "suçlu" olduğunu kabul etmiş, 3 kez müebbet ve artı 30 yıl ile cezalandırılmıştır. son senelerde, avukatları tarafından kandırıldığını söylemiş ve temyize gitmiş, yüksek mahkeme de bu isteği kabul etmiştir, dava üst mahkemede görüşülecektir.

    amerika tarihinin en ilginç bombacılarından biridir, hiçbir siyasi örgütle bağlantısı bulunamamıştır, kendisi son aktif bireysel anarşist, son "dynamiter"dır, bu bağlamda avrupa, hatta doğrudan ingiliz ekolünden bir bombacıdır, "the man who was wednesday"dir.
  • paul auster da, leviathan romanında benjamin sachs karakterini yaratırken unabomberdan esinlenmiştir.
    (bkz: paul auster)
  • unabomber diye bilinen adamın adı.
  • dahi matematikçiler aynı zamanda delidir deyişlerimize malzeme ettiğimiz anarşist devrimci.

    bu arada amerikan gazetelerinde yayınlanan manifestosu orjinalinin biraz değiştirilmiş halidir.
  • "mesajımızı, halk üzerinde kalıcı bir etki yaratabilicek
    şekilde sunmak için bazı insanları öldürmek zorunda kaldık"

    new york times'ta yayınlanan manifestosundan bir alıntı (evde duvar yazım)
  • manifestosunu türkçe'de okumak için:
    http://epigraf.fisek.com.tr/goster.php?num=404
  • 1995 tarihinde amerikan basin tarihinde az rastlanır bir olay meydana geldi.
    genel olarak üniversite araştırma merkezleri, ilim araştırma vakıfları, doğaya zarar veren kereste ve petrol tesislerine yolladığı bombalı paketlerden ötürü basın çevresinde unabomber olarak nitelendirilen kişi (veya kişiler), washington post, new york times, newsweek gibi bir kaç dergi ve gazeteyi arayarak, bir manifesto yayınlanmasını ve yayınlanmadığı takdirde bombalı eylemlerine devam edeceğini bildirir.(bkz: tehdit etmek) hemen ardından da washington post, new york times ve penthouse dergilerine manifesto nun birer kopyalarını yollar. büyük tartışmalar sonucunda, manifesto yayımlanır. gazeteler 8 gazete sayfası halinde bir ek yayınlayarak unabomberin istediğini yerine getirirler. manifesto amerika ve batı çevresinde büyük tartışma başlattı. bir çok radikal çevreci ve teknoloji karşıtı örgütlerin ilahı oluverdi. derken 7 nisan 1996 tarihinde gazetelerden unabomber in yakalandığı bildirildi, yakalanan ellidört yaşında, harward mezunu eski bir matematikçi olan theodore kaczynski adlı kişiydi. montanada elektrik su ve telefonun bulunmadığı (bu yüzdendir ki paranoyak olarak nitelendirilen) bir dağ evinde yaşayan adamın yaptıkları ve yayınladığı manifesto tam anlamıyla tartışmaya açıktır. birçok eylemde (bkz: g7) adı geçen kişi yayınladığı manifestoda da yazdıklarının tartışmaya açık olduğunu belirtmiştir. solculuğa, devrimciliğe başka bir bakış açısı ile yaklaşmış ve manifestosu 1996 mayısında kaos yayınları tarafından sanayi toplumu ve gelecegi adı ile türk okuyucusuna sunulmuştur.
hesabın var mı? giriş yap