• boston celtics'in asistan koçu. celtics'in savunmasının bu derece iyi olmasındaki en büyük pay sahibinin thibodeau olduğu söylenir. thibodeau bir defans uzmanıdır.
    19 yıllık nba kariyerinde celtics'ten önce minnesota timberwolves, san antonio spurs, philadelphia 76ers, new york knicks ve son olarak houston rockets'ta asistan koçluk yapmıştı.
  • bu sene celtics'i azdirmis olan super defans kocu. allah nazardan saklasin.
  • şu anda nba'in en iyi asistan koçu denilebilir. bir süre harvard koçluğu yaptıktan sonra nba'ye girmiş özellikle görev aldığı takımları savunma açısından çok geliştirmiştir. boston celtics'in şampiyonluğunda da bu seneki finalinde de büyük bir payı vardır. her an bir nba takımına head coach olabilir
  • gelecek seneye chicago bulls'un kocu olma ihtimali cok yuksektir. seni ozleyecegiz koc.
  • resmen chicago bulls'un yeni koçu olmuş ve 3. yılında takım opsiyonu olan sözleşmeye imzasını atmıştır (bkz: http://www.nba.com/…ews/thibodeau_alert_100618.html). 20 yıldan uzun asistan koçluk kariyerinden sonra ilk kez bir nba takımının head coach'u olması hakkındaki yorumu "rüyam gerçek oldu" şeklinde olmuş. thibs'i severim, boston celtics'e kattıklarından sonra kendisini her zaman iyi hatırlayacağım. umarım bulls'da başarılı olur ve takımı tekrar contender seviyesine taşımayı başarır. elindeki materyal ve bunlara önümüzdeki günlerde eklenme olasılığı bulunan en az bir süperstar ile bu potansiyelin gerçekleşme olasılığı hiç de az değil.
  • asistan koç olarak görev yaptığı takımların, son 7 senenin 6'sında nba'in rakibi en düşük şut yüzdesine tutan ya 1. ya da 2. takımı olmalarında * * çok büyük paya sahip olan savunma dehası. ayrıca new york knicks'in, 2000-2001 sezonunda rakiplerini tam 33 maç arka arkaya 100 sayının altında tutarak nba rekoru kırdığı dönemde de jeff van gundy'nin yardımcılığını yapıyordu.
  • muhtemelen bu sezon en iyi koç ödülünü alacak kendisi. öncelikle çok karizmatik kendisi.ses tonu, hırsı, gazı çok farklı. miami maçının son saniyesi için buyrun;

    http://i56.tinypic.com/153br7r.jpg

    vinny del negro gibi bir pısırıktan sonra chicago bulls'a ilaç gibi geldi. inanılmaz bir savunmacı. chicago bulls son 7 maçtır rakibini 90 sayının altında tutuyor ki bu rakipler arasında, orlando miami new orleans atlanta gibi ciddi takımlar vardı. ayrıca chicago bulls, rakibini en düşük yüzdeyle savunan takım nba'de. yani kısacası en iyi savunma takımı. geçen sene ortalama-iyi arasında bir savunma takımı olan bulls, bu sene nba'in en iyisiyse, asıl pay reisimiz thibodeau'nundur.
  • bu sezon en iyi koç ödülünü almayı sonuna kadar hak etmiştir. bunun sebeplerini kendimce açıklamaya çalışayım.

    chicago bulls onu bir süredir istiyordu. takımın sahibi jerry reinsdorf ve genel menajer gar forman defansif kimlikli bir bulls istiyorlardı ve koç seçimleri bu yönde oluyordu. tom thibodeau bu kimliği en üste koyacak isimdi ancak boston onu bir türlü bırakmıyordu. şimdi öğrendiğimize göre barrack obama'nın da girişimleri ile nihayet bulls thibodeau'yu takımın başına getirmeyi başardı.

    takım geldiğinde aslında thibs'in elinde çok fazla parça yoktu. bir çok oyuncu serbest kalmış ve tekrar sözleşme imzalanmamıştı. ancak üzerine inşaa edilecek bir kaç çok iyi parça ve bir-iki all-star sign edecek kadar cap boşluğu vardı. bulls yaz boyunca lebron james ve özellikle chicago çocuğu wade için girişimlerde bulunduysa da onlar güney sahillerinde buluşurken bulls carlos boozer'ı takıma kattı. savunma özellikleri için ronnie brewer, bulls'un geçen sezon en çok sıkıntı çektiği alan olan 3 sayı eksikliğini gidermek için kyle korver, rose'u yedeklemek için skorer özelliği ağır basan c. j. watson, euroleague ve uluslar arası basketbol tecrübesi olan, kısıtlı hücumu ancak savunma gayreti ile dikkat çekmiş potansiyel ömer aşık, veteran uzun kurt thomas, hali hazırda takımda olan all-star derrick rose, kontratı sürekli tartışma konusu luol deng, enerji patlaması joakim noah, iyi bir çaylak sezonu geçirmiş taj gibson ve james johnson'a katıldı. scalabrinie ve john lucas iii ile birlikte toplamda 8 yeni oyuncu takıma katılmıştı. yeni oyuncular, yeni koç, yeni sistem. herkes bulls'un gelişme kaydedeceğini biliyordu ancak gelişmenin bu denli ileri seviyede olacağını pek azı tahmin edebilmişti.

    her ne kadar bu gelişimde derrick rose'un kişisel gelişimi ve oyununun büyümesi de etkili olsa da aslan payı tom thibodeau'ya ait. aldığı kontratı taraftarlarda sürekli tartışma konusu olmuş, kobe takasında gönderilmediği için beklentilerin gereksizce yükseltildiği luol deng'i sistemi içerisinde ligin en elit kısa forvetleri arasına soktu. basına onun önemini ve takım için yaptıklarını sürekli överek ihtiyacı olan güveni pompaladı. duygusal bir oyuncu olan deng koçunun kendisine olan sonsuz güveni ile rahatladı ve şu an takımın en değerli parçalarından biri halinde. sezon başından bu yana kontratından bahseden kimseyi de göremedim. derrick rose kişisel olarak büyük gelişme gösterse de hücumda ipleri tamamen onun eline veren thibs, rose'un ligin en değerli oyuncusu seçilmesine gidecek yolda ona en büyük desteği vermiş oldu. ömer gibi başka bir takımda saniyeler bile alamaması muhtemel bir ismi, çaylak oyunculara çok mesafeli ve güvensiz olmasına rağmen takımın geç de olsa önemli bir parçası yapmayı başardı. noah'ın yokluğunda ona biraz daha süre vermesi gerekirdi belki ancak sezon başından bu yana bir kaç maç istisna olmakla birlikte ömer'i düzenli olarak rotasyonun bir parçası yaparak onun gelişiminde büyük rol oynadı. kişisel olarak bir çok oyuncuyu kariyerlerinin en iyi seviyelerine taşırken tüm bunlardan çok önemli bir iş başardı thibodeau; muhteşem bir takım savunması.

    bir çok takımın normal antrenmanlarından daha ağır savunma drill'leri yapıyor bulls. thibs iyi savunma yapmayan takımların şampiyon olmayacağını zaten 20 yıllık asistan koçluk kariyeri boyunca öğrendi. ancak ayrıca o, çok iyi savunma yapan bir takımla hücumda kısıtlı yeteneklerine rağmen bir takımın üst düzey basketbol oynayabileceğine inandı. şampiyon boston takımının hücumda olduğundan daha çok savunmada etkili bir takım olmasındaki en büyük rol ona aitti. yıllar süren yardımcı rolden nihayet tamamen kontrolün kendinde olduğu bir takıma gelmişti, zaman zaman hatalar yapsa da hatalarından öğrendi. bulls'u ligin savunma anlamında en iyi takımları arasına soktu. kenar oyuncularına hiç bakmayan bir çok koçun aksine kenar oyuncularına çok güvendi ve önemli bir rol verdi. savunma daha çok bir takım işi olduğu için ve takımda başta rose olmak üzere hep iyi karakterli oyuncuların olmasının avantajıyla da müthiş bir takım kimyası yakalanmasında etkili oldu.

    boozer'ın sezon başında yaklaşık 2 ay, sonrasında noah'ın 1,5 ay forma giymediği takımı all-star arası sonrası tüm oyuncularının sağlıklı olması ile birlikte miami'yi de geçerek doğu'da ikinci sıraya yerleşti ve boston'ı geçerek 1. sırayı alması ise an meselesi. ve 1. sıradan play-off'a girmek, doğu finalini büyük bir ihtimal haline getirmek demek. bu takımın geçen sezon play-off'larda etkili olmadığını ve son sıradan girdiği play-off'a ilk turda veda ettiğini hatırlatmakta fayda var. ve bence onun en iyi koç seçilmesinde çok büyük etkisi olan bir başka nokta ise, bulls'un eksikliklerini sezon içerisinde ekleme olmaksızın, tamamen takım kaynakları ile gidermeyi başarmış olması.

    sezon başında bulls için 3 büyük tehlike vardı. takım 3 sayı savunmasında çok tökezliyordu, alan savunmasına karşı hücumda sıkıntı yaşıyordu ve çok kötü faul atıyordu. bu üç problem yüzünden maçlar kaybediliyordu. 3 sayının gerisinde iyi atan takımlara karşı bulls savunması çok çaresiz kalıyordu. hücumda ise alan savunması karşısında takım sudan çıkmış balığa dönüyordu resmen. ancak thibs savunma doğrularından vazgeçmedi. sistemin oturası için zaman gerektiğini biliyordu. orlando'dan united center'da 30 sayı fark yerken dahi savunma değerlerini esnetmedi. ısrarcı olduğu sistemi oyuncular iyi uygulamaya başlayınca ise işler değişti. şu anda bulls tüm savunma istatistiklerinde nba'in en iyi takımları arasında ve buna 3 sayı savunması da dahil. alan savunmasına karşı hala mükemmel hücum edebildiği söylenemez takımın, ancak sezon başında sudan çıkmış balığa dönen takım da yok. alan savunmasına karşı seti bile olmayan takım yerine artık iki üç hücum sonrası rakibini o savunmadan vazgeçmeye zorlayan bir takım var. ve faul atışlarında takımca müthiş bir gelişim olduğu ortada. takım olarak ne kadar çok faul atışı çalıştıklarını bilenler, gelinen bu noktanın süpriz olmadığını biliyorlar. tüm bunları yaparken ise takıma ne katılan yeni bir oyuncu oldu, ne de başka bir dış kaynak. bulls defolarını yazı dahi beklemeden sezon içerisinde kapatmayı koç thibs ile başardı. üstelik nba maç programını göz önüne alırsanız zaman zaman antrenman dahi yapmaya fırsatı olmayan bir takımın özellikle savunma gibi uzun antrenman gerektiren bir konuda sezon içerisinde gelişim göstermiş olması gerçekten büyük bir değer.

    united center'da yenilmez armada haline gelen ve doğu'nun zirvesine doğru emin adımlarla yürüyen, herkesin sempati ile baktığı ve takım oyununun, savunmanın nba'in tekrar büyük değerleri haline gelmesinde büyük etkisi olan tom thibodeau, bu sezon yılın koçu olmayı sonuna kadar hak etmiştir.
  • nba'de 2011 mart ayında doğu'da ayın koçu seçilmiştir. mart ayı boyunca takımı oynadığı 16 maçta 13 galibiyet almayı başardı.
  • soyadı tibodö diye okunur. fino köpeği ismi gibi lan.

    + tibodööö... tibodö gel kızım mama saati...
    - hev hev!
hesabın var mı? giriş yap