• doctor vs. dentist
    ingilizcesinde de görüldüğü üzere dişçilere doktor denmiyor.
  • ingilizce'de dentist o yüzden diş hekimleri doktor değilmiş demiş bir arkadaş. akademik olarak açıklayayım durumu belki faydalı olurum. diş hekimliği fakültesinden mezun olan bütün öğrencilere verilen bir unvan var. ddsyani doctor of dental surgery. diş hekimliği tıp disiplininin cerrahi dallarından birisi olduğu için dds ünvanı verilir. bazı ekollerde bu durum dmd'dir yani doctor of dental medicine. tıp fakültesinden mezun olan her öğrenciye dr. unvanı verilir. ingilizce'de tıp hekimlerine md unvanı verilir. medical doctor yani. bir şekilde doktora yapan herhangi bir hekime phdunvanı verilir. ha benim için fark etmiyor ister dişçi deyin ister diş hekimi ister dmd/dds. bir çok tıp hekiminden daha rahat çalışma şartlarımız olduğu bir gerçek. zorunlu hizmet olmadan istediğimiz gibi, istediğimiz yerde çalışmaya başlıyoruz. hayat standartlarımız gözlemlediğim kadarıyla kendini sıralarda çürüten bir çok doktordan daha iyi. bu gibi durumlar göz önünde bulundurulduğunda diş hekimliği daha avantajlı görünüyor. ergen birinin bu lafının bu kadar gündem olmasının sebebi aslında iki meslek grubununda aşağılık kompleksine sahip olmasından kaynaklanıyor.

    şu anda twitter'da dönen bir kavgaya sebebiyet veren konu.

    mesele 3. sınıfa yeni geçmiş bir tıp fakültesi öğrencisinin diş hekimlerini aşağılaması.

    #tıpçılarsendenutanıyor diye bir etiket oluşturmuş diş hekimliği öğrencisi arkadaşlar. detayları buradan takip edebilirsiniz.

    5. sınıfa yeni geçmiş bir diş hekimliği öğrencisiyim. bugüne benzer bir çok olaya şahit oldum. bir çoğu tıp fakültesinden temel bilimler dersine gelen öğretim görevlileriydi. sürekli siz dişçisiniz, çok bilmenize gerek yok gibi cümleleri çok duyduk. yalan yok, sizde hekim olacaksınız, o yüzden bunların hepsini çok iyi öğreneceksiniz diyen hocalar da dersime girdi.

    hiçbir zaman anlayamadığım bir olay var bu konuyla alakalı, tıp fakültesi öğrencilerinin egosu değil, bu egoyu kendilerinde hak görmeleri. biz tıpçıyız, o yüzden her şeyi yapabiliriz kafasını hiçbir zaman anlamadım. hayattaki tek başarısı, bir kaç soru fazla yapıp tıp fakültesine gitmiş öğrencilerde gözlüyorum bu durumu. hacettepelilerin, cerrahpaşalıların bu tarz gereksiz tartışmalara dahil olmadığı da dikkatimi çeken başka bir konu. sanki hiçbir diş hekimliği öğrencisi diş hekimliği isteyerek seçmemiş gibi davranmaları oldukça üzücü, hepsi tıp kazanamadığı için diş hekimi oldu sanıyorlar. bu gerçekten komik bir durum bana göre.

    tıp okuyarak statü kazanmayı ummak çaresizliğin, mutsuzluğun kaçıncı seviyesi bilmek isterim.
  • tıp eğitimi altı sene, diş hekimliği eğitimi ise beş senedir.
    ikisini de bitiren hekim olur.
    üzerine doktora yapan diş hekimleri doktor ünvanını alır.
    öte yandan, pratisyen hekim ve diş hekimlerindeki egonun onda biri uzman doktorlarda yoktur.
  • oncelikle: (bkz: acilin ben dis hekiyim)

    simdi arkadaslar bu konuya ufak bir aciklik getirmek istiyorum. 5 sene ogrencilik hayati, uzunca seneler doktora egitimi aldim (sene vermeyecegim ifsa olabilirim hehe).

    bu dis hekimi asagilayan tipcilar var ya... heh mallar tamam o konuda ben de hem fikirim de, ulan bizim kendi hocalarimiz bile bizi asagiliyordu. biz fakultede asagilanarak buyuduk. yani bu fakulte bittiginde ben kendimi gercekten asagilik ve ise yaramaz biri olarak hissetmek uzereydim ki meslege atilinca o isin oyle olmadigini gordum.

    ote yandan tipta durup dururken bu insanlari asagilayan tipler sadece dis hekimlerini degil, eger uzman olursa diger uzmanik branslarini da ezmeye basliyor. hayir gogus cerrahi oldun, niye jinekolojiyi asagiliyorsun, sen mi yapacaksin sanki dogumu gudik!..

    konu konuyu aciyor efem, ama ayni tipler bizde de var;
    -bir anabilim dali otekini asagilar,
    -pratisyen dis hekimi muayenehane acip paranin kralini vurur tum okulu asagilar,
    -okuldaki hocalar gider muayenehane acip kazanani asagilar.

    amaaaa. sorunu cozulmesi gereken zor hasta gelince muayenehane acan arkadas hastayi fakulteye paslar, fakultede birbirini yerden yere vuran bolumler hastayi bomba gibi birbirinin kucagina atar. sonuc genelde cerrahide disin cekimiyle biter. yani ne guzel di mi, hasta ex olmuyor, yakinlari orayi basmiyor falan. en fazla dis cekiliyor. evet tibbi olarak bu tur seylerle ugrasmadigimiz icin gercekten cok sansliyiz, allah isin o kismiyla ugrasanlara sabir ve guc versin.

    ayrica sana diyorum tipci arkadasim: ben dis hekimiyim diye beni niye asagiliyorsun? yani bana ihtiyacin var... bakkali, taksi soforunu, pilotu, copcuyu asagiliyor musun? muhtemelen... bizdeki hoşaflar da asagiliyor ordan biliyorum.

    topunuzu keseyim...
  • bir dis hekimi olarak isimden memnunum, severek yapiyorum. ihtisasimi yaptim, cene cerrahi oldum; dunyaya bi' daha gelsem yine aynisini yaparim.

    tip doktorlugu daha zor bir dal bence, ozellikle ulkemizde. ugrastigin kitle belli, alacagin para belli. restorana gidip fiyat/kalite oranini saptiyoruz ya; bence turkiye sinirlari icinde dis hekimliginin fiyat/kalite orani daha mantikli. canimdan cok sevdigim bir kardesim var. onu da ayni yoldan goturmeyi planliyorum. tip doktoru arkadaslarimin daha zor icra ettikleri bence daha yuce bir meslekleri var. bizim gibi hasta secme sanslari yok, mecburi hizmetleri var, e maddi konulara hic girmeyecegim. bu soylediklerim elbette bireysel beklentilerle alakali. belki "otama" en buyuk motivasyondur bazilarina, e insan ruhunu ne doyuruyorsa onu secmeli.

    bu kiyaslamayi universite sinav tercihlerini yaparken yapacak arkadaslar icin bir ornek verecegim ve kizmayacaksiniz. kizacaksaniz okumayin :) lisedeki sira arkadasimla ayni puani yaptik. ben istanbul'da dis okurken o istanbul yakinlarinda tip okudu. sonra okullari bitirdik, uzmanliga basladik. o genel cerrahiye girdi, yarim senede 3 dava yedi, ayda 14-15 gece nobeti tuttu; sonra genel cerrahiyi birakti. benim uzmanligim bitti. o tekrar tus'a hazirlanip, hasta gormemek icin farmakolojiye girdi. lisansin 3. sinifindan beri ciddi miktarda calistim; iyi paralar biriktirdim. en iyi arkadasim insallah 3-4 yila uzmanligini bitirecek. isteyene daha fazla detay veririm. boyle ulkeye, boyle hekim iste. baskalarini uzun demiyorum. ama once kendinizi uzmeyin.
  • tip hekimi olarak gorusum karsilastirma yapilmamasi gerektigidir. dis hekimleri turkiye sartlarinda kraldirlar. gece acil nobetinden tutunda direkt dis ve cene alaninda ozellesmelerinden mutevellit kafama zicayim diyorum, keske dis hekimligi fakultesini yazsaydim.
  • tıp hekimliği lisans programı 6 sene. diş hekimliği lisans programı 5 senedir.

    tıp hekimi uzmanlık eğitimi olmazsa olmazdır. ancak diş hekimliğinde uzmanlık eğitimi alınmadan da muayenehane açılıp işe başlanabilir diye biliyorum.

    ikisi de zor, zeki ve çalışkan kişilerin kazanıp okuduğu bölümlerdir.
  • dişhekimi zorunlu olarak operatördür, vücudu ve emeği ile çalışır,sadece masasından ilaç yazan pratisyen hekimlerle kıyaslanamaz.

    edit: söylediğim, hastalara üşenmeden türlü müdahalelerde bulunan hekimler için değildir, ancak ciddi oranda hekim elini kirletmemektedir.
  • nerden kapiliyorsunuz boyle sikik tartismalara. birisi ortaya birsey atiyor direk sol frame parliyor. bos isler bunlar.

    not:iki sektorden birisindeyim.
  • (bkz: ayrılsak da beraberiz)

    diş hekimlerini aşağılayan tıpçılar, diş öğrencilerini küçümseyen temel bilimci hocalar olduğu gibi kendini tıp doktoru sanan diş hekimleri de hep vardır ve tespitlerime göre genelde iyi okullarda okuyan/okumuş diş hekimleri ve tıpçılar hiç bu işlere bulaşmazlar. bu iki bölüm ne birbirinin alternatifidir ne de biri birinden üstündür. ortak çalışma alanları da vardır ayrı alanları da. bırakın şu işleri artık yıllar oldu bi anlaşamadınız
hesabın var mı? giriş yap