• zehir bilimi.
    fare zehiri uretme yollarindan cok zehirlerin etkilerini, nasil korunulacagini, antidotlari* vs inceler. farmakolojiyle yakin paslasir.
  • kimyasalların ve bazı fiziksel ajanların, biyolojik sistemler üzerinde oluşturduğu etkiyi zaralı yönlerinden inceleyen bilim dalı
  • bu bilim der ki: hersey ama hersey toksiktir. önemli olan dozudur.
  • araştırmalarında insanları öldürmek yerine hayvanları öldürmeyi tercih eden, etmek zorunda kalan bilim. hoş artık toksikolojik incelemelerde hücre ve doku kültürleri kullanımı da gelişmektedir, ancak yasalar hala her türlü kimyasal için organizma deneylerini şart koşmaktadır. hayırlı olanı da budur, zira bir maddenin özellikle memeliler gibi inanılmaz karmaşık organizmalarda kısa, orta ve hepsinden önemlisi uzun vadede yol açacağı toksisite doku testleriyle tahmin edilemez. bir kimyasalın doku testlerinde toksik sonuç vermesi gelişiminin durdurulmasına yol açmaya yeterlidir, ancak bir negatif sonuç kesin kabul edilmez. ayrıca günlük kabul edilebilir doz, ld 50 gibi ölçümler de madde toksik olsa bile yine hayvan deneyleriyle yapılır.
    hayvan deneyinden geçmemiş bir kimyasal maddeyi sadece doku kültürü testlerinde kısa vadede zararsız çıktı diye kendine enjekte ettirecek ya da yiyecek insan yoktur, varsa da salaktır.
    bununla birlikte, özellikle kozmetik, probiyotik besin üretimi gibi "gereksiz" sayılabilecek branşlardaki testler için hayvan katliamına (katliam, gerekli denek sayısı testlerin türüne istenen kesinliğe göre logaritmik artıyor, bir test de bir kere yapılmıyor, onbinlerce fare öldürülmesi gerekebilmekte) dur denebilir, ancak dur derken bu "dur"un yöneltileceği zümre örneğin kozmetik firmalarıdır, toksikolojik araştırma enstitüleri değil.

    bir toksikolojik test kimi zaman binlerce, hatta milyonlarca insanın hayatını kurtarabilir. toksikologları sevin.
  • national geographic turkiye'nin mayıs 2005 sayısında yer alan 12 zehirli öykü ile ürkerek tanıştığım bilim dalı.
    http://www.nationalgeographic.com.tr/…&yil=05&ay=05
  • zehirlerin; kaynakları, canlıdaki fiziksel, kimyasal ve biyolojik etkileri, zehirlerin toksikokinetiki (emilme, vücutta dağılma, metabolizma, vücuttan atılma), zehirlenmelerin klinik, kimyasal, biyolojik ve anatamo-patolojik tanısı, sağaltımı ve korunmasından bahseden bilim dalıdır.
  • (bkz: zehirbilim)
  • bunun dersi vardır dersi..
  • a$ik oldugum kimya'nin en sevdigim cocugu.
    toksikolog olmak buyuk cesaret ve kararlilik gerekir.
    erkeklik yapıp bi tadiyim lan derseniz, kobay fareleriniz gibi yamulursunuz.

    toksikologlar tek yasamali ve toksikoloji labaratuvarlari icin en az 2 odasini labaratuvar dizaynina getirmelidirler.
hesabın var mı? giriş yap