• (bkz: time share)

    2018 sundance film festivalinde senaryo dalında özel jüri ödülünü almış eğlenceli bir meksika filmi. aslında meksika-hollanda ortak yapımı ve bu sebeple her iki ülkede de bir çok festivalde ödül almış film. eğlenceli dediğime bakmayın. demek istediğim sürükleyici. filmin türüne trajikomik diyelim hadi. bir otelde başa gelebilecek enteresan olaylar ve o otele gidiş amacını bile unutmuş olmak, bu filmi anlatabilecek en net cümle olurdu.

    filmde müzik kullanımı ve kamera açıları standartların çok üzerinde. yani benim oscarım olsa kesinlikle müzik dalında oscar verirdim. çok farklı. bağımsız sinema seviyorsanız buyrun izleyin. bence harika bir film.

    her şeyin ötesinde bir otelci olarak, bir konaklama tesisinde geçen bir film izlemek bana acaip keyif veriyor. çamaşırhanesinden tutun personel lojmanına kadar her şeyiyle bir tatil yöresi oteli çalışanı deneyimlerimi hatırlattı bana. iğrenç deneyimler tabi.

    --- baya spoiler ---

    sürükleyici olmasından mütevelli sonunu merak etme gafletinde bulunduk. filmin bir netflix yapımı olduğunu unuttuk. biliyorsunuz bununla ilgili başlığımız bile var.

    (bkz: netflix filmlerindeki sonunu bağlayamama)

    filmde elde etmemiz gereken çıkarımlar tamamen bize bağlı. yani sadece sonunu bağlayamama değil, baya baya bazı sahnelerde diyalog bile seyirciye bırakılmış gibi hissettim. bir sahnede pedro eşine "eva" diye sesleniyor ve bir şeyler söyleyecekmiş gibi duruyor. yaklaşık 15 saniye sanki oyuncuya bir şeyler söyleten sizsiniz. o anda ne söyletmek isterseniz yani.

    filmin sonlarında aslında kimlerin tedaviye ihtiyacı olduğunu anlıyoruz. pedro'nun da aslında flamingo gören bir şizofren olduğu ve evliliklerini kurtarmak için buraya geldiklerini görüyoruz. halbuki film boyunca oteldeki en aklı başında kişi pedro gibi duruyordu. doğru anladıysam herkes belirli bir anlaşma yaparak ve her şeyin bilincinde olarak geliyor bu tesise. ancak pedro daha ilk geceden odaya gelen kendi akrabalarını bile tanıyamayacak kadar kötü bir hasta. bu kişilerin pedro'nun yakınları olduğunu da pedro'nun burnu kırıldığında doktor daha önce burnunun kırılıp kırılmadığını sorduğunda abel'in 11 yaşında kırılmıştı cevabı vermesi ve pedro'nun "sen bunu nereden biliyorsun" cümlesinden anlıyoruz.

    çok detay vermenin anlamsız olduğunu düşünüyorum. bence izlemek lazım. güzel film.

    --- baya spoiler ---
  • oncelikle bir “tür filmi” degil bu film. turler arasinda kalmis inanilmaz agir tempolu bir yapim.

    --- spoiler ---

    film, iki erkek (baba figürü) karakter uzerinden, ailelerde yasanan bazen hakli, bazen haksiz paranoik iliskiyi anlatiyor. o kadar temposuz bir akisi var ki filmin, sonuc bolumune kadar dayanabilirseniz, belki filmi mutlu kapatabilirsiniz.

    yonetmen seyirciyi rahatsiz etmek icin baya bi ugrasmis ancak bolumler arasindaki baglanti yavasligimi desem, bosluklar mi desem sizi o ucube ortama dahil edemiyor.

    iki karakterden biri olan andresin hikayesi zaten bir plot twist. yonetmen/senarist, baslangicta muziklerle komedi unsuru olarak destekledigi sahneyi, finale gelene kadar bir komedi degil trajedi oldugunu aciklamakla ugrasmis.

    film kisaca; bir tane, cocugunu koruyamamis, ailesini korumak icin mucadele eden, mucadele sirasinda ipleri elinden kaybetmis adamin hikayesiyle, paranoyakligi yuzunden ailesini kaybetmek uzere olan bir adamin cakisan hikayesini anlatiyor.

    filmdeki metaforlara dair daha bir cok sey yazilabilir ancak boyle ustu kapali bir anlatima sahip olan filmde bu cabalar ossur ossur ipe diz cabalari olarak kaliyor biraz.

    --- spoiler ---

    festival filmi meraklilarini mutlu edebilir, normal seyirciyim diyorsaniz tavsiye etmiyorum.
  • bence izlenir. kendine has bir rahatsızlık veriyor ama o rahatsızlık eğlendiriyor sizi. acı yemek gibi.
hesabın var mı? giriş yap