• iö 6. yüzyilda yasamis atinali sair. sarap tanrisi dionysos’u kutsamak için düzenlenen senliklerle baslayan eski yunan tiyatrosunda oyunlar yalnizca kutsal amaçlarla oynanir, tiyatro neredeyse tapinak kadar kutsal sayilirdi. dionysos senliklerinde erkekler korosu tanriyi öven ilahiler söylerdi... thespis, korobasiyla karsilikli konusmaya girerek tarihteki ilk oyuncu olmustur.
  • behzat ç. sayesinde herkesin tarihteki ilk oyuncu olduğunu öğrendiği eski yunan tiyatrocu.
  • farklı maskeler kullanarak sanki farklı kişileri oynuyormuşcasına, koro önünde karşılıklı konuşmaya giren tarihteki ilk oyuncudur. bu adamcağız tarihteki ilk trajediyi de yaratmış kişidir aynı zamanda. bunları ben değil aristotle* söylüyormuş efendim. bugün ki tiyatroyu yaratmış ve oyunculuğun temelini oluşturmuştur. yani bu adam şuan izlediğiniz bütün sahne sanatlarının babası desek yeridir. hatta o kadar yeridir ki ingilizce de aktör, tiyatrocu, oyuncu anlamına gelen thespian kelimesi thespis den türetilmiştir.
  • atina şehir devletinin, mö 510 yılından sonra, tüm yunanistan’a hükmetmesiyle, edebi kültür ve sanat olağanüstü teşvik edildi ve bir çok ilk yaşandı. dionysos onuruna düzenlenen dini performanslar, önce koro eyleminin olayları anlatmasıyla yunan tragedyasının ilk gelişim adımı olarak ortaya çıktı. koro daha sonraki dönemlerde bile sahneyi belirlemiş ve karakterlerin sahnede canlandırılamayacak iç düşüncelerini sunmuştur.

    thespis tarafından uygulanan konan baş kahraman (protagonist) ana trajik karakterim rolünü oynayarak oyunculuğun doğuşunu başlatmıştır.
  • theodor h. gaster tarafından kaleme alınan eski yakındoğu'da ritüel, mit ve drama alt başlıklı kitabın ismidir. kabalcı yayınları tarafından basılmıştır.
hesabın var mı? giriş yap