• anakronik bir durum olsa bile yaşanacaklar merak edilirdi.
  • tarih bilmeden tarih hakkında konuşmaya çalışan birinin attığı gereksiz başlık
    edit:imla
  • tarihi, türk dizilerinden öğrenilenlerle yorumlayamazsınız. kaldı ki tarih acabalarla izah edilemez ama bazıları merak buyurmuşlar.

    ikisi de türk hükümdarlardır. atatürk'ün timur'a hayranlık beslediği söylenir. hatta özellikle temir* diye bahsedermiş.

    timur türkçü, kanuni ülkücüdür. demem o ki, dışarıdan bir düşman yoksa kendileri arasında çarpışmaktan zevk alırlar. bu zevkin ispatı da timur ile bayezid arasındaki yazışmalardan anlaşılabilir. bu olayı da; arabalarıyla dolaşırken yolda karşılaşan dostların tampon tampona çarpışmasına benzetiyorum.

    (bkz: sidik yarışı)

    timur, her zaman için mitolojik bir kahraman gibi canlanır gözümde. kanuni ise sarraf olan bir bilge. filleri olan adam alır, kanuni'ye bir yüzük daha takardı.
  • bence üst olur bu maç. bir de handikaplı timur'a bastın mı oh mis
  • daha farklı bir durumda olmamızın önünü açacak durum. timur kanuni'yi esir edeceği için, kanuni oğlu şehzade mustafa'yı falan öldüremezdi.

    şehzadeler arasında bir kapışmada ise sarı selim'in mustafa'ya karşı şansı olmayacağı için devletin başına yetenekli bir hükümdar geçmiş olurdu. bu durum da bugünümüzü bile etkilerdi.
  • timur yine alırdı savaş zekası adamda full. fakat yavuz sultan selim ile karşılaşsa açıkçası kim kazanır emin olamam. yavuz kısa süren ömrüne rağmen en iyisiydi. kanuni kadar ömrü olsaydı osmanlı ne seviyelere gelirdi hayal etmesi bile imkansız.

    ha bir de uzun yaşasaydı fatih de sonucu değiştirebilirdi. istanbul'u fethettikten sonra roma'yı fethedeceği biliniyordu ki fatih gibi askeri bir deha bunu pekala yapabilirdi.

    edit: gelen mesaj üzerine düzeltme. bir arkadaş fatih'in askeri deha olmadığını belirtmiş. çok iyi bir devlet adamı, sanatsever ama askeri zeka konusunda zayıf imiş.
  • lan sanki yıldırım bayezid kötü komutandı ondan yenildi. kendine fazla güvenmesinden yenilmiş bazı tarihçilere göre, yoksa askeri olarak kanuniden geri bir yanı yoktur kanımca. timur ise safkan bir komutan, adamın işi bu aq, meslek edinmiş kendine vura vura gidiyor.
  • kanuni viyana kuşatmasındayken timur da tam istanbul’da oluyormuş, ahahaha çok komik olmaz mu lan? misal kanuni seferden dönüyor ve timur’u tahtta otururken görüyor filan.

    ya da kanuni revan seferindeyken timur’la karşılaşsalardı filan. timur reis bu sefer ceza indirimi uygular mıydı süleyman reise?
  • aynı dönemde hem osmanlı hem altınordu devletiyle savaşıp bir yandan kuzey hindistan fethiyle uğraşan ve çin'in de hükümdarı olan timur ile kanuni arasında yaşanacak ve sonucu önden belli savaş.
  • el clasico misali ama kanunin elinde imkan ve o odenemdeki gucu dusunuldugunde sampiyonlar ligi gibi olan yonetim kadrosu pasalari veziri ozellikle pargali donemi sebebiyle timur un pek sansi yok gibi
hesabın var mı? giriş yap