• seinfeld'in bir bölümünde ele alınmıştır bu (bkz: #1288346). şöyleydi sanırsam:

    "yapılan bir araştırmaya göre insanların en çok korktuğu şey % 70 ile topluluk önünde konuşmak imiş. bunu % 20 ile ölüm izliyormuş. buraya dikkat edin, bir cenaze törenine katılanların % 70'i, tabutun önünde konuşma yapmaktansa tabutun içinde olmayı tercih ediyor."
  • sosyal fobiyle ilişkili bir durumdur . kürsüye çıkınca hemen hemen aynı belirtiler ortaya çıkar .kişinin toplum önünde konuşmadığını düşünmesini sağlamaktır bu fobinin çözümü. tabi psikanalitik tedaviler ister, şartlanma ister , telkin ister, zaman ister.
  • (bkz: glossofobi)
  • bir münazara takımının lideri olarak bahsetmem gereken konudan giderek uzaklaşıp prizmalardan filan bahsetmeme sebebiyet veren nane. normalde stadda bile konuşurum da bazen geliyor gelenler.
  • (bkz: sosyal fobi)
  • diksiyon kursuna gidip,orada topluluk önünde konuşma alıştırmaları yapılarak yenilebilecek olan korku.
  • taa ilkokul yıllarında kendini belli eden ve o zamanlarda çözümlenmesi gereken, insanın bütün geleceğine az yada çok etki edecek korkudur bu. okul yıllarında ne zaman bir sözlü yapılacak çocuk hocayla göz göze gelmemek için sandalyeden yavaş yavaş salıverir kendini aşağılara hoca da bunu farkeder etmez onu kaldırır aha bilmiyo bu, kesin bilmiyo bu soruyu diye, marifet gibi.
  • sayet cok muhim bir sunum, sözlü sinav vs. söz konusu ise, daha önce farketmemis oldugunuz bu özelliginiz bir anda ortaya cikabilir. 5 dakika öncesinde gayet bilir kisi hissetiginiz sahsiniz,o an gelir bos bos bakar insanlarin suratina. sorun sudur ki, akil hic bir sey hatirlamadigini iddia ederek sizinle dalga gecmektir. tek yapabildiginiz onca kisinin önünde kendinize dümdüz gitmektir; tabi icinizden. ancak bu bir cözüm degildir ne yazik ki (her ne kadar fazlasiyla haketmis olsaniz dahi o laflari). sakin olunmalidir ve benlik teskin edilmelidir: "hadi canim, aslansin sen! bak ben sahidim, dün bülbül gibi sakiyordun. hadi bak istersen birlikte baslayalim; sen gir cümleye ben gelirim arkandan" seklinde.

    not: asla topluluga "eheh biraz gerginim" gibi gereksiz aciklamalarda bulunulmamalidir; cünkü biri cikip da "evet belli oluyor" dediginde, isiniz allaha kalmistir, yalnizca buhar olmayi dilersiniz.
hesabın var mı? giriş yap