• ilk ders;

    - bildiğin kümeler dersi lan bu eheh ehe

    vize sonrası ağlamaklı bir ses tonuyla;

    - mına kodumun kümelerine bak ya
  • matematiğin kaynak kodudur. analiz, dif denk, calculus gibi şeyler bunun kullanıcı arayüzüdür. bir gün anlaşılabilme ihtimali; bir mühendisin rasgele seçtiği bir jpg dosyasını açmadan not defterine sürükleyip bırakarak, çıkan karakterlerden resmin kedi resmi olduğunu anlaması ihtimali kadardır.
  • cantaya duzgunce atilmis kulakliklarin nasil 1 saatte cozulebilecek yaratiklar haline donustugunu aciklayanin nobele aday gosterilecegi calisma alani.
  • herhangi bir nesnenin geometrisi değişirken değişmeden kalan özellikleri topolojiktir mesela...
  • temeli evrendeki küme oluşumlarına dayanan, her çeşit uzayı inceleyen bilim dalı.
  • simit bilimi.
  • en onemli ya da en populer ornekleri icin:
    (bkz: mobius seridi)
    (bkz: klein sisesi)
  • matematik bölümünün hiçbir şey anlamadan geçilebilen ilginç bir dersi. mantık kurmak, teoremleri kavrayabilmek çoğu zaman imkansızdır. sınavdan önceki gece teoremler ve tanımlar ezberlenir (varsa örneklerde), kuzu kuzu sınava girilir. t1, t2 (hausdorf), t3 falan filan uzayları dersin kolay sayılabilecek konularındandır. ancak kompaktlık süzgeç gibi lanet kavramlar hayatınızın içine sıçar. koskoca bir sseneden sonra topolojiyle ilgili akılda kalan şey genellikle (x, t) bir topolojik uzay olsundur.

    edit : soyut cebirin kankası. allah belanı versin soyut cebir.
    mezuniyetten sonra gelen edit: topolojiye kurban olunurmuş (imza:fonksiyonel analiz gören bir öğrenci)
  • alışılmamış uzaylar, yeni ufuklar...
  • soyutlamanın gücü... matematiğin topoloji dışında hiç bir alanı soyut düşünme sonucu onun kadar cömert bir getiri elde etmemiştir. topoloji; geometrik cisimlerin yırtılmadan, kesilmeden ve kırılmadan sürekli olarak şekil değiştirme (eğerek veya genişleterek) ve çarpıtılma sonucunda değişmeden kalan özelliklerini inceler. topolojik çarpıtma için verilen en iyi örnek, bir kahve fincanını sürekli değiştirerek, fincanın üst çevresini ve tabanını birbirine iterek kahveyi içeren bölümü yok ederek bir simit biçimine dönüştürülmesidir.

    topoloji bize, farklı görünen iki nesnenin ya da uzayın birbirine ne zaman gerçekten dönüştürülebileceği sorusunun yanıtını verir. topolojik dönüşümde herhangi geometrik bir nesneyi deforme ettiğimizde, nesnenin sadece en temel özellikleri değişmeden kalır. örneğin; bir balonun üzerine bir nesnenin resmini çizer ve lastik yüzeyi (balonu şişmemiş haliyle düşünün) çekerek, büzerek ya da bir şekilde sürekli deforme edersek (kesme, kırma yok kesinlikle) çizilen nesnenin değişmeden kalan özellikleri "topolojik özellikleri"dir. ancak örneğin; bir "üçgen olma özelliği" topolojik değildir. çünkü bir üçgeni sürekli eğip bükerek bir çembere dönüştürebiliriz. yine bir "amerikan futbol topu olma özelliği" topolojik değildir. çünkü onu sürekli sıkarak bir futbol topuna dönüştürebiliriz. (özelliği değişmektedir)
hesabın var mı? giriş yap