• burayı görmeseniz bir şey kaybetmezsiniz ancak görürseniz bir şeyler kaybedebilirsiniz.

    2007, tijuana'da yanımıza bir adam takılmıştı, birkaç sokak bizimle yürüdükten sonra iki polis bizi durdurdu. ellerimizi duvara koyduk, arama yaptılar. bizden bir şey çıkmadı ancak yanımızdaki adamın cebinde illegal maddelerin dışında cüzdan dahi yoktu. birlikte yürüdüğümüzü söylediler, bu yüzden üçümüzü de tutuklayacaklardı. ne oluyoruz derken, 100 dolar verirseniz bırakırız dediler, yanımdaki arkadaş ''oo turkoo yok öyle turkoo'' diye tuhaf tuhaf atarlanmaya başladı. tarzanca yaptığı pazarlık sonrasında 20 dolara anlaştık. polisler gitti.

    peşimize takılan adam polis ile tezgah kurmuştu ancak fark etmediğimizi düşündü sanırım, bizle aynı doğrultuda yürümeye devam ediyordu. o sinirle biraz itiştik, bağırmaya başladı, başka insanların da hızlı adımlarla bize yöneldiğini görünce herhangi bir sokağın içine doğru koşmaya başladık. tarlabaşının yanında lüks sayılacağı sokaklarda bir süre koşarak ilerledik. o filmlerdeki tavukların bıkbıklayarak koşuştuğu, tozlu, dar yollar. sonunda bir taksi bulduk ve sınıra döndük. taksici ile pazarlık yapmayı unutmuştuk, biraz fazla aldı bizden ama olsun dedik. aslında sokaklarda tavuk var mıydı emin değilim, uzun zaman oldu.
  • san diegoda yasayanlarin sakin gecme cok tehlikeli polis bile rusvet aliyor dediklerinde onlara gulerek nesi var benim ulkemde de aliyorlar korkmayin bize birsey olmaz dedigim, sokaklarda uyusturucu satiyorlar, kapkacta var bak dediklerinde o da var turkiyede bunlar cok ciddi sorunlar degil dedigim ama siniri elimi kolumu sallaya sallaya gectikten sonra aylardir san diegoda yasamanin etkisiyle insanin bir anda kendini apayri bir yerde hissettigi yer. tum gun cantami siki siki tutup dolastim. oysa ki hic bir sorunda yasamadim ama insanin ustunde surekli bir gerginlik oluyor. tijuana turkiyenin pis arka sokaklarina cok benziyor. dilenciler, zorla eline koluna yapisip sakiz satmaya calisan cocuklar, pazarliga acik dukkanlar, kusadasi gibi tatil beldeleri sokaklarindaki gibi kucuk restorantimsi yerler ve orda calisan garsonlar gibi israrci bir sekilde gel bizde taco ye sana 1.25$ a veririm demeler. sayelerinde turkiyeye gelen turistin nasil seylere maruz kaldigini anladim. insanlarin trafik kurallarina uymamasi. yayaya kirmizi yaninca yayalarin yurumeye baslamasi. sokakta sahipsiz hayvanlar. kisacasi turkiyenin az daha kotusu...
  • san diegoda oturan turklerin memleket hasreti cektiginde gittigi iki milyon nufuslu dev gecekondu mahallesi. binalari, trafigi, gurultusu, kalabaligi ve kirliligi ile guzel ulkemin ispanyolca konusan kopyasi gibidir (bkz: ucuncu dunya ulkesi)
  • amerika sınırına cok yakın bir meksika kasabası. ucuza eglenilinebilcek bir mekan. içki çok ucuz. dolarlarınızı meksika pezetasına çavirmek isteyen meksikalılara ve rüşvet koparabilmek için bilumum kanun yaratan polislere dikkat.
  • bir manu chao şarkısında da welcome to tijuana,tequila,sexo,marijuana...diye diye geçer...
  • tarlabaşını andırır. bir şey alacaksanız mutlaka pazarlık yapın, fiyatı 65 dolar olan bir şeye iki kere çok pahalı deyip gitmeye yeltenirseniz 20 dolara düşer. bir de kendinize dikkat edin tabi. alkol inanılmaz ucuz ama çok sarhoş olup her şeyinizi kaptırırsanız biraz pahalı oluyor. otobüste giderken içki dükkanına viski fiyatı sorup camdan satın alan insanlar falan var. normalde amerikalılar yeni tanıştığınızda türkçe merhaba, nasılsın falan demeyi öğrenmek istiyorlar, burda ilk olarak opiumun türkçesini öğrenmek istediler. velhasıl tehlikeli olabiliyor.
  • san diego'dan tijuana'ya geçerken herkes gibi elimizi kolumuzu sallaya sallaya geçtik, sınırda polis felan yok. us'ten sonra bir anda kültür şoku oluyor. geri dönüşte sadece us polisi durdurdu, pasaportlarımıza baktı, "niye geçtiniz" vs. bir iki soru sordu o kadar. mexica polisi ise sadece sahilde devriye geziyor. hatta resim bile çektirdik onlarla. bunun dışında gece geç saate kalmamıza ragmen bir tehlike göremedik en azından bir türk için tehlike yok denebilir. tehlike var diyenler için hafta sonu beyoglu, taxim arka sokakları tavsiye ederim.
  • ilaç regulasyonu yok, aslında var da yok sayılır.
    ilaç reçeteli ise biraz daha fazla ödüyor ve bekliyorsun, eczacı kalfası koşup gidip doktora yazdırıp geliyor. reçeteyi de satın alıyorsun yani bir anlamda...
    hani hastane karşısı eczaneler olur ya, burada da sınır karşısında var sıra sıra...
    camekanlarında ritalin, xanax falan yazıyor kartonlarda...
    bir de hakkat sakat bir yer.
  • yaklaşık 3 milyon nüfusu olan, meksika'nın abd sınırında bulunan, ülkenin en önemli şehirlerinden birisi.

    san diego, abd'nin en önemli ve en büyük şehirlerinden biridir(en büyük altıncı şehridir). tijuana da, san diego'nun dibinde bulunduğu için şehir kurulduktan sonra yüksek miktarda göç almıştır. bugün ise 3 milyon kişinin yaşadığı, suç yuvası bir metropol. meksika'nın kuzey sınırındaki en tehlikeli şehri genelde juarez olarak geçer ama tijuana'nın da suç oranı açısından pek aşağı kalır bir yanı yoktur. uyuşturucu tacirleri san diego gibi bir metropole geçebilmek için tijuana'yı daha çok kullanır. son zamanlarda da habire sınırda tünel keşfediyorlar zaten (bkz: el chapo)

    tijuana oldukça tehlikeli bir şehir, fakat şu iki şeye dikkat edilince bir sorun çıkmaz, rahatlıkla gidebilirsiniz:

    1) gece vakti dışarı mümkünse çıkmayın, çıkacaksanız da ana cadde avenida revolucion dışına kesinlikle ve kesinlikle tek başınıza gitmeyin.
    2) avenida revolucion dışındaki caddelerde değerli eşyalarınızı saklamaya özen gösterin.

    san diego'nun merkezinden tramvayla 40 dakikada sınıra gelebilirsiniz.

    şehirde yapılacak pek bir şey yok. aslında hiçbir şey yok. buraya gitmek için mantıklı nedenler şunlar;

    - striptiz kulüpleri
    - taco yemek
    - at yarışı izlemek
    - ilaç veya alkol almak

    bu şehirde her taraf eczane doludur. abd'de ilaç almak için reçete gerekir, fakat meksika'da biraz fazla para verince reçeteyi orada yazarlar size de ilacınızı verirler.

    abd'de alkol kullanmak için yaş sınırı 21 olmasına rağmen meksika'da bu sınır 18 olduğu için bu açıdan da popülerdir.

    harika taco yapan yerler vardır.

    at yarışı izlemek için gidilebileceğini san diego'daki bir taksiciden duymuştum, kendim tecrübe etmedim.

    striptiz kulüpleriyse kuzey amerika kıtasının en iyileridir(ayrıca giriş yaş sınırı 21 değil, 18)

    hafta sonları genelde san diego gençliğinin yarısı bu şehre akar. sebebi de malum, alkol ve striptiz kulüpleri.

    abd'den meksika'ya geçerken hiçbir kontrol yok, bildiğin turnikelerden geçerek meksika'ya geçiliyor. sadece sınıra birkaç asker koymuşlar, insanların bu kapıdan amerika'ya geçmesini önlemek için (çünkü amerika'ya geçiş için başka bir kapı var ve sıkı kontrol var).

    meksika'ya geçince taksicilerle pazarlık yapın, sizi şehrin can damarı avenida revolucion'a bıraksın. fix olarak 5 dolar istiyorlar ama zorlayın 3 dolara inerler. burada gezebilirsiniz, taco yiyebilirsiniz, hediyelik eşya alabilirsiniz, zebra gibi boyanmış eşeklerle fotoğraf çekinebilirsiniz. taco yemek için "panchos" isimli dükkanı tavsiye ederim. artık abd'de değilsiniz, meksika'dasınız ve meksikalılar pazarlığa sonuna kadar açık insanlar. hediyelik eşya alırken mutlaka pazarlık yapın, adamlar ölümüne turist kazıklama peşinde çünkü.

    insanların çok büyük kısmı iyi düzeyde ingilizce bilir, şehir amerika'ya 40 dakika uzak olunca böyle oluyor haliyle.

    inanılmaz sahillere sahiptir, fakat buralara gitmek için toplu taşıma kullanmaktansa taksi kullanmanızı önereceğim.

    sezar salatası'nın bulunduğu yer de bu şehirde, avenida revolucion üzerinde. orada sezar salatası yiyebilirsiniz.

    bu caddeye çok yakın bir yerde şehrin en ünlü striptiz kulübü mevcut, o da "hong kong strip club" diye geçiyor. hatta internet sitesi bile var buyrun: www.hktijuana.com

    fakat meksikalı taksici bana aynen şöyle demişti "hong kong strip club reklamını çok iyi yaptığı için o kadar ünlü, bana kalırsa adelante isimli club çok daha iyi"

    yerel insanların sözünü dinlemek lazım, dolayısıyla buralara gidecekseniz hong kong'a değil de adelante'ye gidin diyorum ben de.

    şehirde çok ucuza oteller bulabilirsiniz, geceliği 40 dolara çok merkezi yerlerde kalabilirsiniz. hostellerse çok çok ucuz, geceliği 5-6 dolar falan.

    çocuk istismarı inanılmaz fazla. yemek yerken habire yanınıza 4-5 yaşında çocuklar gelip sakız satmaya çalışıyor.

    tijuana ile san diego arasında gelişmişlik açısından herhalde bir 30 sene falan fark var. tijuana'ya geçince bildiğin taş devrine gelmiş gibi hissediyor insan. arabalar bile inanılmaz eski. (arada lamborghiniler görüyorsunuz ama elbette ki abd'den gelmiş oluyor)

    meksika pesosu almanıza gerek yok, amerikan doları her yerde geçiyor. boşuna para bozdurmakla uğraşmayın. illa da bozduracam diyorsanız sınırda otuz tane döviz bürosu mevcut. striptiz kulüplerine gidecekseniz tomarla bir dolar olsun cebinizde.

    şehirde yapacak başka bir şey ararsanız centro cultural tijuana'ya gidebilirsiniz, küre şeklinde bir binaya sahip. inanılmaz bir imax deneyimi sunmakta. herkesin mutlaka bir kere denemesi gerek, hatta sırf bunun için bile bu şehre geçilebilir. bunun dışında bir de balmumu müzesi var, bence bir numarası yok.

    abd'ye dönüş için belgeleriniz mutlaka tam olsun. eğer arabayla geçtiyseniz çoooook uzun süre sınırda vakit kaybedeceksiniz. çünkü san ysidro isimli bu sınır dünyanın en yoğun sınırlarından biri. öyle ki, bazı insanlar var san diego'da yaşayıp çalışmak için her gün tijuana'ya geçiyor ve bazı insanlar var tijuana'da yaşayıp çalışmak için her gün san diego'ya gidiyor.

    abd'ye dönüş için yaya olarak dönecekseniz öğleden sonra saat 3'ten önce sınırda bulunursanız yaklaşık 20 dakikada sınırı geçersiniz. eğer sonrasına kalırsanız kuyrukta 2-3 saat beklemek zorunda kalabilirsiniz.

    abd tarafına geçince de sınırdaki las americas outlet'e uğramanızı öneririm.

    bana kalırsa ziyaret edilmese de olacak şehir. centro cultural tijuana veya striptiz kulüplerine gitmeyecekseniz vakit kaybı diye düşünüyorum.

    bir de olayın şu yönü var, san diego'daki oteller çok pahalı olduğu için bazı insanlar otelini tijuana'dan ayarlayıp gezmeye san diego'ya gidiyor. fakat sınırı her gün geçmek zor olabilir, pasaport kontrolünde gıcık polisler çıkabiliyor çünkü.
  • meksika'nin gercekten gorulmeye deger sehirleri var, ve emin ol bunlardan biri kesinlikle tijuana degil..
    sirf meksika'ya girmis olabilmek icin sadece buraya gitmek gereksiz ve komik.
    ha yok ben macera istiyorum diyorsan, sacma sapan nedenlerden hapse atilmanin, tecavuz ile sonuclanan igrenc olaylarin
    yasanabildigini unutma. keske her sey yemekleri kadar guzel olabilse diyorsun, i-ih degil iste.
hesabın var mı? giriş yap