• sultan 1. mahmut*'un iran şahı nadir şah için 1741'de saray atölyesi'nde yaptırdığı, fakat şah'a hedie edilmek üzere yola çıkarılmışken, yolda şah'ın öldürüldüğü haberi ulaşınca saraya geri getirilmiş ve o günden bugüne sarayda kalmıştır. dünya'nın en değerli hançeridir ve üzerindeki 3 zümrüt taşından biri dünyanın en büyük zümrütüdür. 3260gr'dır.
  • üç zümrütlü değil, dört zümrütlüdür. zaten bir çok kaynakta da ismi "dört zümrütlü hançer" olarak geçer.

    sultan birinci mahmut tarafından iran hükümdarı nadir şah'a hediye olarak gönderilmiştir. hançeri bağdat'a götüren elçilik heyeti henüz bağdat'a vardığı sırada iran'da bir ayaklanma olmuş ve nadir şah öldürülmüştür. bunun üzerine hediye tornistan yapmış, istanbul'a geri dönmüştür. dört zümrütlü hançerin boyu ellibeş santimetredir*. kabzasında her biri deve gözü gibi olan zümrütler vardır. bu zümrütlerin çevresinde elmaslar arz-ı endam etmektedir. hançerin en tepesinde london marka bir saat yerleştirilmiştir. saatin kapağının çevresi ve de kabzanın her iki yanı yine elmaslarla bezelidir. bir diğer yüzü de sedef kakmalı ve de renkli mine işlemelidir. kını da altın üzerine elmaslıdır. en ucunda da irice bir zümrüt vardır. elması bol bulmuşlardır, evet.

    bu hançer, topkapı sarayı müzesi hazine dairelerinin salonunda teşhir edilmektedir. topkapı filminde de bahsi bolcana geçer... gidiniz, görünüz, çimenlere basmayınız.
  • topkapı sarayındakinin bir imitasyon olduğu söylenen, imitasyon bile olsa muhteşem görünen hançer.

    (bkz: şehir efsanesi)
  • literatürde zümrütlü hançer diye geçer... ne de olsa topkapı'da binlerce hançer olabilir ama zümrütlüsü nadirdir sanıyorum, yabancı dilden evirip çevirip şeyetmeyin reca ederim...

    neyse topkapı sarayı hazinelerinin en havalılarındandır...kaşıkçı elmasının kankasıdır, televizyon ve film dünyasında rol almak konusunda da hanfendiyle yarışır...

    http://haberci.ajanspress.com.tr/…6465f174&sid=2901
hesabın var mı? giriş yap