• formülü c29h50o2 olan, e vitamini, yani alfa, beta, gama ve sigma olmak üzere 4 izomeri olan tokolün metil türevleri.
  • e vitamini.
  • aterom plağı oluşumunu önlemeye büyük katkısı olduğu düşünülen antioksidant madde.
  • vitamin e 'nin başlıca kaynağı bitkisel yağlardır. 1925'te bishop ve evans'ın üremeyi arttırıcı özelliğini saptadıkları e vitamini , hücre duvarındaki lipitleri kaplayarak serbest radikallerin etkisindn korur. binevi koruyucu antioksidan...başlıyorum;
    -aromatik halkalarındaki metil grupları farklı pozisyonlarda olmalarına rağmen, farklı kaynaklardan elde edilen tokoferol ve tokotrionellerin izoprenoid zincirleri hep aynıdır. tokoferoller tek başlarına veya diğer antioksidan maddelerle birlikte kozmetik ürünlerde yaygın olarak kullanılır. antioksidan açısından tokoferoller şöyle sıralanır:
    delta> gamma > alpha > beta
    -turnusol yağı veya zeytinyağının tokoferolü alpha- tokoferolken, buğdayınki beta, soya ve mısır gamma tokoferoldür. mısır yağında aynı zamanda alpha t. bulunur.
  • bildiğimiz e vitamini.

    sekiz formu bulunur. bunların dördü tokoferol (?, ß, ?, ?) dördü tokotrienollerdir. bu formlar arasındaki farklılıklar halka yapıdaki metil gruplarının yerleşimine bağlıdır. tokoferoller ve tokotrienoller arasındaki fark ise yan zincirdeki doymamış bağlar yönündendir. bunların hepsi tokol çekirdeğine sahiptir. doğada en çok bulunan alfa-tokoferoldür. e vitamini yağda çözünen önemli bir antioksidandır ve özellikle hücre zarları ve lipoproteinlerde önemli antioksidan işlevler görmektedir. doymamış yağ asitlerinin vücut dokularında oksidasyonunu önler. böbrek üstü bezi ve beyinden salınan hormonların dayanıklılığını arttırır. tümor oluşumuna karşı etki gösterir. alyuvar zarlarının dayanıklılığını arttırır. vitamin e’nin selenyum (se) ile de ilişkisi vardır. se, glutasyon peroksidaz enziminin ayrılmaz bir parçasıdır. glutasyon peroksidaz hücre membranında peroksidasyon olayını önler ve hücre oksidatif denerasyondan korunmuş olur. bağışıklık sistemi üzerine de önemli etkileri vardır. özellikle yardımcı t lenfosit sayılarını ve aktivitelerini arttırıcı etkisi vardır. e vitamini ince barsaklardan %20-80 oranında emilir, şilomikron içinde lenf sistemine emilerek dolaşıma geçer sonrasında kan yoluyla karaciğere gelir. serbest tokoferol esterleşmiş olandan daha kolay emilir. kullanılmayan miktarın fazlası genellikle safra aracılığı ile dışkıdan atılır. çoğu yağ doku ve karaciğerde depo edilir, az miktarda da kalp, kas dokusu, testis, böbrek üstü bezi ve beyinde depo edilir.

    yetersizliğinde üreme foksiyonları bozulur. testis ve ovaryum dejenerasyonları görülür. kanatlı hayvanlarda osteomalazi gözlenir. kaslarda dejenerasyon ve kas atrofileri oluşur. bağışıklık sistemi önemli ölçüde zayıflar. vitamin e yetersizliğinde, hücre duvarı yapısı bozulur. embriyonik gelişim yavaşlar. vitamin e ve selenyum’un birlikte yetersiz olduğu durumlarda çizgili kaslarda doku yıkımı ile karakterize, kuzu, oğlak ve buzağıların önemli kas dejenerasyonu hastalığı olan beyaz kas hastalığı ortaya çıkar. vitamin e fazlalığına sık rastlanılmaz. tedavi amaçlı yüksek doz e vitamini kullanılması sonucu vitamin k’nın emilimi baskılanır. hayvan deneylerinde yüksek dozların büyümeyi durdurduğu, kas zayıflığına neden olduğu ve alyuvar sayısını azalttığı görülmüştür.
  • zeytinyağı içeriğinde de bulunan antioksidan bileşen, e vitamini.
hesabın var mı? giriş yap