• teniste sinir harbi seklinde gecen kisim. setin galibini daha fazla uzatmadan ortaya cikarmak icin yapilir. olayin ortasinda tenisciler yer degistirir ki esitlik saglansin. psikolojik baskidan oturu topun fileye takilma orani artar.
  • (bkz: tie breaker)
  • tenisin en sevimsiz zamanidir. macin kaderinin degistigi anlardir cogunlukla, seribasi teniscimiz henuz havasini yakalayamamis rakibinin servisini kiramamis, onu yenmeye calisan abimiz de kendi servisini aslanlar gibi savunmussa is dayanir 6-6ya. e o zaman set yeniden baslar. seribasi abimiz tie-breaki alabilirse muhtemelen sonraki set 6-1, 6-2 bitecektir. seribasi seti kaybederse ruh haline ve sogukkanliligina gore kalan iki seti alip basarabilecegi gibi demoralize de olabilir (bkz: sictin bari ustune bok yazma). iyi teniste servis kirilmalidir kardesim. tie-break sevimsiz birseydir.
  • amerika açık'ta ` :us open` "son sette tie-break olmaz adam gibi oyun olur" kuralı yoktur.. adamlar son sette tie-break oynatırlar deli ederler..
  • teniste tie break fikri ilk olarak 1965 yılında ortaya atılmış. grand slam'lerde ilk olarak 1970'te, us open'da tie break sistemi kullanılmış. bu dönemde tie break'te 5 sayıya ulaşan ilk oyuncu seti almış sayılıyormuş, üstelik 2 sayı fark atma kaidesi yokmuş. sonra, 1971'de wimbledon'da tie break'ler uygulamaya konmuş, ancak sette durum (6-6 değil) 8-8 olduğu zaman tie break'e gidiliyormuş. günümüzdeki hâlini, anladığım kadarıyla, 1979'da almış.

    (wikipedia'dan)
  • tie break'lerde servisler şöyle kullanılır:
    (oyunculardan birine a, diğerine b diyecek olursak)

    a_bb_aa_bb_aa_bb . . .

    burada b, tie break'ten önceki oyunda servis kullanmış olan oyuncudur.

    ayrıca oyuncular her 6 puanda yer değiştiriler (durumun 6-0 ya da 3-3 olması fark etmez). tie break'lerde rakibin servis kullandığı sayıyı alan oyuncunun mini break gerçekleştirdiği söylenir.
  • sikimsonik bir şeydir.. ivo karlovic gibi servisinden başka bir haltı olmayan oyuncuların maç kazanmasına yarar.. zıkkım..
  • sadece teniste değil, satranç gibi öteki spor dallarında da uygulanan beraberlik bozma sistemi. bir maçta kesin galibinin belirlenemediği durumlarda daha kısa bir ufak maç daha eklenir ve maçın galibi işte bu "ufak maç" ile belirlenmeye çalışılır.
  • türkçe karşılığı için;
    (bkz: karar seti)

    kaynak: trt.
hesabın var mı? giriş yap