• thomas jefferson amerika birleşik devletleri başkanıyken, alman alexander von humboldt masasının üzerindeki gazeteleri incelerken, thomas jefferson'u hainlikle suçlayan gazetelerden birini bulur.

    -* bu iflah olmaz yalanları yazan kişiyi neden astırmıyorsunuz?
    -* halkın ahlakının koruyucularını mı asayım? hayır bayım, bunun yerine, bu derecedeki bir istismarı bile kapsayan özgürlüğün ruhunu korumayı tercih ederim. gazeteyi cebinize koyunuz, aziz dostum, sizinle birlikte avrupa'ya taşıyınız ve eğer birinin bu ülkedeki özgürlüğü sorguladığını duyarsanız, ona gazeteyi gösterip, nerede bulduğunuzu da söyleyiniz.
    - peki erdemli insanların bu şekilde lekelenmesi korkunç değil mi?
    - bırakın hareketleri iftiraların karşılığını versin. inanın bana, erdem, iftiranın gölgesi altında çok yatmaz, ve sebep olduğu geçici acı, devlet çalışanlarının prensip ve davranışlarındaki yozlaşmaya karşı getirdiği güvenceye kıyasla çok daha hafiftir. bir kişi halkın güvenini üzerine aldığında, kendisini halkın malı olarak görmelidir.

    edit. yıllar sonra bu entry'yi tekrar gözden geçiriyorum, ilave bilgi vermek için. thomas jefferson'un medya ve basın özgürlüğü konusundaki tavır ve tutumu cennetten çıkma olduğu için değildir. jefferson, medyanın gücünü amerikan bağımsızlık savaşı sırasında fark etmiş, ilk başkan george washington'un bazı politikalarını, başkanın hazine sekreteri ve bir kaşık suda boğmaya hazır olduğu rakibi alexander hamilton'u ve ezeli rakibi / ebedi dostu, ikinci başkan john adams'ı anonim olarak, çok sert yazılarla eleştirmek için kullanmış, müttefiki james madison'a kullandırtmıştır.

    amerikan bağımsızlık savaşı boyunca, jefferson ön saflarda (sözlük anlamı ile olmasa da, fikri olarak) yer alan bir "kurucu baba" olarak özgür basın ve medyanın gücüne bizzat tanık olmuştur. thomas paine'in yazdığı, kolonileri en coşkuya ve isyana sürükleyen metinlerden biri olan "sağduyu" metni, ingiliz baskısına rağmen matbaalarda basılabildiği ve dağıtılabildiği için çok kişiye ulaşabilmiştir. jefferson pek hazzetmese de, amerika birleşik devletleri'nin ilk anayasasının entellektüel temeli olan the federalist papers, basım ve yayım yolu ile çok kişiye ulaşabilmiştir. neticesinde jefferson, özgür bir basının her zaman güçlü bir silah olduğunu, bunu iktidarda iken sansürlediği halde, muhalefet olduğunda aynı sansüre tabi kalacağını anlamıştır.
  • ''bankalar, daimi ordulardan daha tehlikeli bir güçtür" - thomas jefferson

    "yasaların uygulaması, onların yapılmasından daha zordur. " - thomas jefferson
  • " kim oldugunu bilmek istiyor musun? sorma, harekete gec. yapacagin hareket veya eylem seni tarif edecek ve tanimlayacak."

    thomas jefferson
  • bagimsizlik bildirgesine koleligin kaldirilmasiyla ilgili bikac sey yazmak istemis ama gelen tepkiler sonucu tehditlerle vazgecirilmis adam..gorusleri amerikan demokratliginin temellerini olusturur.
  • founding fathers'in tassaklilarindandir. sapina kadar cumhuriyetcidir. ayrica tassaklarinin bile felsefi bir derinligi vardir, reagon ya da bush gibi bos-beles bir adam degildir vesselam.
  • baba tarafindan (bkz: y-dna) t haplogrubundandir. ilginc olan bu haplogrup o donem en cok orta asya'da bulunmakta, thomas jefferson'in dogum yeri ingiltere'de hic bulunmamaktadir.
  • kendisini çok iyi eğitmiş, aydınlanma felsefesini özümsemekle kalmamış pratikte nasıl uygulanabileceğini de göstermiş virginia valisi, abd dışişleri bakanı, abd başkan yardımcısı ve abd başkanı. napolyon dara düşünce hemen kendisine elçi gönderip, "hoca mississippi nin batısını bize sat" demiş, üç kuruşa abd'nin topraklarını iki katına çıkartmıştır. tam bir rönesans adamı olarak bilimle, sanatla, tarımla, felsefe ile ilgilenmiş, üzerinden iki yüz yıl geçmiş olsa bile hala önem taşıyan görüşler ortaya sürmüş kendisi. ölmeden kendi mezartaşına ne yazılacağına karar verip hayatında yaptığı en önemli işler olarak neleri gördüğünü vurgulamıştır:

    - bağımsızlık bildirgesinin yazarı.
    - virginia din hürriyeti bildirgesinin yazarı.
    - virginia üniversitesi kurucusu.

    aslında savunduğu fikirlerle yaptıkları hep de paralel gitmemiş: 'bütün insanlar eşittir' yazıp, özgürlüğün en büyük savunucusu olurken ve hatta köleliğin ne kadar kötü olduğunu söylerken yüz kadar köle sahibi olmuş. bu kölelerden birinden üç çocuk yapıp, o çocukları da 20 yaşına kadar kölesi olarak kullanmış. merkezi hükümetin gücüne karşıyken en fazla güç kullanan başkanlardan birisi olmuş.

    bu çelişkilere rağmen, bence en iyi yöneticilerden birisidir, gönül ister ki günümüzün popülist trumpları, putinleri, berlusconileri ve saireleri* yerine böyle insanlar yönetsin ülkeleri.
  • "egitim icin odenecek bedel, halki cahil biraktigimiz zaman aramizdan yukselecek olan krallar, din adamlari ve soylular icin odenecek bedelin binde biri degildir."

    "insanlara egitim ve bilgi sagla. baris ve duzenin kendi cikarlari icin gerekli oldugunu onlara ogret."

    "morali yuksek insanin hedefine ulasmasini hicbir sey engelleyemez. bozuk moralli insanlara yardim edecek sey ise, dunyada mevcut degildir."

    "en az yoneten devlet en iyi devlettir."

    thomas jefferson
  • beyaz sarayda ilk iftar yemeği veren abd başkanı imiş kendisi.
  • birlesik devletlerin 3. baskanidir. virginia universitesinin kurucusudur. amerikan bağımsızlık bildirgesi'nin yazaridir. amerika'nin en zeki baskanlarindan kabul edilir.
hesabın var mı? giriş yap