• toplu mail, e-posta listesindeki alıcıların birbirlerini görmeden gönderilebilen email kampanyası şeklidir. email pazarlama düzgün uygulandığı takdirde en etkili ve dönüşümü en fazla olan dijital pazarlama kanalıdır.

    toplu mail olarak gönderilebilir, toplu mail listesi segmentlere ayrılarak gönderilebilir (örn. ankara'da yaşayan müşterilerin e-posta listesi), transactional olarak yapılan işleme göre gönderilebilir (sipariş alındı e-postaları vs), bir pazarlama otomasyonu akışı şeklinde sistematik de uygulanabilir. yelpaze geniş.

    peki basit çerçevede toplu mail yöntemiyle email pazarlama nasıl yapılır?

    csv uzantılı excel dosyasında müşterilerinize, üyelerinize ait "izinli" toplu e-posta listesini toplu mail servisi aldığınız sisteme içe aktarıyorsunuz. izinli kelimesinin altını çizdim çünkü insanların rızası olmadan bir yerlerden email listesi satın alıp gönderme işlemi spamdır. yani o email inbox'a düşse bile bu eylemin ve hareketin adı spamdır, istenmeyen emaildir, unsolicited emaildir. bu duruma düşmemek için sadece sizden fırsat kampanya epostası almayı talep eden kişilere toplu mail veya normal email gönderebilirsiniz.

    daha sonra sistemde bir email kampanyası tasarlayın. tasarım bittikten sonra kendinize bir test maili gönderin email içeriğinin son durumunu görün. ayrıca mail-tester.com üzerinden spam testi de yapabilirsiniz.

    bu arada mailing tasarımı ve email kampanyasının konu satırı çok çok önemli. kampanya konu satırı etkili ve cezbedici olursa emailinizin açılma oranı yüksek olur. mailing tasarımı da kaliteliyse müşterinin hoşuna giderse satışlarınız yani geri dönüşümünüz yüksek olur. bunların hepsi birbirine bağlı.

    (alakalı e-posta listesi + etkili email kampanya konu satırı + kaliteli mailing tasarımı + iyi bir web sitesi = yüksek geri dönüşüm!)

    herşey yolundaysa "gönder" butonunu tıklayın ve gönderimi başlatın. sonrasında canlı raporları takip edin. epostaları kim açtı, kim hangi linki tıkladı, hangi epostalara neden ulaşılamadı ve kimler üyelikten çıktı gibi bilgileri anlık izleyin.

    bir de pazarlama otomasyonu kurma durumları var onlar biraz daha ileri konular. ancak firmaların kesinlikle uygulaması gereken konular. çünkü firmaların en değerli verileri müşteri e-posta ve telefonlarıdır.

    toplu mail gönderim programı seçerken ilgili firmanın toplu mail gönderirken kullanacağınız ip adresleri kara listede mi değil mi? uygulama toplu mailleri hızlı mı gönderiyor yoksa siz sabah 10'da gönderdiniz ancak uygulama gece yarısı hala gönderime devam mı ediyor? teknik destek ulaşılabilir durumda mı? müşteri verilerinizi sistemde segmente edebiliyor musunuz? başlıca dikkat edilecek konular bunlardır.

    toplu mail gönderimi için servis sağlayıcı seçerken fiyatın ucuzluğuna bakmayın. ucuza satılan toplu mail hizmetleri genelde patır patır spama düşüyor ya da epostalar hiçbir zaman alıcıya ulaşmıyor. mesela çok ucuza satılan bir uygulamadan aynı listeye gönderilen toplu mail kampanyasının email okuma oranı %3-4 iken ip adresleri kara listede olmayan anti-spam sertifikasyonlu bir uygulamadan aynı listeye gönderilen email kampanyasının email okuma oranı %45 civarlarında oluyor.

    bu arada spama düşmeden toplu mail göndermek mümkün mü? evet mümkün ama %0 spam oranı dünyanın hiçbir mailing uygulamasında yakalanamaz. önemli olan spama düşen e-posta oranını minimize etmektir. çünkü spam konusu sadece toplu mail gönderen firmayla ilgili değil. uygulamayı kullanan kişinin oluşturduğu email tasarımı, kullandığı listenin durumu ve listedeki epostaların spam kriterleri de spam olayını belirler.
  • her gün bir kurbanı olarak yer aldığım maillerdir. devamlı bir yeni ürün, indirim, kampanya hakkında bir bilgilendirme. acaba bu yapılanlar legal mi. yani mail adresimi bulmuş bir firma canı istediği zaman bana mail atıp bakınız biz email marketing öğrendik, bunlar da ürünlerimiz diyebilir mi. hemen engelliyorum bir şekilde ama o ilk maili atıyorlar ya, mail adresimi nereden buldularsa daha önceden, işte o ilk mail legal mi acaba.

    bu arada biraz araştırdım ama bulabildiğim en iyi kaynak 2017de kalmıştı. belki mail marketing ustaları bana yardımcı olur. şimdiden teşekkürler.
hesabın var mı? giriş yap