• başlık var ama entryler uçmuş. muhtemelen ilk ve tek entrysini yazan kişi hesabı kapatıp gitti. uçtuğuna inanmak istemedim.

    checkpoint charlie'nin neredeyse dibindeki bu leziz ve de ücretsiz müze neden es geçilmiş pek anlayamadım.

    vaktiyle gestapo karargahı dümdüz edildikten sonra günümüzde aynı alana konulmuş müze. çok da coşmaya gerek yokmuş bence müzeye isim koyuyoruz diye.

    isimden de anlaşılacağı üzere, nazilerin yaptıkları türlü manyaklıkların tarihi sergileniyor. ayrıca, berlin duvarı'nın bir kısmı da sergi alanında görülebilir.

    http://www.topographie.de/en/

    ekleme: müzeden ziyade arşiv derlemesi diyelim. güzel ve rahat okunabilir şekilde düzenlenmiş panolarla nazilerin yükselişi ve düşüşü anlatılmış. sergi alanı daha önce bahçede görülen ve işkence odaları olarak kullanılan bodrum kalıntılarındaymış. yenilerde yapılan binaya taşınmış daha sonra. çok da iyi olmuş, zira oldukça kalabalık.
  • nazi almanya'sının yükselişini, avrupa'yı kana bulayışını ve savaş sonrası akıbetini konu alan müthiş bir sergi. checkpoint charlie'ye beş dakika yürüme mesafesinde. buraya gidecek olanlar mutlaka kulaklık ile gitsinler çünkü sergiyi gezerken aynı zamanda sesli rehber ile dinleyebilirsiniz. türkçe dahil birçok dilde dinleme seçeneği mevcut. sergi ücretsiz.

    adolf hitler'in herrenvolk ideolojisi sadece yahudileri hedef alan bir ideoloji değildi. üstün ırk yaratmak adına engelli bireyler de hedef alınıyordu. engelli bireylerin öldürülmesini haklı göstermeye çalışmak adına propaganda bakanlığı tarafından hazırlanan görsel
    bence serginin en çarpıcı görseli. çevirisi ise şöyle:

    "60.000 reichsmark, kalıtsal bir kusurdan mustarip olan bu kişinin yaşamı boyunca halk topluluğuna ödediği bedeldir. vatandaşım, bu sizin de paranızdır. nsdap ırk politikası bürosu'nun aylık dergisi '[a] new people'ı okuyun. "
hesabın var mı? giriş yap