• genelde beklediğinizden fazla puan aldığınız sınav. fakat maalesef geçerliliği yalnızca iki yıl sürüyor. bence bu iki durum da işin fazlasıyla ticarete döküldüğünün göstergesidir.
  • sonunda (7.haftada) sonuç belgesi ulaşan sınav. lakin beni bir düşünce sardı, bu belge neden bu kadar dandik? şöyle bir şey var google'da ama bu belge şimdi imzalı damgalı resmi belge mi oluyor? benim daha önce gördüğüm belgeler diploma gibin şekil şeylerdi, bu ne? sınavı ayrı rezil, belgesi ayrı rezil yaa püü.
  • iki bucuk ay once siparis verdigim skor raporu hala okuluma ulasmamistir. biraz ets rezaleti tadinda bir entry olacak ama verdikleri surenin ustunden bir o kadari daha gecmesine ragmen registrara ulasan bir sey yok. turkiye destegine attigim e-mail de tahmin ettiginiz gibi uc haftadir cevapsiz. parasi odenip alinmis bir servis var ama sikine takan yok, versen ben elimle registrara gotururum senin abuk dagitiminla ugrasmam zaten.

    lisans ustu icin de bunlarla muhatap olacagimi (olamayacagimi) dusundukce anevrizma geciriyorum.
  • twetwetwehrdfhdfhdfhsdfr
  • ets denilen amına koyduğumun kar amacı gütmeyen vakfı tarafından düzenleniyormuş.

    ulan kredi kartıyla ödeme yaparken kartın limiti yeterli değilse, 2. ödeme esnasında 20 dolar daha kesiyorlar. sebep, yalnızca ilk ödeme teşebbüsünde işlem gerçekleşmediği için.

    http://www.youtube.com/watch?v=hq6-w1zwrwc#t=6
  • r:28 l:29 s:23 w:23 ve toplamda 103 ile camiada boy gösterdiğim sınav. speaking rezaletini bekliyordum zaten ama onun dısında beklediğimden on puan falan yüksek aldım.
    istanbul language center-beşiktaş şubesinden bahsedecek olursak, oldukça kücük bir sınıfta sınava girdik ve sadece on dakika ara olması sebebiyle içerideki havasızlık ilk yarım saatten itibaren dayanılmaz oldu. onun dışında yanımdaki elemanın konuştuklarını dinlemekten kendi speakingime konsantre olamadım hatta öyle ki 3 speaking partında falan süre bitmesine ragmen konuşmaya devam etmişim. herkesin içinde bağıra bağıra konuşma kısmı biraz sıkıntılı ama bende fazla gerginlik yaratmadı. buna kendinizi önceden hazırlayın yine de. bi alman arkadaşım konuştuklarını telefona ses kaydı yapıp sonra tekrar dinleyerek speakinge çalıştığını söylemişti. ben yapmadım ama bence faydalı bi yöntem.

    writingde yazdıklarımı okuyacak sure kalmadı, muhtemelen spellingten falan puan gitti bu yüzden. ama genel olarak kolaydı, daha uzun bi süre olsa daha güzel seyler yazılabilir tabi. benim sorunum ikinci essayde aklıma yazacak birşey gelmemesiydi. bu nedenle savundugum seyi cok iyi destekleyemedim. buraya notefulldan çalışmakta fayda var, ben bi hafta çalıştığım için writinge vaktim kalmadı, genelde speaking sorularına bakmıştım.

    reading ve listeningde sorunum yoktu. listening zaten bana en kolay gelen bölüm. reading'te de parçaları okumak yerine direk sorulara bakıp sorulan şeye göre paragrafa dönmenizi öneririm. bütün parçayı en baştan okumak hem zaman kaybı, hem de akılda pek bişey kalmıyor çünkü.

    bunların dışında, in notefull we trust diyorum, yarışmacı arkadaşlara başarılar diliyorum.
  • ayın* 28'inde girdiğim versiyonunun, son derece acil ihtiyaç duyduğum skorunu yana döne bekleyip günde 3 öğün hesabıma giriş yaparken bugün gelen mail'le bana "teknik bir sorundan ötürü speaking kısmının anlaşılamadığını ve sınavı da yalnızca speaking şeklinde tekrarlayamayacaklarını" belirtip özür dileyerek istediğim tarihte ücretsiz olarak yeniden sınava girebileceğimi belirten yetkililere sahip ingilizce ölçme aracı.

    aslında gayet rahat bitirdiğim essay'de, son anda artistlik yapmaya kalkıp bir cümleyi daha süslü hale getirmeye çabalarken biten süreyle yarıda kalmamdan ve speaking'de konuya aşırı kaptırıp süreyi unutarak uzun uzun anlatıp son saniyede apar topar bir kapanış yapmamdan kaynaklanacak puan kaybının ortadan kalkmasına mı sevineyim, sonucu -belki de fazlasıyla- geç alacağıma mı üzüleyim, şaşırdım.

    edit: ve telafi için girdiğim toefl'ın da geçersiz sayılacağına neredeyse eminim. dün bakırköy ilm'de girdim. bu defa da arkadaşlar fotoğraf çekme kısmında aşırı ağır davrandığı için sınava 10.30'da başladık ve ben writingde ilk essay'in son paragrafını yazarken bilgisayarım kapandı. kulaklığı çıkarıp elimi kaldırdığım sırada da tüm salonun bilgisayarlarının kapandığını fark ettim ve sistemi düzeltip yeniden açmaları 1 saate yaklaştı.

    allah sonumuzu hayır etsin. ne lanetmiş arkadaş.
  • toefl ibt halihazırdaki ingilizce bilginiz ile birlikte ingilizceyi iletişim maksatlı kullanabilme yeteneğinizi de ölçen bir sınavdır. bundan dolayı, bir çok dil kursunun size dayatacağının aksine, ingilizce öğrenmek ile toefl'a çalışmak birbirinden ayrı tutulması gereken iki süreçtir. çoğu durumda, sağlam ingilizce bilgisine sahip olmak toefl'ı tanımayı kolaylaştıran bir etken olduğu için de önce ingilizcenizin almak istediğiniz puan için yeterli olup olmadığını öğrenmeniz gerekir.

    bunun için öncelikli olarak yapmanız gereken, size seviyenizi üç aşağı beş yukarı gösterebilecek güvenilir bir yeterlik sınavını, hiçbir harici kaynaktan (sözlük, grammar referans kitabı vs.) yararlanmadan uygulamanızdır. testte elde ettiğiniz skora göre dahil olduğunuzun seviyenin de toefl ibt'de hangi puana denk geldiğini bu adreste toefl ibt scores and the cefr başlığı altında bulabilirsiniz. eğer almak istediğiniz puan ile burada çıkan puan arasında 10 dolaylarında bir fark var ise bu açığı rahatlıkla kendiniz kapatabilirsiniz. aradaki fark 10'dan ne kadar uzakta ise, profesyonel desteğe olan ihtiyacınız da o kadar fazladır. ben öncelikle, aradaki farkı kendiniz kapatabileceğiniz durumlarda neler yapabileceğinizden bahsedeceğim. bunları yapmanızı istemekteki amacım ise sizin için yabancı bir dil olan ingilizce ile mümkün olabildiğince samimi bir hale gelmeniz.

    1. dediğim gibi, toefl aynı zamanda ingilizce kullanarak iletişim kurabilme yeteneğinizi de ölçen bir sınav. o yüzden, günlük hayatınıza ingilizceyi olabildiğince fazla dahil etmeniz gerekiyor. haber mi okumak istiyorsunuz, hurriyet daily news okuyun. neyi seviyorsanız onunla ilgili ingilizce birşeyler okuyun. sevdiğiniz, takip ettiğiniz konular ile ilgili bloglar bulun ve onları okuyun.

    2. sınava hazırlık sürecinde mümkün ölçüde türkçe'den uzaklaşın. bu bakkalınızla bile ingilizce konuşun demek değil tabi ki. şartlarınız ne kadarına el veriyorsa onu yapın. en basitinden, telefonunuzu, tabletinizi, bilgisayarınızı ingilizce olarak kullanın. ingilizce konuşma/yazışma yeteneğinizi kullanarak iletişim kurabileceğiniz arkadaşlarınız varsa onlarla konuşmaya çalışın.

    3. konuşabileceğiniz insanlar yoksa da bir zahmet buluverin. lang-8 diye bir site var mesela. insanlar birbirlerine dil öğrenmek konusunda yardımcı oluyor. siz de, ingilizceyi iyi olan ve türkçe öğrenmek isteyen birisini bulup (genellikle erasmus ile gelecek olanlar oluyor) karşılıklı bir yardımlaşma içinde, tabiri caizse, bir taşla kuş katliamı yapabilirsiniz.

    4. takip ettiğiniz dizileri ve izlediğiniz filmleri altyazısız olarak izlemeye çalışın. çok zorlanıyorsanız, ingilizce altyazı ile izleyin. ancak şunu unutmayın: ingilizce altyazı ile izlediğinizde anlıyorsanız, altyazısız olarak izlediğinizde de anlamaya çok yakınsınız demektir. nasıl şekersiz çay içmeye tat alma duyunuzu alıştırmanız gerekiyorsa, sadece ingilizce duyduğunda bunu anlaması için de kulaklarınızı ingilizceye maruz bırakmanız gerekecek.

    5. bir de, test admin olduğum salonlarda sınava giren bazı arkadaşların, writing kısmını klavye üzerinden yapacaklarını bilmelerine rağmen hala harf arayarak yazdıklarını görüyorum. eğer böyle bir sıkıntınız varsa, boş vakitlerinizde klavye ile pratik yapmanızı tavsiye ederim. zira, writing'de zaman problemi zaten var olduğu için bir de klavyede harf aramak ile zaman kaybetmeyin.

    gelelim, almak istediğiniz puan ile mevcut seviyeniz ile alabileceğiniz puan arasındaki farkın kayda değer sayılabileceği durumlara. bu durumda, herşeyden önce, işin ehli bir hocadan özel destek almanızı tavsiye ederim. çünkü, aradaki bu fark belirli alanlara odaklanmayı zorunlu kılıyor ve belirli bir disiplin altında çalışılmaz ise çoğunlukla sorun oluyor. ancak, dil okullarını kesinlikle önermem. adamların sizin kanınıza girip, önce umut verip sonra da o umudu satabilmek gibi takdire şayan bir yetenekleri var. ancak ve ancak birebir ders alacaksanız dil okullarına gitmeyi düşünebilirsiniz. bundaki temel sebep, hocanın sizin writing ve speaking çalışmalarınızla özel olarak ilgilenmesinin gerekli olmasıdır. ancak, o durumda da ücretler fahiş oluyor. özel bir hoca ile çok daha ucuza, daha verimli bir çalışma gerçekleştirebiliyorsunuz.

    kaynak önerilerim ise şöyle olacak:

    1. official guide to the toefl test: bu kitabı, sınavı da hazırlayan ets hazırlıyor. başka birşey için değilse bile, sadece bu yüzden alınması ve göz atılması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. ayrıca, yine ets'nin official toefl ibt tests with audio diye bir kitabı var. bu kitapta da geçmiş yıllarda çıkmış 5 adet full toefl ibt sınavı var. bu da göz atmaya değer bir kitap.

    2. delta's key to the toefl ibt: advanced skill practice: bu zamana kadar kullandığım kitaplar arasında en yararlı olanı diyebilirim. hem içerik hem de stil olarak gerçek sınava çok yakın. öğrencilerin genel itibariyle en fazla verim aldıklarını düşündükleri kitap olarak öne çıkıyor.

    3. barron's toefl ibt superpack: bu da gayet iyi bir kaynaktır.

    4. cracking the toefl ibt: 2015 basımını henüz kullanma imkanım olmadı ancak kullanan bir arkadaşım çok beğenmiş. o yüzden edinme imkanınız olursa kontrol edebilirsiniz.

    5. 400 must-have words for the toefl: vocabulary için kullanabileceğiniz açık ara en iyi kitap.

    speaking ve writing için ise kitaptan ziyade ouliogroove ve notefull kanallarını izlemenizi öneririm. buradaki taktikleri kitaplardaki alıştırmalar üzerinde deneyebilirseniz.

    haricen sormak istediğiniz birşey olursa da yeşillemeniz yeterli. keyifle kalın.

    edit: bu konuda fazlaca soru aldığım için belirtme ihtiyacı hissettim. dileyen adaylara, benimle iletişime geçmeleri halinde ücretsiz bir seviye tespit sınavı sağlayabilirim. bu sınavın sonucuna ve toefl ibt'den almak istedikleri puana bakarak tavsiyelerde bulunabilirim. ayrıca, cüzi bir ücret karşılığında size tam bir toefl ibt practice test sağlayabilirim ve speaking ve writing dahil olmak üzere tüm bölümler için yanıtlarınıza geri bildirimde bulunabilirim.
  • 7 mart'ta turk amerikan dernegi'nde girdigim sinav. sinav yapilan sinif yer altindaydi ve havalandirmasi yetersizdi. ote yandan, aradan sonra speaking bolumune beraber baslatmalari oldukca iyi oldu.

    sinava gireceklere tavsiyem writing icin alt+shift yapip ingilizce klavyeye alismalari, speaking icin de notefull videolarini izleyip, cevaplarini kaydederek calismalari. tum bolumler icin ets'in hazirladigi toefl official guide denemelerini mutlaka cozmenizi tavsiye ederim. benim icin en faydali kaynak bu denemeler ve ornek cevaplari oldu.

    ayrica sinifa su sokmaniza izin verilmiyor, ilk asama da oldukca uzun surdugunden dolayi bolca su icin. ikinci asama oncesi ise enerji gerekiyor onun icin de arada yemek icin yaninizda elma, armut vs. gibi mevye getirmelisiniz. ben bir elma, bir de armut yedim.

    sonucumu sinavdan 8 gun sonra aldim. 4(+1 hazirlik) yil boyunca egitim dili ingilizce olan bir okulda okudum ve sinav icin de 1 ay calistim. sonucta 107 aldim( r:29, l:27, s:26, w:25). calismam sonucunda reading ve listening kisimlarinda gelisme sifira yakin olurken speaking ve writing'de 5'er puanlik bir artis sagladim.
  • sınava geçen hafta girdim, sonuçlardan bihaberim (sonuçlar geldi: r:26, l:24, s:23, w:25) ama bence englishsimpletv kanalı son dakikada bile işe yarayacak bilgi ve teknikler içeriyor, keşke sınavdan önceki son akşam değil de biraz daha erken denk gelseymişim dedim.. speaking ve writingde zorlanacağımdan emin olmanın verdiği sıkıntıyla sınav tarihine bi ay kala notefullun writing ve speaking videolarına çalışmıştım (evet videoya çalıştım, not filan aldım deftere, ama pratik yapmadım ve bunun eksikliğini de sınavda yaşadım elbette). reading ve listeningde kendime diğer bölümlere nazaran daha çok güvendiğimden ve iki yıl önceki ielts sonucumun da bunu tasdikler nitelikte olması sebebiyle, zaten azıcık olan olan çalışma şevkimi speaking ve writinge adadım, sınava reading ve listeninge hiç çalış(a)madan girdim, bir örnek test çözseymişim iyi olurmuş, bkz:

    readingde ilk parçayı baştan sona okudum, sonra her soruda zaten parçaya da erişebildiğimi görünce, diğerlerinde yalandan scroll down yapıp, sorular geldikçe okudum. kısmetime 4 reading geldi, keşki o fazla soru listeningten gelseydi, kısmet(sizlik)..her readingin sonunda gelen 6 tane cümleden üçünü seçmemi isteyen o 2 puanlık özet sorusunu ilk defa görmenin yarattığı şaşkınlıkla önce cümleleri sıralı dizmeye çalıştım, baktım olmuyo parçaya bi gideyim dedim, sonra soruya geri döneyim diyince de diğer parçaya geçince sınav, gitti 2 puanlık soru diye mini bi ağıt yakıverdim, preview denen naneyle kazayla atladığım bu soruya kavuşunca yaşadığım mutluluğu anlatamam, bunlar hep cahillik.

    listening için ben de tekrar ediciym, not alıcam diye kasmayın, başlarda alayım dedim, sonra baktım yazmaktan dinlediğime konsantre olamıyorum, konuşmalar 3-5 dakka bişey zati, sorular da her listeningden sonra taze taze geliyor, yanisi dinlenilen ana konsantre olmaya çalışmak en güzeli, bu da cahillik.

    speaking kısmında englishsimpletv hayat kurtarabilir. bu bölümde saate bakmak önemli, ben saat yerine notlarıma baktığımdan süreyi yetiştiremedim son soruda. bi de iki tane bip var, ilk soruda ilk bipte konuşmaya başlayınca ikinci bipte önce bi susup baştan konuşmaya başladım, bu saflık.

    writing içinse farklı bir teknik içeren şu englishraven videosuna bakmanızı öneririm. hoş ben sınavda asıl essayin kelime sınırını geçemedim, kaç kelime yazdım onu bile hatırlamıyorum, 300'den az ondan eminim, ama bu yolla en azından başı sonu belli bi şey yazabildim, aksi halde daha ben sonuç bölümüne gelemeden sürem bitmiş olacaktı muhtemelen, buna ne desem bilemedim, tembellik.

    sınava ankara-odtü yabancı diller bölümünde girdim, teknik veya başka bir sıkıntı yaşamadık, 10-15 kişi kadardık, tobb da iyiymiş dedi görevli, sınava yarım saat kala orda olmanız yeterli, bi kağıt imzalattılar, önce tek tek fotoğraf çekmek için içeri aldılar, sonra herkes kendi fotosunun olduğu bilgisayara geçip sınavına hazır olduğu anda başladı.

    başarılar.
hesabın var mı? giriş yap