• normal yogurttan daha katı kıvamlı ve daha eksice yogurt. yogurtların hası ve biraz da pahalısı
    (bkz: süzme yoğurt)
  • süzme yogurt diye bilinir, ama kese yogurdu dendigine de tanık oldum. inek sütünden yapılanı lezzetliyken, koyun sütünden olanının 1 km uzakta olması tercih edilen, ekmek üstüne sürülesi, cacık yapıp yenilesi.
  • normal yoğurdun, suyunu süzecek şekilde torbaya konması ile elde edilebilen yoğurttur. evde de yapılabilir. hijyeni sağlanmış torbaya konan normal yoğurt, geceden mutfak musluğuna bağlanabilir.
  • zil zurna sarhoşlara verilen ad. süzme sarhoşlar.
  • bunun sulandırılmamış olanını bulursanız evinizde keş peyniri yapabilir veya kızılcahamam-bolu gerede'nin milli yemeklerinden sayılan özünde bir çeşit mantı olan bizlerin yayla hamuru dediği mantıyı yapabilirsiniz. kayseri mantısında hamurlar küçük olur ve içine etli iç malzeme konur. yayla hamurunda ise mantı hamurları daha büyük ve içine bu torba yoğurduyla hazırlanmış olan malzeme konur.

    pazarlarda marketlerde torba yoğurdu diye satılan şeyler sulandırıldığı için keş peyniri veya yayla hamuru yapamazsınız zira onlara çokta torba yoğurdu denilemez. çünkü çoğu sudur.

    asıl torba yoğurdu sert olur. yolunuz kızılcahamam-gerede taraflarına düşerse 1 kilo alın emin olun bir daha pazarlarda satılanların yüzüne dahi bakmayacaksınız.
  • asla evde tülbent ile yapılanın yerini tutmuyor. önermiyorum. fujimagus denilen bakteriler, çoğu arkadaşımda deri pullanması yaptı. bir kaç aydır, normal yoğurda geçtik.

    orman meyveli kefir ile demlenmiş bir yoğurt, hem çocuklarımız için vitamin deposu oluyor, hem de, yoğurda karşı toplumda oluşan, özellikle ususalcı kesimde, "yoğurt yiyen magandadır" gibi yanlış inanışların da önüne geçiyor.

    torba şeklinde yapmaya çalışan hanımlar, illa bunu seçecekse, biraz mayanın ardından, normal şekilde yavaşca kaynatılan süte kefir ve çok az ekmek eklesin.

    glüten, fazla kullanıldığı takdirde insanı baştan çıkartıyor. sonradan pişman olunacak şeyler yaptırıyor özellikle bayanlara.

    iyi bir yoğurt için, en önemlisi (bkz: sabır).

    kuş üzümünü veya böğürtlen gibi ek aromaları kullanan çok. bu kişilerin, konu komşu için yaşayan görgüsüz insanlar olduğunu düşünüyorum. yoğurt sek olmalı. sek yenilmeli. kefiri madde olarak görmeyin. kefir burada bizim ikinci mayamız.

    hani insanın hamuru ne ise o olur derler ama adamı alıp yurtdışında okutursun, piyano kursları falan öğretirsin, diğer adam da tinerci olur. bunun gibi bir örnek.

    hamurun yanında, eğitim, yani ek maya da şart.

    sıradanlıklarınızın bile ıslak ve özel olması dileklerimle, sevgiler.

    unutulmasın: bencillik, yoğurt kadar kutsal ve anti bir duygu. bonkör insanlar, mutluluğa mahkumdur.
hesabın var mı? giriş yap