• bir grup idealist doktorun oluşturduğu yeni bir oluşum ve aynı adlı kitaba verdikleri isim.. günümüz sağlık sektörünün ve tıbbın geldiği noktanın insan sağlığı açısından ne kadar olumsuz sonuçlar doğurduğunu, dev kapitalist/ticari sağlık dünyasının çarklarına nasıl hizmet ettiğinin dikkati çekiliyor.. eskiden insan ömrü daha kısaydı, insanlar ortalama 50'li yaşlarında ölüyorlardı ama yaşamları boyunca sağlıklılardı, elden düşmüyor, hastane yüzü görmüyorlardı, şimdi ise gelişen ilaç sanayi ve teknoloji ile 70'li, 80'li yaşlara kadar yaşıyoruz ama nasıl yaşıyoruz? resmen sürünüyoruz, hastane hastane dolaşıyor, eczane eczane ilaç peşinde koşuyoruz.. yani uzun ama kalitesiz yaşıyoruz ve sağlık sektörünün dev oyuncularını zengin ediyoruz diyorlar özetle bu kitapta.. canan efendigil karatay'ın kitaplarında da yazdığı ve bu kitapta da aynı şeylerin paylaşıldığı mevzu; önemli olan hastalığı ortadan kaldırmak değil, kişinin hasta olmamasını sağlamaktır mottosu öne çıkıyor (bkz: koruyucu hekimlik).. sağlıklı yaşama önem veren her bireyin mutlaka okuması gereken bir eser.. katkıda bulunanların ellerine, beyinlerine sağlık.. izlemeye devam ediyorum..
  • birkaç doktorun bir araya gelerek günümüzde insan sağlığına hizmet vermekten çıkarak karlı bir sektör haline gelen tıp bilimine ve bunun günümüzdeki birtakım uygulamalarına yöneltilen eleştirilerinin toplandığı kitap.
  • sağlıklı yaşama önem veren her bireyin mutlaka ve mutlaka çekinmesi gereken bir eser! içindeki her şeyi zaten internetteki bir cok siteden bedava goruyorsunuz, yeni bir sey soyleyen veya yeni bir kesfi dile getiren kitap degil.

    bir grup, hayati boyunca ciddi bir akademik basarisi olmamis ve kendini meshur etme sevdalisi doktorun modern tıbba saldirisindan baska bir sey degil kitap. boyle bir kitapta onlarca rakam, arastirmalar ve istatistikler gormek istersiniz. .madem modern tıp bu degil diye ispatlayacaksiniz, o zaman kusura bakmayin ama elinizde rakamlarla basacaksiniz kitabi. ama yook, proflar sadece konusmuslar roportaj formatinda.

    hepsini gectim, yavuz dizdar'ın yazisini goren kisi zaten bu kitabi usulda birakir kafasi varsa. .adamın kitabin sonundakiaynakcasinin tamamı kendi roportaj ve kendisinin oldugu gazete haberlerinden

    hele bir de "modern tıp son 50 yılda bir sey cikaramadi ortaya" diye sallamiyorlar mi? alacaksin bunlari. gotureceksin dunyanin inde gelen arastirma laboratuarlarina ve ordaki kapıcılarla tartistiracaksin. yeminle onlar bile bu insanlara iddialarinin sacmaligini gosterebilir.
  • geçen gün birkaç dakika göz gezdirdiğim sonra kapatıp yavaşça yere bıraktığım kitap. şimdi misal benim baktığım kısımda kolestrolün kötü bir şey olmadığı kalp damar hastalıklarına sebep olduğunun yalan olduğu yazıyordu. tamam olabilir diyip okumaya devam ettim. adam buna kanıt olarak şunu sunuyor: "kalp hastalarının yarısından fazlasının kolestrolü normal". sonra kapattım zaten kitabı.

    her ne kadar burada hepimiz çok bilgili elit insanlar olsak da -hani olmaz ya- niye kapattığımı anlamayanlar çıkabilir belki açıklayayım. şimdi eğer kolestrolün kalp hastalıklarına sebep olup olmadığını öğrenmek istiyorsak kalp hastaları arasında kolestrolü normal değerler dışında olanların oranına değil, kolestrolü normal değerler dışında olanların kalp rahatsızlıklarına yakalanma oranına bakılmalı. kolestrol kalp damar hastalıklarındaki tek risk faktörü demiyor ki kimse zaten. yani bu adamın dediğinin "kanser tüm ölümlerin %13'ünü* oluşturuyor. kanser ölümcül bir hastalık değil." demekten hiç bir farkı yok. o kadar okul okumuşsun onu geçtim üzerine bir çok araştırma yapmışsın, hiç yapmasan doktora tezi yazmışsın (yazarlar arasında profesörler bile var) ama böyle bir savunma yapıyorsun. bu noktadan sonra haklı bile olsan beni kaybediyorsun.
  • ithaki yayınlarından çıkmış, dr. ilknur arslanoğlu'nun editörlüğünü yaptığı ve bir grup idealist doktor tarafından gönül verilmiş harika kitap.
  • gayet güzel bir kitap. çuvaldızı da kendilerine -solculara- batırarak gayet iyi bir iş yapmıştır.
hesabın var mı? giriş yap