• shenzhou insansız uzay araçlarıyla kenetlenerek, çin'in, abd ve rusya'nın ardından kendi uzay istasyonuna sahip olan üçüncü ülke olmasını sağlayacak modül.

    konuyla ilgili çin uluslararası radyosu haberi: http://turkish.cri.cn/781/2011/09/29/1s135675.htm
  • cin'in deneme amacli uzay istasyonu. adamlar iss uyesi olalim dese de, amerika kabul etmiyor.

    bu sene bitmeden tiangong 2'yi, 2015 civari da tiangong 3'u deneyecekler. bundan sonrasi icin iss tarzi moduler bir istasyon plani da var.

    bu ivmeyle 2030-2040 arasi amerikayi yakalayabilirler, hatta 2020'li yillar icin insanli ay programi yapiliyormus. cekikler fena geliyor.
  • cin halk cumhuriyeti tarafindan henuz bir aciklama yapilmamis olsa bile dunya capinda birden fazla gozlemciye gore 2017'nin sonuna dogru dunya'ya carpma ihtimali bulunan uzay istasyonu.

    http://www.space.com/…ace-lab-falling-to-earth.html
  • çin'in kontrolünü kaybettiğini ve 2017'nin ikinci yarısı içinde dünyaya düşeceğini resmi olarak açıkladığı uzay istasyonu. istasyonun büyük bir kısmının atmosfere girişte yok olacağını söylemiş yetkililer ama az da olsa bazı parçaların yüzeye düşme şansı varmış. nüfus olan bir bölgeye düşme şansı çok çok düşük olsa da ihtimal dahilinde. ne zaman ve nereye düşeceği bilinmiyor maalesef. bekleyip göreceğiz.

    kaynak
  • türkiye'ye düşme ihtimali de olan ex uzay üssü

    nereye düşeceği belli değil.
    bir umut işte.

    http://bbc.in/2yl2b4i
  • türkiye'ye düşme olasılığı oldukça düşük olan çin'in eski uzay üssü.
    düşmesi muhtemel alan 43. kuzey ve 43. güney parelelleri arası. yani bu bölgede herhangi bir yere düşecek.
    türkiye 43. kuzey parelelinin yakınında bulunuyor. yani baya baya bu bölgenin sınırındayız. aynı zamanda düşüş bölgesinin %1 civarında bir kısmını oluşturuyoruz kabaca.
    ancak düşüş yeri ve zamanının hala tahmin edilemiyor oluşu tedirgin ediyor. bildiğim kadarıyla artık yörünge karakteristiğine sahip değiliz aracın. aslında bilsek bile atmosfere girişi hala o kadar iyi hesaplayamıyoruz.
    muhtemelen şubat ayının ortasına kadar düşecek. ben bahsimi sahra çölüne oynuyorum.
  • düşmesine 2 bilemedin 3 ay kaldı.

    (bkz: korkuyoruz reis)
  • amerikalı uzay araştırma şirketi olan the aerospace corporation düşüşün 3 nisan'da olacağını söylediği, avrupa uzay ajansı'nın (bkz: esa) ise düşüşün 29 mart ile 9 nisan arasında olacağını söylediği uzay istasyonudur.
  • ben düştü zannediyordum bunu, meğer hala yörüngedeymiş. 3 hafta içinde dünyaya düşeceği söyleniyor. türkiye de düşme ihtimali olan yerler arasında. kaçılıııııııın!
  • 15 mart 2018'de esa tarafından yapılan son hesaplamalara göre ~30 mart ila ~6 nisan arasında düşmesi beklenen uzay istasyonu. 43 n - 43 s arasında bir yerlere düşmesi bekleniyor. şu anki son ölçülen yerden yüksekliği 200-250 km arası denenebilir.

    10.5 m uzunluğunda ve 3.4 m çapında olan istasyonun büyük bir kısmı atmosfere girerken yanacak ancak hala bazı parçaların yere kadar gelmesi de muhtemel. ne yazık ki toksik içeriğe de sahip. bu tarz atmosfere giren ne ilk ne de son şey olacağını da belirtme gereği duyuyorum. hatta şimdiye kadar "re-entry" yapmış en büyük istasyon mir olarak da bilinen ve tiangong-1'den 14 kat daha ağır olan sscb uzay istasyonuydu.

    nerelere düşebiliri görmek isteyenler için;

    1) esa'nın haritasında yeşille boyanmış olan alana yönlendiriyorum

    2) aerospace'in verdiğinde de yeşile ve düşme ihtimalinin daha yüksek olduğunu gösteren sarı alana yönlendiriyorum.

    edit (ekleme): ayrıca belirtmek isterim ki çin bu uzay istasyonu ile olan irtibatını tam olarak 2 sene (-1 gün) önce kaybetti. o zamandan beri de tüm uzay ajanslarıyla birlikte açık bir şekilde çalışıyorlar. daha dün olmuş bir olay değil.
hesabın var mı? giriş yap